Idéer för att dekorera dina barns rum till jul

Vem har sagt att du inte kan dekorera dina barns rum till jul? Med de här förslagen får du julstämning i varje hörn av ditt hus.
Idéer för att dekorera dina barns rum till jul

Senaste uppdateringen: 01 december, 2019

Julen är snart här, och med det kommer julpynt. Men utöver julstämning i vardagsrummet och hallen, varför inte också dekorera dina barns rum till jul? Det är ju ändå de som tycker om det mest!

Du behöver heller inte begränsa dig till julpynt i rött och grönt och med glitter. Trenden nu för tiden är att välja färger efter din inredningsstil och anpassa julpyntet efter vad som passar din smak.

Festliga idéer för att dekorera dina barns rum till jul

Julen är nog den säsong som barnen gillar mest. De ser fram emot den hela året! Och det är inte svårt att se varför. De får ta del i att julpynta huset, hugga julgranen, de får träffa jultomten – och bäst av allt får de såklart julklappar!

Så varför inte bjuda in julen även till barnens rum med roliga och vackra dekorationer?

Adventskalender

En adventskalender markerar de 24 dagar som leder upp till julafton med små presenter och börjar den 1 december. De kan variera från godis eller leksaker till inspirerande citat och gåtor. Låt därför din fantasi flöda och känn inte behovet av att begränsa dig till materiella saker. Barnen kommer ha kul i vilket fall som helst.

Det finns många olika slags adventskalendrar. Dessutom kan du göra din egen unika kalender. Ett exempel är att plocka grenar i olika storlekar i skogen och hänga upp dem på väggen i form av en julgran (den minsta grenen högst upp och den största längst ner). Sedan kan du hänga små inslagna paket i den, alla numrerade från 1 till 24.

Det viktiga här är att placera kalendern i dina barns rum så att de känner att den är bara deras.

Ljusslingor

Må juleljusen aldrig sluta tindra! En ljusslinga skapar en varm och festlig atmosfär i dina barns rum. Du kan fästa några på väggen i form av en julgran. Eller så kan du snurra dem runt sänggavlarna och sätta på dem på lvällen när de går och lägger sig.

Du kan till och med lägga dem i hyllorna där de förvarar sina favoritböcker. Häng dem där du tycker att de passar bäst.

Juliga djur

Barn älskar djur av alla slag. Du kan dekorera med mjukisdjur, kuddar eller figurer i form av vinterdjur. Till exempel är renar, rådjur och isbjörnar de som kanske bäst fångar känslan för den här säsongen.

barn öppnar julklappar

Häng upp en hemgjord girlang

Girlanger är ett utmärkt sätt att dekorera dina barns rum till jul! Dessutom kan ni ha roligt tillsammans en eftermiddag som familj med ett pyssligt projekt.

Använd pepparkaksformar för att forma dekorationerna som ska hänga på den. Till exempel kan du använda färgglada papper, jultyger eller annat du kan komma på. Låt dina barn välja sina favoritsaker.

Julkortsträd

Runt den här tiden på året kommer ni antagligen få julkort från familj och vänner som skickar sina hälsningar för julen och det nya året. Istället för att förvara dem i en låda kan du använda dem för att dekorera dina barns rum till jul.

Du kan ställa dem på en hylla eller hänga dem från ljusslingan på väggen. Om du vill kan du även hänga dem i små ramar på väggen. God jul!

Julkrans

Häng en julkrans på sovrumsdörren. I själva verket är det här ännu en sak ni kan göra tillsammans. Det finns många enkla och roliga sätt att göra dem på.

“Jag önskar att vi kunde bevara lite av julandan i burkar och öppna en burk varje månad under året.”

– Harland Miller –

Julstrumpor

Ja, de ser fina ut vid den öppna spisen. Men om du inte har en öppen spis hemma, häng upp dem i dina barns sovrum! Välj stora strumpor med enkla mönster så att de inte blir för överväldigande. Men oroa dig inte för mycket över hur de ser ut heller.

Sängkläder för att dekorera dina barns rum till jul

Bädda barnens sängar med vintriga sängkläder. Det finns tusentals varianter på marknaden, så välj påslakan och örngott med något de gillar och lägg till filtar och stämningsfulla dekorationer.

Väggklistermärken

Sätt upp några klistermärken på barnens väggar i form av träd, stjärnor eller snögubbar. Det ger en riktigt vintrig känsla så här inför julen. Senare kan du ta ner dem och stoppa undan dem till nästa år, utan att de förstör väggen.

dekorera dina barns rum till jul: julpynt

Slå in tomma lådor

Om du vill ha något att pyssla med kan du slå in tomma lådor och lägga dem i olika vrår. Det ger en riktig julkänsla – se bara till att barnen vet att det inte finns något i dem! Annars kanske de inte finns kvar särskilt länge…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.