Avvänjning på natten: hur och när du ska börja

Avvänjning på natten: hur och när du ska börja

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2018

När är ditt barn redo för avvänjning? Från 4 till 6 månaders ålder förbrukar ditt barn tillräckligt med kalorier under dagen för att sova hela natten. Dessutom sover vissa mindre barn ofta i flera timmar utan att gå upp och äta. Här kommer vi att ge några tips för hur du kan börja med avvänjning på natten.

Om mamman är mindre tillgänglig under dagen kan barnet vilja ha bröstet eller flaskan på natten för att få mer kontakt med henne. Det är också mycket vanligt att han vaknar på natten på grund av förkylning, förändring i utvecklingen eller tandvärk.

Därför är det viktigt att närma sig avvänjning i tidig ålder, dock med vetskapen att din bebis behöver dig för att känna sig säker i tankarna.

Hur man vet om bebisen är redo för avvänjning

Från det att din bebis är 4 till 6 månader gammal kan du gradvis börja med avvänjning på natten. I den åldern, även om han inte behöver äta på morgonen, kan din bebis vakna bara för att han är van vid det. Det är inte lätt att ändra rutinen eftersom barn vänjer sig vid att vakna efter midnatt för att äta.

Avvänjning för barn

Om det är mer bekvämt för mamman att mata sin bebis under natten har hon ingen skyldighet att ändra på det, men det är också viktigt för mammor att ta hand om sitt eget välbefinnande.

Brist på sömn kan leda till olika problem i kroppen. Om du är trött och känner att ditt barn är redo för en förändring i rutinen kan du sätta igång. I händelse av att du tvivlar kan din barnläkare vägleda dig genom processen.

Tips för avvänjning på natten

Det skadar inte ditt barn på något sätt att sluta mata det under natten. Tvärtom hjälper det dig att skapa en rutin som hjälper barnet att sova ända till morgonen.

Om du är säker på att det är dags att börja avvänja på natten har du här några användbara tips:

  • Närma dig avvänjningen gradvis. Ha barnet vid bröstet i allt kortare perioder eller börja använda mindre mjölk i flaskan på natten. Förläng mellanrummet mellan matningarna och smekningarna på ryggen för att hjälpa barnet att somna igen.
  • Se till att barnet äter tillräckligt under dagen. Ta schemalagda pauser under dagen för att ge flaskan eller amma.
  • Det rekommenderas inte att avvänja barnet under en övergångsperiod. Om du till exempel börjar jobba under dagen är det bättre att vänta ett tag för att ditt barn ska kunna anpassa sig till den första nya förändringen innan du kan börja med nästa förändring.
  • Det är viktigt för pappan att trösta barnet om hen gråter på natten. På grund av din lukt samt lukten av bröstmjölk vill barnet äta om det är du som tröstar honom eller henne.
  • Minska matningen ett steg i taget. Försäkra ditt barn när hen vaknar för att äta och förklara att det istället är dags att sova. Tala mjukt och kärleksfullt till ditt barn. Steg för steg kommer då barnet att börja förstå det nya systemet.
  • Ge extra matningar i slutet av dagen. När barnet somnar mätt och nöjt är hen mindre benägen att vakna under natten.

Bebisar gråter en eller två nätter innan de börjar anpassa sig till det nya systemet.

Vad säger experterna?

I sin bok “Solve Your Child’s Sleep Problems” indikerar barnläkaren Richard Ferber att onödig nattmatning kan leda till sömnstörningar hos barn.

Han förklarar att om en bebis vaknar flera gånger under natten för att äta vaknar hen också upp av andra orsaker, såsom matsmältningsbesvär eller en blöt blöja, och det kan bli ursäkter till att vilja äta mer.

Sovande barn

Å andra sidan menar barnläkaren William Sears att nattmatning är ett positivt sätt att stärka bandet mellan förälder och barn. Därför rekommenderar han att föräldrar inte börjar med avvänjningsprocessen under natten så länge det inte orsakar stora problem i familjen.

I sin bok “The Baby Sleep Book” går han igenom strategier som att sova med barnet eller mata i föräldrarnas säng så att nattmatningen blir bekvämare för alla.

Beslutet att starta avvänjningsprocessen beror på föräldrarna och hur bekväma de känner sig med det. När du är redo att börja måste du också vara säker på att din bebis är redo.

Om hen inte är helt redo än kan din barnläkare hjälpa dig att avgöra när barnet är det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brown A. Breastfeeding as a public health responsibility: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2017 Dec;30(6):759-770
  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, Banderali G, Pendezza E, Penagini F, Zuccotti GV, Peroni DG; Italian Society of Pediatrics. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr. 2018 May 3;44(1):49.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.