9 saker du måste ha till barnkammaren

9 saker du måste ha till barnkammaren
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När det kommer till att inreda barnkammaren finns det vissa saker du måste ha som kan se till att barnet är bekvämt och föräldrarna nöjda.

Glöm inte att, efter livmodern, är detta det första rummet ditt barn kommer att lära känna. Detta är skäl nog att uppmärksamma de detaljer som gör barnkammaren mer inbjudande.

För ett barns sovrum bör säkerhet och komfort gå hand i hand. Tänk på att detta rum inte bara är för ditt barn. Du kommer också att tillbringa mycket tid här.

Det finns inget behov av att fylla ditt barns sovrum med en massa prylar, men det är bra att ha vissa saker du måste ha till hands.

Saker du måste ha i barnkammaren

En vagga för barnets första månader i barnkammaren

Detta är den allra första sängen för en nyfödd. De flesta föräldrar vill inte lägga sitt barn att sova i en spjälsäng med en gång. En mindre vagga ger en känsla av komfort och trygghet för barnet.

En vagga ska alltid ha en fast madrass som täcker hela korgens bas. Sidorna ska fodras med tyg för att hålla barnet bekvämt. En del föräldrar väljer att använda en babykorg som dessutom har fördelen att enkelt kunna flyttas mellan olika rum i hemmet.

Familj runt vagga

En spjälsäng

Detta är ett av de viktigaste föremålen i barnkammaren. Spjälsängen bör ha vissa funktioner för säkerhet och komfort så se till att den du väljer stämmer överens med de senaste säkerhetsföreskrifterna.

Idag är några spjälsängar på marknaden avsedda att omvandlas till sängar när barnet är äldre. På det här sättet, även om den ursprungliga kostnaden är hög, sparar du in en större säng längre fram.

En viktig egenskap för alla spjälsängar är en fast madrass som passar basen. Denna ska vara tillräckligt solid för att se till att barnet alltid sover på en plan yta.

Det bör inte finnas något mellanrum mellan spjälsängens ram och madrassen eftersom detta kan leda till att barnet fastnar eller kvävs.

En garderob eller byrå

Bebisar kan samla på sig en överraskande mängd kläder för sin ringa storlek. Det innebär att man behöver en garderob eller byrå för att kunna stoppa undan barnets kläder och det är ett bra sätt att hålla barnkammaren ordnad.

Garderoben eller byrålådorna bör ha avdelare för att kunna sortera kläder, handdukar, vinterjackor, skor och andra väsentliga ting.

Håll ett utrymme reserverat för leksaker också. Även om din bebis kanske inte har många leksaker på detta stadium, kommer de att multipliceras i takt med att tiden går.

Ett skötbord

En av de saker du måste ha i barnkammaren är ett skötbord. Tänk på hur många blöjor du kommer att behöva byta, dag efter dag, natt efter natt. Att ha en speciell plats avsatt för uppgiften kan vara till stor hjälp.

Vissa flerfunktionsspjälsängar har ett integrerat skötbord. De flesta skötborden på marknaden passar på toppen av en byrå där du kan förvara ditt barns kläder.

När du väljer möbler, se till att du kommer att kunna byta på din lilla medan du står rakt, utan att behöva böja dig fram. Om du står med dålig hållning varje gång du byter blöja kan det leda till ryggvärk om du måste byta på ditt barn i en obekväm position.

Mamma byter blöja på bebis


En färgglad mobil piffar upp barnkammaren

Häng en mobil över barnets spjälsäng för att fånga hans eller hennes uppmärksamhet under de första månaderna i livet. Det här är inte bara för dekoration: en mobil stimulerar också barnets sinnen. Att välja rätt mobil för ditt barns rum är mycket viktigt.

När du letar efter en mobil, försök att hitta en med klara färger och gärna ljud eller ljus som du kan slå på och av. Mobilen ska inte vara för lång, eftersom din bebis snart kommer att vara stor nog att sträcka sig och röra vid den.

En fåtölj eller gungstol

Kom ihåg att du tillbringar mycket tid i barnkammaren för att mata och byta blöjor. Med detta i åtanke kommer en bekväm fåtölj eller gungstol att vara din vän.

Om din bebis somnar i dina armar, gör den korta promenaden från fåtölj till spjälsäng det mindre troligt att barnet kommer att vakna till. En annan fördel med att ha någonstans att sitta i ditt barns sovrum är att du kan använda den när du ammar.

På det här sättet får du lite ensamtid med din bebis utan att andra människor i huset stör.

En nattlampa

Bortsett från vanlig sovrumsbelysning ska ditt barns rum ha en liten lampa som du har tänd på natten. Kom ihåg att nyfödda barn vaknar till flera gånger per natt för att äta eller helt enkelt för att de vill ha sällskap och tröst.

Spädbarn associerar starkt ljus med dagtid och dämpad belysning med nattetid. Det blir svårt att få ditt barn att sova på natten om det finns ett stark lampa tänd i hans eller hennes rum.

Leta efter ett nattljus med en dimmer som du kan anpassa till ljusstyrkan som behövs.

En sterilisator

En av de saker du måste ha om du ger ersättning är en sterilisator. Experter rekommenderar att alla flaskor steriliseras under de första månaderna av barnets liv. I detta skede är ditt barns immunförsvar inte tillräckligt starkt för att bekämpa vanliga infektioner.

Ett bra val är en ångsterilisator som använder ånga för att rengöra och sanera flaskorna. Dessa system är avgörande för din sinnesfrid.

Termometer och medicinsk basutrustning är bra att ha i barnkammaren

Din bebis kan när som helst insjukna i en sjukdom, så det är bäst att vara väl förberedd. Du bör åtminstone ha en termometer och en liten medicinsk basutrustning.

Det kan också vara bra för att ta hand om stumpen av navelsträngen under de första dagarna hemma med din bebis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.