Symptom på klimakteriet – har du koll på dem?

Är du medveten om tecknen som kan indikera klimakteriet? Fasen, som varje kvinna måste genomgå, dyker upp med väldigt specifika symptom så att du kan förbereda kropp och sinne.
Symptom på klimakteriet – har du koll på dem?

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2018

Mellan 40 och 50 års ålder ställs kvinnor inför en period av kroppslig förvandling: klimakteriet. Ägglossningen slutar och menstruationen försvinner. Det finns symptom på klimakteriet som kan varna dig om att den är på väg, och idag ska vi tala om dem.

Likt andra kroppsliga förändringar dyker symptom på klimakteriet inte upp på samma vis för alla kvinnor. De kan variera i styrka, varaktighet och till och med helt lysa med sin frånvaro.

Även om slutet av menstruationen är ett uppenbart tecken på starten av klimakteriet finns det även andra indikatorer. Vissa refererar till och med till ett “preklimakterium”. Alltså kroppens förberedelser inför dessa förändringar.

Vilka symptom på klimakteriet är vanliga?

Vi ska ge en kort beskrivning av vanliga symptom på klimakteriet. Det är återigen nödvändigt att betona att runt 15% av alla kvinnor inte upplever något obehag innan klimakteriet anländer.

Oregelbunden mens

Mensen blir längre, kortare, mer intensiv eller försenad. Det är ett tydligt tecken på att kvinnans fortplantningssystem håller på att “stängas av”. Det händer vanligtvis under flera år, tills menstruationen försvinner helt. Specialister menar att kvinnor helt trätt in i klimakteriet efter ett år utan menstruation.

Värmevallningar

Du kan känna av en väldigt märkbar känsla av hetta i kroppen, som även sträcker sig till ansiktet.  Värmevallningar genererar stort obehag för kvinnor och huden kan ofta rodna.

Det kan inträffa flera gånger under samma dag. På natten vaknar kvinnor av svettningar utan påtaglig anledning och andra nattliga obehag.

Vaginal infektion

Det är väldigt troligt att kvinnan känner för att urinera oftare. Utöver det kan vissa vaginala infektioner också dyka upp. Dessa måste behandlas av en läkare.

Irritabel kvinna

Humörförändringar

Likt graviditet är klimakteriet och åren som leder upp till det faser när viktiga hormonförändringar sker. Därför är plötsliga humörsvängningar, till och med när man inte är bland andra människor, helt naturliga. Andra ofta oförklarliga förnimmelser kan också inträffa.

En kvinna som är på väg att påbörja klimakteriet kan plötsligt känna sig irritabel, ledsen, nervös eller ängslig utan påtaglig anledning.

Huvudvärk

Som sagt reagerar alla kroppar inte likadant på dessa förändringar. Därför kan vasomotoriska oegentligheter inträffa, som kan leda till symptom såsom yrsel och huvudvärk av varierande intensitet.

Förändringar i sexlusten

Som ett resultat av “hormonrevolutionen” kan kvinnan märka av en påtaglig förändring i sin sexuella aptit. Det betyder dock inte att man aldrig kommer vilja ha intima relationer igen.

Målet här är att tala med din partner så att det finns ömsesidig förståelse. Även om åtrån förblir aktiv kan vaginal torrhet eller brist på känslighet göra upplevelsen mindre njutbar. Därför är det rekommenderat att ta det långsamt och komma ihåg att saker och ting snart kommer att återgå till det normala.

“Symptomen på klimakteriet dyker inte upp på samma sätt för alla kvinnor. De kan variera i intensitet, längd och när de dyker upp.”

Sätt att ta hand om dig själv under klimakteriet

Perioden markerar livslånga förändringar. Därför är det starkt rekommenderat att kvinnor tar ansvar för att leva ett hälsosamt liv för att bättre hantera förändringarna.

Därför blir vissa vanor väldigt viktiga. Några av dem är:

  • Ät bra: en varierad och hälsosam kost är viktigt eftersom du under klimakteriet kommer sakna viktiga vitaminer och mineraler. Din läkare kan undersöka dig för att berätta exakt vilka dina näringsmässiga brister är.
  • Träning: att hålla kroppen aktiv är viktigt för god muskel- och benhälsa. Just på grund av ovan nämnda näringsbrister kan man få problem med muskler och ben. Lätt träning runt 30 minuter om dagen kan hjälpa dig att motverka diabetes och kolesterol- samt blodtrycksproblem.
  • Undvik dålig mat och ohälsosamma vanor: det innebär att minska fettintaget, begränsa kolhydrater och minska kaffe- och tobakskonsumtion i så hög utsträckning som möjligt.
  • Sola: runt 15 minuters solsken om dagen ger kroppen det vitamin D den behöver. Det hjälper även mot spänningar och för att förbättra humöret.
  • När du har sex är det bra att använda glidmedel eller bli ordentligt upphetsad först. Övningar för bäckenbotten är dessutom starkt rekommenderade.
Kvinna med värmevallningar

Bör jag ta läkemedel?

Många kvinnor vänder sig till specifika läkemedel för att lindra symptomen på klimakteriet. Det är faktiskt helt och hållet individuellt. Det bästa är att låta en läkare utvärdera huruvida situationen kräver läkemedel.

Som alltid ska man undvika att självmedicinera. Som sagt är alla kroppar olika, och så även dina behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252011000400013
  • Dennerstein L, Lehert P. (2004). Women’s sexual functioning, lifestyle, mid-age, and menopause in 12 European countries. Menopause 2004;11;778-785.
  • Hernández-Valencia, M., Córdova-Pérez, N., Basurto, L., Saucedo, R., Vargas, C., Vargas, A., … & Zárate, A. (2010). Frecuencia de los síntomas del síndrome climatérico. Ginecol Obstet Mex, 78(4), 232-237. http://www.nietoeditores.com.mx/nieto/Ginecologia/2010/abril10/art.original_frecuencia.pdf
  • Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
  • Landgren BM, Collins A, Csemiczky G, et al. (2004).Menopause transition: annual changes in serum hormonal patterns over the menstrual cycle in women during a nine-year period prior to menopause. J Clin Endocrinol Metab 2004;89:2763-2369.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.