4 tips för att vandra med din bebis
Om du älskar att vandra, då behöver inte ankomsten av ett barn i familjen vara ett hinder för att upprätthålla denna aktivitet. Det bästa är att införliva den nya medlemmen i era naturvandringar och göra det till en vana, så att den lille lär sig att njuta av det. Om du är sugen på att planera er första utflykt tillsammans, missa då inte de bästa tipsen för att vandra som en familj, med din bebis.
Att vandra med din bebis
Huvudtanken är att ni alla tillbringar en rolig dag tillsammans och även att ni tar tillfället i akt att utforska naturområden, fylla lungorna med frisk luft och koppla av genom denna vackra utomhusaktivitet. Utflykter av denna typ erbjuder stora fysiska, psykologiska och känslomässiga fördelar för människor i alla åldrar.
”Studera naturen, älska naturen, håll dig nära naturen. Den kommer aldrig att svika dig.”
-Frank Lloyd Wright-
4 tips för att vanda med din bebis
Det första du måste göra när du vill integrera din bebis i dina promenader är att planera allt noggrant, och i god tid. Av denna anledning kommer vi att ge dig några tips som kan vara användbara, särskilt om du är en förstagångsmamma eller pappa och det här är er första upplevelse av detta slag.
1. Välj en bra bärsele
En bärsele är en väsentlig del för att kunna fullfölja resan. Den fungerar både som transport och som skydd för din lilla. Modellerna kan variera, men i grund och botten vill du se till att den är ergonomisk, av god kvalitet och har starka fästen.
Du kanske är intresserad av: Tips för att resa med din bebis i bilen
Beroende på barnets ålder är det bäst att bära dem på följande sätt:
- Upp till 6 månader: Transportera barnet i en främre bärsele, med ansiktet vänt mot dig. Denna typ av design gör att huvudet får ett bra stöd och att du alltid är medveten om barnets allmänna tillstånd.
- 6 till 12 månader: När ditt barn uppvisar god hållning med en upprätt position kan du flytta det till en bärsele på ryggen. Helst är ditt barns mage i kontakt med din rygg. Undvik bärselar som har barnet vänt utåt.
Som transportsätt kan du med fördel som sagt använda en bärsele, men bara när det gäller lättvandrade och väl underhållna stigar.
2. Välj en kort och genomtänkt väg
Att vandra med din bebis innebär en mycket noggrann preliminär planering av rutten som ska täckas. Det viktigaste är att ta hänsyn till säkerheten, undvik därför branta stigar eller farliga avlastningar där fall eller halka kan inträffa. Det är bättre att välja plana och väl beskrivna stigar eftersom du bär extra vikt och du tröttnar snabbare än vanligt.
Välj enkla, korta rutter eller välkända stigar för de första upplevelserna. Det är viktigt att du vet var det finns viloplatser och att du vet vägen tillbaka perfekt om du behöver återvända snabbt. En slinga på några timmar räcker i början.
Utöver valet av rutt bör du ta hänsyn till vädret. Kontrollera därför väderprognosen innan du åker och boka om vandringen om det blåser mycket eller om temperaturerna är extrema.
3. Se till att ta med vatten och mat
Att bära med sig vatten är viktigt vid denna typ av utflykt, och det är bättre att ta med sig för mycket än för lite.
Som grund kan du tänka dig att du behöver dricka 200 ml vatten per halvtimma vid vandring på stigande terräng. Detta behöver sedan justeras efter omständigheterna baserat på temperatur, luftfuktighet och så vidare
För barnet måste du också ta med varmt vatten för att förbereda dess flaska. I händelse av att bebisen redan äter fast föda så behöver du en behållare som bevarar den. Det är också en bra idé att ta med frukt eller annan mat som fungerar som ett hälsosamt mellanmål, till exempel flingor eller hembakade kakor.
4. Ta med dig det viktigaste till ditt barn: våtservetter, byte av kläder, blöjor, mat…
Se över delarna i ryggsäcken innan du ger dig av. Detta eftersom det är viktigt att du inte glömmer det väsentliga. Vi påminner dig om grunderna:
- Hygien: Servetter, blöjor, underlägg, handduk.
- Varma kläder: ombyte med långa ärmar och långa ben, en filt, en hatt, två par strumpor.
- Ett extra byte av lätta kläder.
- Skydd: Desinficerande gel, solskyddsmedel, paraply, myggmedel.
Tänk alltid på att ta med påsar för att samla på avfall, som matrester, blöjor, våtservetter med mera.
Låt oss alla ha kul tillsammans!
Att gå på vandring som familj är en upplevelse att njuta av fullt ut. För vuxna är det lätt att bli hänförd av ett landskap och naturens stillhet. Men tänk på att barn behöver lite roligare för att ha det bra.
Undvik frustration genom att planera stopp längs vägen så att du kan ta upp bebisarna ur selen, berätta historier för barnen och föreslå lekar som de kan ägna sig åt medan de alla går längs stigen tillsammans. När allt kommer omkring lämpar sig upplevelsen för samtal, skratt och att få njuta av ett värdefullt och unikt ögonblick tillsammans.
Tanken med att vandra som familj med din bebis är att göra det till en underhållande utflykt, så att den lille gradvis anpassar sig till denna typ av utflykt och snart vänjer sig vid utomhusäventyr. Du kommer märka att med tiden blir de ivriga att få upprepa resan efter att de kommer hem!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fundación de Ferrocarriles de España (s/f). V.V.del mar. [Internet] Consultado el 28-03-2022. Disponible en: https://www.viasverdes.com/itinerarios/itinerario.asp?id=45
- https://www.lavanguardia.com/estilos-de-vida/20130614/54375609720/los-beneficios-de-la-naturaleza-para-los-ninos.html
- https://www.nationalgeographic.es/familia/2020/05/estos-son-los-beneficios-de-la-naturaleza-para-los-ninos
- Manil Raga (2016) Senderismo, montañismo e hidratación. [Internet] Consultado el 28-03-2022. Disponible en: https://clubsenderismodevalencia.club/senderismo-montanismo-e-hidratacion/#:~:text=As%C3%AD%20que%20en%20tus%20salidas,tomases%20un%20vaso%20de%20agua).