Vad man kan göra för att förhindra kräkningar hos spädbarn

Kräkningar har inget att göra med barnets hälsa eller tillväxt. Vanligtvis slutar bebisen att kräkas före tolv månaders ålder. Men det finns några metoder för att minska bebisens kräkningar i de fall de sker alltför ofta.
Vad man kan göra för att förhindra kräkningar hos spädbarn

Senaste uppdateringen: 22 juni, 2021

Kräkningar hos spädbarn är mycket vanligt under de första månaderna av livet. Det förekommer vanligtvis efter matning hos cirka 40 procent av alla friska barn. Vätskan som bebisen kräks upp innehåller vanligtvis bara en liten mängd mjölk och består mestadels av saliv och magsaft. Idag ska vi prata om hur man kan minska kräkningar hos spädbarn.

De allra flesta spädbarn upphör med dessa kräkningar så snart de når tolv månaders ålder eller till och med tidigare. Hur som helst så är kräkningar hos spädbarn generellt inte något som påverkar deras tillväxt eller utveckling.

Men en liten andel av alla barn har kräkningar i en sådan utsträckning att det faktiskt kan påverka deras tillväxt. Av denna anledning bör spädbarn som har frekventa kräkningar bli vägda regelbundet.

Dessa kräkningar orsakas inte av matallergi eller -intolerans. Det är mycket vanligt hos spädbarn och kräver som regel inte någon behandling, även om de verkar rikliga.

Vid vissa tillfällen kan man som förälder dock vilja försöka se till att bebisen inte kräks. Det finns några tips man kan använda sig av i dessa fall. Upptäck dem nedan.

Orsaker till kräkningar hos spädbarn

Kräkningar hos spädbarn beror på två huvsakliga orsaker: att barnets matsmältningssystem ännu är outvecklat och pga att deras kost är uteslutande flytande. Det kan dock också bero på andra skäl. Detta är i själva verket ett praktiskt taget oundvikligt fenomen hos alla spädbarn under 1 år.

Den huvudsakliga orsaken till kräkningar hos spädbarn är dålig samordning av matstrupen, dvs organet som gör att maten kan passera in i  magen. Detta organ har till uppgift att transportera maten till magsäcken som sedan portionerar ut den till tunntarmen.

Normalt regleras denna aktivitet perfekt av en ringformad muskel som sitter mellan magenstrupen och matsäcken. Genom att dra ihop sig förhindrar muskeln att mat återförs till munnen.

Hos spädbarn fungerar dock denna muskel inte så bra än. Och som ett resultat kan matstrupen förbli delvis öppen och göra så att mjölken kommer tillbaka upp i munnen.

Problemet med dessa kräkningar löser sig spontant när den här muskeln blivit ordentligt utvecklad och kan försluta sig så att maten stannar i magen.

En nyfödd dricker från en flaska.


Vad kan man göra för att förhindra kräkningar hos spädbarn?

Ibland kan spädbarn ha mer frekventa kräkningar än vad som är vanligt, speciellt om du matar bebisen med flaska. Följ dessa tips för att undvika detta:

  • När bebisen ätit klart bör du rapa din bebis för att få ut luften den svalt under amningen.
  • Undvik att ge dem stora mängder mjölk på en gång vilket överfyller magen.
  • Ta pauser under matningen så att bebisen kan rapa emellanåt.
  • Se till att du använder rätt flasknapp och att mjölken flödar i en bra ström.
  • Bebisar bör få mat innan de hinner bli väldigt hungriga; på detta vis är risken mindre att de sväljer stora mängder luft.
  • Vid flaskmatning kan du göra vällingen lite tjockare för att minska kräkningar.
  • När bebisen börjar äta fasta livsmedel vid avvänjning minskar vanligtvis dessa kräkningar.
  • Låt barnet sitta mer upprätt under matningen.
  • I början av matsmältningen, undvik att röra barnet för mycket och leka med dem.
  • Undvik att ge fruktjuice till spädbarn. Sura vätskaor kan orsaka reflux.

“De allra flesta spädbarn upphör med dessa kräkningar så snart de når tolv månaders ålder.”

När bör du oroa dig?

I de flesta fall bör du inte vara alltför orolig. Det finns dock några symtom som är viktiga att vara uppmärksam på:

En hand som torkar spott från en babys mun.

Kräkningar hos spädbarn: hur skiljer man dem från sjukdomskräkningar?

Till skillnad från dessa kräkningar hos spädbarn, är kräkningar som kan komma vid sjukdom kraftigare uppstötningar av maginnehållet. Det är viktigt att känna till skillnaden mellan vanliga spädbarnskräkningar och sjuksdomskräkningar, eftersom en sjukdom kan behöva behandlas och dessutom innebära större risk för uttorkning och näringsbortfall.

I allmänhet bör kräkningar som inte åtföljs av andra symtom inte vara någon anledning till oro

Vi hoppas att den här listan med tips om hur du förhindrar kräkningar hos spädbarn kommer till hjälp om din bebis har dessa kräkningar. Kom ihåg att om din bebis kräks upp stora mängder mjölk, eller har kraftiga kräkningar, bör ni ta er till barnläkaren.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.