5 tips för att maximera kvalitetstid tillsammans som familj

Barn behöver föräldrarnas sällskap för att kunna skapa meningsfulla familjeband som i sin tur främjar en sund känslomässig utveckling.
5 tips för att maximera kvalitetstid tillsammans som familj

Senaste uppdateringen: 03 juli, 2023

Vi lever i en värld full av förpliktelser där det ibland kan vara svårt att hitta möjlighet till verklig kvalitetstid tillsammans som familj, samt till att njuta av unika och meningsfulla stunder tillsammans med barnen. Fast med hjälp av de tips som vi presenterar här kommer du att upptäcka att med lite fantasi och planering kan ni hitta utrymmen för att visa era småttingar precis hur mycket ni älskar dem.

Att vara förälder är ett heltidsjobb där förpliktelser, skärmar och andra aktiviteter ständigt påkallar vår uppmärksamhet, men det betyder inte att vi ska försumma våra barn eller vår partner. Kom ihåg att tid tillsammans som familj är en ovärderlig möjlighet att stärka banden, skapa minnen samt främja barnens känslomässiga och sociala utveckling.

Sätt att tillbringa mer kvalitetstid tillsammans som familj

I dagens samhälle är det många familjer som, på grund av upptagna scheman och åtaganden, kämpar för att hitta utrymme till att tillbringa tid tillsammans. Mammors och pappors roll sträcker sig dock långt utöver att vara hemmets försörjare, barnen behöver ert sällskap för att odla sin självkänsla, lära sig moraliska värderingar samt förbättra sitt känslomässiga välbefinnande.

Här följer några sätt genom vilka ni kan maximera er kvalitetstid som familj.

1. Köp läckra färdigplanerade måltider

Little girl cooking with her mother in the kitchen. Infant Chef Concept.

På internet hittar ni numera webbplatser där ni kan köpa de ingredienser som behövs för att enkelt laga till läckra recept.

För många föräldrar är det en utmaning att hitta tid och energi nog att laga mat varje dag. En riktigt god maträtt kräver ofta flera timmars förberedelser. Man får räkna med att leta runt på stormarknaden eller på nätet för att hitta just de ingredienser som behövs för att tillreda nyttiga måltider för barn och familjer. Måltider som verkligen uppfyller deras optimala näringsbehov. 

Genom att beställa förplanerade måltider kan ni förenkla er vardag. All planering och alla inköp tas om hand åt er. Tack vare det omfattande utbudet av olika rätter fungerar det dessutom som en idébank som kan inspirera er till att prova nya smaker och kombinationer, samt se till att ni har alla ingredienser till de recept ni valt.

Genom att inte behöva tänka på vad ni ska handla och laga varje dag så sparar ni mycket tid som ni istället kan ägna åt era barn och till kvalitetstid som familj.

2. Planera meningsfulla aktiviteter

På samma sätt som du kanske organiserar dina arbetsdagar så att du har ett veckoschema med ärenden du behöver ta hand om, varför inte också planera aktiviteter för hela familjen på samma sätt? Om ni bara har små barn därhemma så är det lättare att göra spontana utflykter med din partner, tillbringa kvalitetstid som familj och skapa vackra minnen tillsammans.

Några idéer till meningsfulla familjeaktiviteter inkluderar

  • spela brädspel
  • gå till parken eller skogen för en picknick eller vandring
  • laga mat eller baka
  • hantverksarbeta, till exempel genom målning, collage eller skulpturer i lera
  • läsa berättelser eller böcker och diskutera dem efteråt
  • gå på museum eller till en utställning
  • ha en filmkväll med popcorn och dricka
  • delta i lagsporter som fotboll, basket, bandy eller volleyboll.

3. Be barnen om hjälp med hushållssysslorna

Vet du inte hur ni ska hinna med allt och samtidigt få tid till att umgås på kvällarna? Du kan börja med att använda god kommunikation till att delegera enkla hushållssysslor till barnen.  Lär era barn att hjälpa till med saker som att fylla diskmaskinen eller städa sina egna rum.

På så sätt kommer era små barn att känna sig nyttiga i hushållet och veta att de gör sin del för familjens allmänna välbefinnande. För lite mer avancerade uppgifter kan det också vara bra att anlita ett städföretag som kommer en gång i veckan eller någon som sköter trädgården eller tvättar uteplatsen.

4. Missbruka inte modern teknik

A father and toddler chidlren playing with carton plane indoors at home, flying concept.

Försök att dra nytta av deras barndom till att skapa minnen som varar.

I den digitala tidsåldern som vi lever i kan föräldrarna faktiskt dra nytta av teknikens fördelar. Det betyder dock inte att vi ska missbruka den, vilket i princip kan utplåna familjetiden, hindra kommunikationen samt leda till ett missbruksartat beroende. Därmed är det viktigt att sätta gränser och skapa regler om att inga socialt begränsande enheter får användas under vad som borde vara kvalitetstid som familj.

Istället för att dina barn tillbringar timmar och dagar med telefonen eller med tv-spel, uppmuntra till aktiviteter som inte kräver elektroniska apparater, till exempel läsning, matlagning, hantverk, eller brädspel. Genom att tillbringa kvalitetstid tillsammans som familj utvecklar barnen sociala och emotionella färdigheter samt stärker banden med deras föräldrar.

5. Lär dig att prioritera det som är viktigt.

Många gånger kan dagliga scheman och åtaganden göra det svårt att hitta tid för familjen, men det är trots det viktigt att lära sig att prioritera och avsätta dagliga utrymmen till att dela med dina små barn. Därför är det också viktigt att sätta gränser och säga nej till aktiviteter som är oviktiga, eller som stör familjeförhållandena.

Att upprätta en dagordning och ett schema och hålla sig till dessa så långt som möjligt kan vara till stor hjälp för att integrera familjeaktiviteter i de dagliga rutinerna, till exempel att laga middag tillsammans eller läsa en godnattsaga.

Genom att prioritera kvalitetstid som familj kan ni njuta av ett antal långsiktiga fördelar, så som starkare relationer, anknytningar och band, bättre kommunikationsförmåga och ett förbättrat känslomässigt välbefinnande. Dessutom hjälper det barnen att känna sig uppskattade och veta att deras föräldrar bryr sig om dem och deras lycka.

Försök att vara närvarande för att maximera er kvalitetstid som familj.

Nu när du känner till några av de bästa strategierna för att få kontakt med dina barn och tillbringa tid med dem på daglig basis, kom då ihåg att alltid vara närvarande och försöka skapa en positiv miljö. Lägg gärna undan telefonen eller stäng datorn och fokusera på att lyssna på dina barn samt interagera med dem. Kom ihåg att små förändringar gör stor skillnad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.