Barnpersienner: idéer, typer och hur man väljer dem

Barnpersienner är praktiska, funktionella och dekorativa tillbehör. Här presenterar vi vad du behöver veta för att få ut det mesta av dem!
Barnpersienner: idéer, typer och hur man väljer dem
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Det finns ingen anledning att dina barnkammare ska vara tråkiga eller sakna färg. Dekorativa barnpersienner är en perfekt idé, inte bara för att kontrollera ljuset som kommer in i rummet utan också för att lägga till en estetisk touch som dina barn kommer att älska. Fortsätt läsa för att lära dig hur du väljer och får ut det mesta av dem.

Om man bortser från de skrymmande gardinerna som kan orsaka olyckor med små barn, är dekorativa barnpersienner idealiska för att klä upp fönstren på ett glatt och sofistikerat sätt. Lyckligtvis finns det flera stilar och anpassade mönster som kan få er barnkammare att bli deras nya favoritplats.

Fyra tips för att välja de bästa dekorativa barnpersiennerna

Att skydda fönster är något som går att lösa med en enkel gardin. Men när du köper persienner för barnrum online är det viktigt att först informera sig så mycket man kan för att fatta det bästa beslutet. På så sätt införskaffar vi inte bara en kvalitetsprodukt, utan vi kommer att få barnen att känna sig mer bekväma i sitt sovrum.

Här följer några rekommendationer att tänka på.

1. Välj den mest lämpliga typen

En liten pojke hissar persiennerna i sitt rum.
Välj den perfekta typen av persienn för ditt barns rum och överväg alla tekniska specifikationer som passar dina behov.

Persienner är perfekta alternativ när du har skjutdörrar eller fönster inne i ditt barns rum. Det finns dock ett brett utbud av modeller på marknaden och det är viktigt att välja den mest lämpliga. Bland dem hittar vi rullgardiner, vikgardiner och korta, långa, ogenomskinliga, genomskinliga, tryckta eller färgade persienner.

Persienner är de som innehåller en mängd remsor anordnade horisontellt som gör att materialet viker sig och tar väldigt liten plats då de höjs, men samtidigt täcker hela fönstret då de sänks. Rullgardiner däremot har en mekanism som gör att tyget rullas upp på sig självt i ett centralt rör. Bland dessa två typer kan vi hitta:

  • Genomskinliga persienner: Dessa släpper in mycket av ljuset utifrån och antar en liknande roll som tunna tyggardiner. De är bra om du vill dra fördel av naturligt ljus.
  • Ogenomskinliga persienner: Till skillnad från de tidigare tillåter denna typ av persienner inte ljuset att passera igenom. De kan dock tryckas med en design för att tjäna som dekoration.
  • Dag- och nattgardiner: Detta är en modell som fungerar baserat på överlappning av genomskinliga och ogenomskinliga tyger eller glasfiberremsor som reglerar ljusinsläppet.
  • Persienner med skärmtyg: Dessa är gjorda av ett material som gör att du kan se utsidan från rummen, men från utsidan bevaras integriteten.

2. Välj rätt tryck

När du har valt vilken typ av persienner du vill ha för ditt barns rum är det dags att välja design. Om man tar hänsyn till färgpsykologi är ett säkert alternativ att välja en mjuk ton som ger trygghet och lugn, som blå eller grön. Även ett barnvänligt tryck, som djur, geometriska mönster eller blommönster är en bra idé. Detta beror på att dessa är alternativ som tenderar att vara väldigt estetiska och barnen kommer att kunna beundra dem i många år.

Ett annat alternativ är att få er favoritserie tryckt på rullgardinen. Detta är ett alternativ som ger mycket personlighet till rummet och, viktigast av allt, kommer att göra ditt barn lyckligt. Tänk dock på att trender förändras och barn växer upp, så det är troligt att de inte kommer att gilla samma serie längre om ett par år eller månader. Gör rätt val och tänk på framtiden.

3. Mät fönstret ordentligt

För att få ett snyggt resultat är det viktigt att du mäter fönstret och bestämmer dig för om du vill montera persiennen mellan glasskivorna, på väggen eller i taket. Det är mycket viktigt att ta rätt mått, både i längd och bredd, och om du väljer en ogenomskinlig modell med en yttre persienn, skapa då en liten överlappning på sidorna av fönstret för att hålla ljuset ute.

Kom ihåg att om ditt barns rum är stort och har stora fönster, då är det bäst att använda persienner som når ner till golvet och att komplettera dem med genomskinliga gardiner. I dessa fall är enhetliga bakgrunder eller subtila tryck de bästa valen. Om rummet är litet, välj då korta och enkla persienner för att inte överbelasta utrymmet.

4. Beställ, inhandla och installera dem

Ett barns sovrum med blå persienner i fönstren.
Persiennerna bör göras för att passa storleken på fönstret så att de täcker ramen perfekt och inte släpper igenom ljus.

När du väl är klar över vilken typ av persienn du vill ha, färgen och de nödvändiga måtten, då kan du hitta specialiserade sidor på Internet som är dedikerade till anpassning av dessa dekorativa föremål.

Med bara några klick kan du registrera din information och dina mått och inom ett par dagar får du allt du behöver för att installera era barnpersienner. Följ bara tillverkarens instruktioner och njut med ditt barn av oförglömliga lekkvällar i deras vackra rum.

Dekorativa barnpersienner är praktiska och vackra

Att göra om ditt barns sovrum är inte en uppgift som bör vara alltför komplicerad. Med hjälp av praktiska och estetiska element kan du skapa en mysig plats som speglar dina små barns personlighet. Kom ihåg att barns persienner inte bara hjälper till att förbättra belysningskontroll och ventilation, utan också klär fönstren på ett färgstarkt och originellt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.