Mamma: Glöm inte att lyssna på mig, pussa mig och njuta av tiden med mig!
Alla bra föräldrar vet att idag kan vara den bästa dagen för deras barn. Precis som igår var den bästa och imorgon kommer att blir det. De lyssnar på sina barn, kramar dem och får dem att skratta. Det allra viktigaste för dig att komma ihåg är att njuta av tiden med ditt barn!
På senare år har filosofier som mindfulness kommit att påminna oss, och även varna oss, att vi måste sakta ner. De viktigaste sakerna händer alltid “här och nu”.
Kanske är det precis därför som fler och fler familjer antar ett nytt och omsorgsfullt koncept när det gäller att uppfostra sina barn.
“En av de lyckligaste sakerna som kan hända dig i ditt liv är en lycklig barndom” – Agatha Christie
Nuförtiden finns det en väldigt intressant term: “zen-mammor”. De är en gruppkvinnor som startade en rörelse som går bortom yoga och meditationsklasser. De verkar för utvecklingen av en attityd som är lugn, tålmodig och framförallt fokuserad på att vara mer närvarande för sina barn.
Det är när de lär sig att lyssna och där de kan lära sig att varje gest räknas. Att varje ord, smekning, tystnad eller distanstagande kan lämna ett permanent märke i barnets hjärna.
Det är viktigt att undvika alla “mirakelmetoder”, som att få barnen att sluta använda blöja så fort som möjligt, få dem att äta fast föda för snabbt, lära dem hur man klär på sig för tidigt, få dem att äta upp frukosten utan försening och sedan även förutsätta att de ska kunna läsa vid tre års ålder!
Det finns föräldrar som otvetydigt har glömt hur det är att vara barn. Barn är inte små vuxna. De är mänskliga varelser som behöver få allt de behöver tillhandahållet av sina föräldrar, men det viktigaste för dem är vad som händer just nu.
Idag är den bästa dagen att göra ditt barn glad… vet du hur du gör det?
För att göra ditt barn glad behöver du inte ge det presenter, ta med det till marknaden eller ge det ett förskott till födelsedagsfesten som är nästa månad. Det är lättare än så; det handlar helt enkelt om “att vara närvarande”.
Det kan uppnås även om du arbetar långa dagar, för tiden du ägnar åt ditt barn måste mätas kvalitativt och inte kvantitativt.
I den här artikeln kommer vi att ge dig tips på vad du behöver reflektera över för att garantera att du spenderar kvalitetstid med dina barn så att ni kan knyta an ordentligt.
Ge dem kärlek och låt det synas
- En liten kittling på magen som får dem att skratta.
- Ge dem uppmärksamhet. Visa dem att allt de säger, tänker eller kommer på är viktigt för dig.
- Smek dem med dina armar, sånger och godnattpussar. Låt dem få veta att de är magiska, speciella och älskade av sina föräldrar. Alla dessa gester är oxytocinpresenter som lämnar märken i ditt barns hjärna.
Du är aldrig för stor för att leka
Idag kan vara en bra dag att leka sjörövare. Du kan också bli lite smutsig medan du planterar frön. Dessa kommer sedan att bli vackra blommor eller stora träd som för oss till en värld av vackra färger.
Idag är en underbar dag att ta ditt barn i handen och njuta av tiden tillsammans. Ni kan gå till parken eller stranden. Ni kan också ha roligt hemma genom att måla en vacker tavla med vattenfärger. Ni kan också göra självporträtt eller måla hunden.
Idag gör vi små saker stora
Idag, precis som igår och imorgon, låt ditt barn se att det ä r de små sakerna som är viktigast. Det är så du lär dem ödmjukhet, respekt och hur man uppskattar gåvan av vänskap, kärlek och natur. De kommer att lära sig värdet av att le och säga “tack”, “jag hör dig”, “jag respekterar dig” och “jag förstår din synvinkel”.
“Vad en person älskar i barndomen stannar i deras hjärta för alltid” – Jean Jacques Rousseau
Utbilda dina barn med en “zen-filosofi“, där ni lever här och nu. Där ni kan njuta av tiden med varandra, likväl som hudkontakt, där ni känner varandras andedräkt och skratt – det är att skapa ett lyckligt liv tillsammans. Ett liv där du kan se ljuset och energin i ögonen på barnen du älskar så mycket.
Idag är den viktigaste dagen för dina barn. Kom ihåg att njuta av tiden ni har tillsammans. Det är idag de måste lyssnas på, njutas av och bli älskade.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.