Ändringar i menscykeln under ungdomsåren

Ändringar i menstruationscykeln under ungdomen är relativt vanliga och anses inte vara farliga. Men du måste fortfarande tala med en gynekolog för att säkerställa att du inte drabbas av några associerade hälsoproblem.
Ändringar i menscykeln under ungdomsåren
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När en flicka först börjar menstruera är det vanligt att hon upplever obalanser i menscykeln, då hennes kropp håller fortfarande på att vänja sig vid det. I den här artikeln kommer du upptäcka allt du behöver veta om ändringar i menscykeln under ungdomsåren.

Är det vanligt att ha oregelbunden mens?

Många kvinnor bokar tid hos gynekologen för att de upplever oregelbunden menstruation. I de flesta fall är det dock inte ett tecken på hälsoproblem eller sjukdomar.

Menstruationen varar i tre till åtta dagar, men i snitt fem. Intervallen mellan varje menstruationscykel är 28 dagar. Endast 15% av alla vuxna kvinnor har dock helt regelbundna menstruationscykler.

En kvinnas menstruationscykel kan anses vara oregelbunden om hon inte får den var 28:e dag, om den bara varar i en dag eller i fler än sju dagar, när hon inte får sin mens på en månad eller längre eller när hon får mens fler än en gång samma månad.

Oregelbundna menstruationscykler kan bero på anemi, hormonproblem, stress, stor viktnedgång, ätstörningar, förlossning eller allvarliga sjukdomar som livmoderhalscancer.

De kan också orsakas av organiska sår, sjukdomar i könsorganen eller endokrina sjukdomar. Vissa kvinnor drabbas även av ändringar i menscykeln innan klimakteriet börjar.

Om du har några tvivel bör du träffa din gynekolog, som kan föreslå olika tester för att fastslå om ändringen är ofarlig eller inte. Du kan även rådfråga din gynekolog angående ditt flöde.

Flicka med buksmärtor

Ditt menstruationsflöde är onormalt om du behöver fler än åtta bindor eller tamponger om dagen. Detta kan leda till anemi på grund av stor blodförlust.

Är ändringar i menscykeln vanligt under ungdomsåren?

Svaret är ett rungande ja. En tonåring kan menstruera en gång varannan månad, två gånger på en månad eller uppleva amenorré (frånvaron av menstruation) i flera månader utan att det innebär att hon är gravid.

Hennes menstruation kan även vara i allt från två dagar till en hel vecka. De första menstruationerna brukar vara de mest oregelbundna, men i de flesta fall normaliseras de under det första eller andra året. De kan dock fortsätta att vara oregelbundna under hela kvinnans liv.

Vad påverkar en tonårings oregelbundna menstruationscykler?

Menstruationen hos ungdomar påverkas av individens utveckling och tillväxt. Oregelbundenhet är därför vanligare än man kanske tror.

Vi kan heller inte ignorera faktumet att hormonnivåerna fluktuerar under tonåren, vilket direkt påverkar frekvensen och varaktigheten hos menstruationen, såväl som flödet.

Vissa vanor kan också leda till ändringar i menscykeln. Tonåren karaktäriseras av många förändringar, och det leder ibland även till mindre hälsosamma vanor.

Om en tonåring till exempel tränar för mycket, följer strikta dieter, tar bantningspiller, använder droger eller kontinuerligt är deprimerad och stressad kan hon uppleva ändringar i menscykeln.

Det går inte att fastslå när oregelbundna cykler kommer bli regelbundna (om de någonsin blir det). Man uppskattar att kvinnor är oregelbundna upp till 20 års ålder. Under den perioden är amenorré normalt eftersom kroppen och hormonerna förändras för att låta kvinnan bli mamma.

“En sak man måste ta hänsyn till är mensens varaktighet och mängd, såväl som symptomen som upplevs under menstruationen och efteråt.”

Slutsats

Tonårig tjej

Eftersom det är normalt för menstruationer att vara oregelbundna under de första åren ska du inte oroa dig. Det är dock alltid bäst att tala med en gynekolog om man har tvivel, speciellt om man drabbas av intensiv smärta i buken och ländryggen, svaghet, illamående, huvudvärk, trötthet, kraftiga kramper eller stora svettningar under menstruationen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Serret Montoya, J., Hernández Cabezza, A., Mendoza Rojas, O., Cárdenas Navarrete, R., Ángel, M., & Keever, V. (2012). Alteraciones menstruales en adolescentes. Bol Med Hosp Infant Mex.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.