Stimulerande övningar för små barn
Stimulerande övningar för små barn kan hjälpa dina barn att utveckla en större psykomotorisk och kognitiv förmåga.
Dessa övningar för små barn, eller tidig stimulans, kan tillämpas på barn från det att de är nyfödda upp till sex års ålder. Det som är viktigt är att det sker medan barnens personligheter fortfarande utvecklas.
Det rekommenderas att du börjar med dessa stimulerande övningar för små barn när barnet fortfarande är mycket litet. Att börja när de är helt nyfödda kan hjälpa barn att utveckla förmågor som kommer att bli starkare med tiden.
Relevanta områden för tidig stimulans
Det finns fyra områden som är involverade i stimulerande övningar för små barn:
- Finmotoriska färdigheter. Utvecklingen av de finmotoriska färdigheterna innefattar händer och fingrar. Detta blir relevant när barn börjar upptäcka sina händers rörelser.
- Grovmotorik. Detta avser kroppens övriga delar, inklusive armarna, benen och kroppens rörelse i allmänhet.
- Sociala och emotionella färdigheter. Detta område innefattar förmågan att relatera till andra (sociala) och förmågan att visa känslor (emotionella).
- Språk. Detta område omfattar förmågan att prata och förstå.
Intensiteten av dessa stimulerande övningar för små barn beror på barnets ålder. Om du har att göra med en nyfödd, börja mjukt och öka intensiteten med åldern.
Tidiga övningar
För att förklara några av de mest populära stimulerande övningar för små barn använder vi tre olika grupper med avseende på ålder. Som vi redan har nämnt bör övningarna variera i intensitet beroende på barnets ålder.
Stimulerande övningar för nyfödda
- För att hjälpa till att utveckla barnets grepp om föremål kan du ge det leksaker som ger ljud ifrån sig, som en skallra. Flytta den i båda riktningarna så att barnet kan upprepa övningen.
- För att uppmuntra ansiktsstimulering, placera dina fingrar mitt i pannan, på näsan eller på läpparna och rör dem försiktigt åt båda sidor på ditt barn.
- Ge det färgglada föremål som kommer att fånga dess uppmärksamhet.
- Att kyssa, smeka och prata med ditt barn i en kärleksfull ton hjälper till att utveckla dess sociala sida.
- Med sin början vid fyra månaders ålder kommer kroppsrörelser att vara viktiga. Bebisar kan nu rulla över på rygg och åla sig fram några meter.
- Sträck och böj armarna och benen.
När barnen växer bör dessa övningar fortsätta på ett liknande men mer komplext sätt.
Stimulerande övningar för barn i åldrarna ett till tre
När barn är ett år gamla är det dags för dem att börja upptäcka sin omgivning och utveckla sin observationsförmåga och uppfattning om omvärlden.
- Vid denna ålder är det också en bra idé för barn att börja röra på sig och stå upp på egen hand. Fånga barnets uppmärksamhet genom att ta leksaker och placera dem i närheten så att det kan nå dem.
- Identifieringslekar hjälper barnet att börja lära sig om omvärlden. Exempel är: kroppsdelar, siffror från 1 till 10 och färger.
- Om du använder sånger som en del av dessa lekar kan det hjälpa barnet att utveckla sitt minne.
- Hjälp det att lära sig enkla uppgifter som att plocka upp sina leksaker, be om att få gå på toaletten, klä på och av sig och välja kläder på egen hand. Dessa små handlingar hjälper barnet att skaffa sig goda vanor.
Stimulerande övningar för barn i åldern tre till sex år
- Använd enkla pussel för att lära barnet hur man kan få bitar att passa ihop. Detta kommer att göra det möjligt för dess intellekt att utvecklas.
- Använd musik för att uppmuntra kroppsrörelser. Du kan lära barnet enkla danser som det lätt kan komma ihåg.
- Låt barnet rita och fråga vad det har ritat. Detta kommer att låta barnet förklara vad det känner i det ögonblicket.
- Lär det enkla uppgifter som att kasta saker i papperskorgen och ta en sked ur kökslådan.
- Utveckla dess fantasi genom att använda ett mjukisdjur som huvudperson för en påhittad historia.
- Hur barnet relaterar till andra är mycket viktigt. Att prata och leka med varandra är viktigt för dess utveckling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barreno-Salinas, Z; Macías-Alvarado, J. Estimulación temprana para potencia la inteligencia psicomotriz: importancia y relación. Revista Ciencia UNEMI Vol. 8 – Nº 15, Septiembre 2015, pp. 110 – 118. ISSN: 1390 – 4272.
- La estimulación temprana y su importancia. Temas para la educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza. Nº 17. Noviembre 2011. Federación de Enseñanza de CC.OO de Andalucía. ISNN: 1989-4023. Dep Leg: GR 2786-2008. [En línea] Disponible en: https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd8727.pdf
- Sánchez, E. El poder de la estimulación sensorial. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/el-poder-de-la-estimulacion-sensorial/