6 bra filmer om moderskap

Moderskapet upplevs på ett unikt sätt av varje kvinna. Här följer sex intressanta och mångsidiga filmer om moderskap.
6 bra filmer om moderskap

Senaste uppdateringen: 23 mars, 2023

Moderskapet är en av de viktigaste aspekterna som kan återspeglas på film. Tillsammans med andra konstdiscipliner är filmen ett spektakulärt instrument för att förmedla mänskliga band. Och det är vad moderskapet är: ett djupt och komplext band, fyllt med en myriad faktorer som spelar in. Men i slutändan är det en relation mellan människor. I den här artikeln kommer vi att föreslå sex filmer om moderskap som du kan njuta av.

Bra filmer om moderskap

Filmer om moderskap kan vara rörande, omtänksamma, roliga, sorgliga eller intressanta. Lyckligtvis är utbudet av möjligheter för moderfiguren i filmer lika brett och mångsidigt som i verkligheten.

1. The Kids Are All Right – Lisa Cholodenko

Denna dramatiska komedi med Annette Bening, Julianne Moore och Mark Ruffalo i huvudrollerna återspeglar en samtida uppfattning om familj och moderskap. Nic och Jules är ett homosexuellt par som har två barn med hjälp av Paul, en spermiedonator. När barnen väl växer upp bestämmer de sig för att träffa sin biologiska pappa och deras relation blir starkare och starkare, vilket oroar deras mammor.

2. Tully – Jason Reitman

Att vara mamma till tre barn kan vara rejält utmattande. Detta blir upplevelsen för Marlo, en kvinna som, förutom att vara i sin tredje (och oplanerade) graviditet, är mamma till en ung flicka och ett litet barn med en utvecklingsstörning. Som ett resultat känner hon sig djupt överväldigad, utmattad och så orolig att hon knappt kan sova.

Som om det inte vore nog praktiserar Drew, hennes man och hennes barns pappa, föräldraskapet på ett funktionsodugligt sätt. Men allt förändras när Tully anländer, en ung barnflicka som är villig att göra ett utmärkt jobb. Det här är en av filmerna som en stressad mamma borde se, den lämnar ett budskap att det är okej att be om hjälp när man känner sig överväldigad av familjens rutiner.

3. Away We Go – Sam Mendes

Den här filmen regisserades av Sam Mendes med John Krasinski och Maya Rudolph i huvudrollerna. Away We Go berättar historien om ett par som är kära och som håller på att bli föräldrar, men som inte vill uppfostra sitt barn på den plats där de bor. Dessutom berättar de framtida morföräldrarna till deras barn att de flyttar till en annan stad, så de kommer inte att kunna räkna med deras hjälp när barnet väl har fötts.

Som ett resultat av detta bestämmer föräldrarna sig för att ge sig ut på en resa på jakt efter en plats att slå rot. Filmen återspeglar den typiska rädslan, oron och frustrationen hos förstagångsföräldrar, såväl som den förändring som relationer genomgår när ett barn föds.

4. Private Life – Tamara Jenkins

Private Life är en förödande ärlig film om hur svårt det kan vara att bli gravid. Rachel och Richard har i flera år och utan framgång provat nästan alla tillgängliga metoder för att få barn. Som ett resultat blir frustrationen över att inte uppfylla sin önskan allt större och destabiliserar dem båda känslomässigt. I sin tur äventyrar hopplöshet relationen.

Denna filmproduktion introducerar oss till en stormig och smärtsam värld av fertilitetskliniker, hormoninjektioner och adoptionsprocesser.

5. Motherhood – Katherine Dieckmann

Uma Thurman spelar Elize, en författare på uppehåll och mamma, till två små barn, som försöker jonglera med sin karriär utan att försumma sitt moderskap. Det finns filmer som producerar en viss grad av ångest hos oss eftersom karaktärerna verkar leva i en ständig brådska. Det här är en av dem. Motherhood är en komedi om sökandet efter sin egen identitet och kampen för att skydda det som är viktigast.

6. Allt om min mamma – Pedro Almodóvar

Med regi och manus av den store Pedro Almodóvar vann Allt om min mamma Oscarsstatyetten för bästa utländska film år 2000. Manuela är en sjuksköterska av argentinskt ursprung som bor och arbetar i Madrid. Detta gör hon tillsammans med sin son Esteban som blir överkörd och dör framför sin mammas ögon. Smärtan av att förlora sin son blir omätlig, följer henne hela livet och leder henne till Barcelona på jakt efter den unge mannens far.

Gör dig redo att bli mamma med dessa oförglömliga filmer

När en kvinna får veta att hon är gravid börjar ett skede av komplexa psykologiska och fysiska processer. Moderskapet är en upplevelse som levs på ett helt unikt sätt av varje person och det finns inget rätt eller förutsägbart sätt att gå igenom det. Dessa filmer kommer att hjälpa dig genom din graviditet och hjälper dig att lära dig mer om moderskapet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.