13 tips för att mata bebisar under 3

13 tips för att mata bebisar under 3

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2018

Här får du några tips för att mata bebisar under tre års ålder så att de kan växa sig stora och starka. En bebis kost är väldigt viktig. En balanserad kost främjar god hälsa och förebygger kroniska sjukdomar.

Att amma är rekommenderat under det första levnadsåret. Man kan även fortsätta med det tills barnet är två. Bröstmjölk har alla näringsämnen och beståndsdelar som en bebis behöver för sin utveckling och tillväxt.

Efter sex månaders ålder kan du börja introducera andra kompletterande livsmedel, men bröstmjölk bör alltid vara den huvudsakliga källan till näringsämnen. Man kan använda riktig mjölk eller mjölkersättning.

Tips för att mata bebisar under 3

Ge dem mat när de vill

Om en bebis fortfarande får bröstmjölk ska du låta den äta när den vill.

Undvik söta drycker i flaskan

Använd inte bebisens nappflaska för att ge den söta drycker, som färdig juice. Det ökar risken för hål i tänderna.

Tvinga inte ett barn att äta om det inte vill

Om ett barn inte vill äta ett visst livsmedel eller vill sluta äta ska du inte tvinga det att fortsätta. Det är de själva som ska bestämma vad de vill äta och om de vill ha mer.

Sätt barnet vid bordet efter 1 års ålder

Efter att ha nått 1 års ålder kan ditt barn sitta vid bordet och äta med resten av familjen. Först kan det behöva hjälp, men det kommer snabbt bli bättre.

Det stärker även barnets integration i familjen.

Att leka med och vidröra maten är viktigt för barnets utveckling

Det är så de lär sig. De kommer senare utveckla sina förmågor lite i taget, men för att de ska komma dit måste du ge dem chansen att leka med och vidröra maten.

Det kan vara stökigt och du måste städa efteråt, men det är viktigt att de lär sig att äta på egen hand för att bli självgående ätare.

Begränsa hur mycket färdig mat de äter

Snabbmat (pizza, hamburgare) innehåller mättade fetter, socker och salt. Försök att mata din bebis med den nyttigaste och mest naturliga maten du kan.

Ät alltid frukost

Barn ska aldrig hoppa över frukosten. Försök alltid att göra frukosten så nyttig och varierad som möjligt.

Undvik nötter fram till 4 års ålder

Nötter kan vara farliga eftersom de kan sättas i halsen (mandlar, jordnötter, hasselnötter, etc.). Undvik dem fram tills att barnet fyller fyra, och när det börjar äta nötter ska du vara försiktig.

Ät ofta

Barn behöver äta ofta. Ge dem hälsosamma och näringsrika mellanmål som de kan knapra på mellan måltider. Det förebygger småätande av annat (chips, paketerade juicer, kakor, etc.).

Fysisk aktivitet

Utöver en hälsosam kost är det viktigt med fysisk aktivitet; från det första levnadsåret tills tre års ålder kommer det i form av lekar.

Så låt dem leka och ha kul. Du borde även delta i lekarna och njuta av dem med dem.

Låt dem hjälpa dig när du handlar

Från två års ålder kan barn börja “hjälpa” när du går och handlar. De kan även hjälpa dig att laga mat (tvätta grönsaker, pressa apelsiner, göra en smörgås, hjälpa dig att förvara saker, etc.).

Låt dem hjälpa, men alltid under uppsyn.

Belöna och bestraffa dem inte med mat

Belöna inte gott uppförande med sötsaker och godsaker. Du borde heller inte bestraffa dem genom att begränsa mat.

Uppmuntra gott uppförande och be alltid om hjälp snällt. Använd alltid “snälla” och “tack”.

Barn är svampar och lär sig genom att observera vuxna, så försök att vara bra förebilder.

Ha en hälsosam och balanserad kost

Det är viktigt att göra det till en vana att äta hälsosamt. Barndomen är när man etablerar hälsosamma matvanor.

Nu har du några tips för att mata bebisar. Försök följa dem för att se till att barnet växer upp friskt. När du väl etablerat en rutin blir det lättare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Triantis V., Bode L., Joost van Neerven RJ., Immunological effects of human milk oligosaccharides. Front Pediatr, 2018.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.