Efterrätter för bebisar mellan 9 och 12 månader

16 december, 2018
Milkshakes, mousse och puddingar... Det finns många olika efterrättsrecept. Det näringsmässiga värdet och glädjen de ger din bebis är det som räknas.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några recept på efterrätter för bebisar mellan 9 och 12 månader. Du behöver inget stort kök eller överdriven mängd tid för att göra dem, så oroa dig inte.

Det är vanligt för bebisar att föredra söta smaker. Detta beror på att det påminner dem om bröstmjölk som har varit deras enda kost tills det att de nådde 6 månader.

Generellt sett föredrar de flesta en söt smak framför en aromatisk. Det är tufft att motstå en utsökt dessert, god glass eller suckulent brylépudding.

Men vi kan också välja hälsosammare alternativ som efterrätter eller smoothies gjorda på frukt.

Bebisars smaklökar är väldigt känsliga under de första månaderna i livet, så det är därför de avvisar sura smaker. Detta utgör del av deras överlevnadsinstinkt.

Här följer således fyra recept på efterrätter som din bebis kommer att älska. Prova dem och hjälp ditt barn att upptäcka nya smaker.

4 recept på efterrätter för bebisar mellan 9 och 12 månader

Under den här fasen i livet börjar deras kost att bli mer lik resten av familjens.

Självklart är det viktigt att göra några få anpassningar för att de ska kunna äta maten utan problem.

Söt mat kan vara ett utmärkt mellanmål eller middag. Det är bäst att använda färska och näringsrika ingredienser med olika konsistenser, färger och smaker för att utöka och variera barnets kost.

Efterrätter för bebisar

1. Äpple- och kiwipuré

En av de första frukterna som rekommenderas åt bebisar är äpplen. När de mixas med andra frukter såsom päron eller kiwi, kan du göra utsökt puré med viktiga hälsomässiga fördelar.

Ingredienser

 • 1/4 skalad kiwi
 • 1/4 skalat äpple

Gör så här

 1. Mixa kiwin.
 2. Sila den så du får bort alla kärnorna.
 3. Mixa äpplet och mixa sedan blandningarna.

Äpplens fördelar är välkända. De innehåller väldigt lite fett och protein medan de tillhandahåller en stor mängd mineraler, såsom kalium.

Äpplen innehåller många vitaminer som är bra för matsmältningssystemet. De kan lätt smältas och innehåller mycket fibrer.

2. Yoghurt med frukt

Yoghurt är utmärkt mat för bebisar mellan 9 och 12 månader eftersom det underlättar matsmältningen. Det har också en len konsistens.

Du bör alltid välja en yoghurt som är passande för bebisar eftersom de inte konsumerar samma yoghurt som vuxna gör.

När det kombineras med frukt såsom päron, bananer eller äpplen, är det ett utmärkt sätt att tillhandahålla din bebis en balanserad kost.

Ingredienser

 • 100 g äpple
 • Yoghurt för bebisar
 • 2 skedar sylt

Gör så här

 1. Tvätta, skala och skär äpplet i små bitar.
 2. Lägg bitarna i mixern och mixa dem med sylten och yoghurten.

3. Quinoa- och bananpuré

Detta är ett av de mest näringsrika mellanmål vi kan erbjuda vår bebis.

Quinoa har underbara egenskaperDet är näringsrikt, kalorisnålt, innehåller bioaktiva substanser och erbjuder en stor mängd fibrer.

Bananer är också väldigt hälsosamma för bebisar eftersom de gynnar matsmältningssystemet. Därför är detta ett av våra mest rekommenderade recept på efterrätter för bebisar mellan 9 och 12 månader.

Ingredienser

 • 1/2 banan
 • 1 nypa kanel
 • 3 teskedar kokt quinoa
 • 1 matsked speciell bebisyoghurt

Gör så här

 1. Lägg den skalade bananen i en skål och mosa den med en gaffel.
 2. Lägg till den kokta quinoan, kanelen och yoghurten.
 3. Mixa och servera.

Det är bäst att använda färska och näringsrika ingredienser med olika konsistenser, färger och smaker för att utöka och variera barnets kost.

4. Bananmousse

Detta är ett annat bra sätt att införliva bananer i din bebis kost. Den här efterrättens konsistens är lite mer flytande men lika utsökt.

Ingredienser

 • 3 bananer
 • 150 g yoghurt
 • 1/2 citron

Gör så här

 1. Mixa de skalade bananerna med citronsaften och yoghurten tills konsistensen blir krämig.
 2. Servera i skålar och ställ dem i kylen tills de blir kalla.

De efterrätter för bebisar som nämns ovan kan varieras genom att du tillsätter olika frukter i enlighet med ditt barns smak.

Det är viktigt att du tillhandahåller en hälsosam kost från tidig ålder och självklart att du ser till att barnet får all näring det behöver.