Skadas barnet av sex under graviditeten?

Sex under graviditeten skadar inte barnet så länge det rör sig om en normal graviditet och både du och ditt barn är vid god hälsa.
Skadas barnet av sex under graviditeten?
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När man är gravid för första gången kan många frågor dyka upp: Vilka livsmedel är skadliga? Kan jag idrotta? Alla försiktighetsåtgärder är viktiga när det gäller att säkerställa ditt barns välmående. En av de vanligaste frågorna bland nyblivna mammor är om sex under graviditeten kan skada barnet. Svaret är nej, så länge du upplever en normal graviditet och både du och ditt barn mår bra.

Om du vill ha mer information om ämnet, fortsätt att läsa den här artikeln. Du hittar intressant och värdefull information som hjälper dig att klargöra dina tvivel.

Några vanliga frågor om sex under graviditeten

I vilka skeden av graviditeten kan jag ha samlag?

Du kan ha sexuella relationer med din partner från början till slutet av din graviditet såvida din läkare inte avråder det av en eller annan anledning. Om du mår bra under samlag och inte upplever några obehag finns det ingen anledning att du ska överge ditt sexliv. Tänk på att sex, snarare än att orsaka skada, kan göra dig mycket gott när det gäller lycka, avkoppling och känslomässigt välbefinnande.

Å andra sidan avskräcks vissa kvinnor under delar av sin graviditet från att ha sexuellt umgänge med penetration. Men om du vill njuta av intima stunder med din partner kan du fortsätta att ge och ta emot nöje på andra sätt, som oralsex.

En partner som kramar sin partner bakifrån och gör ett hjärta med händerna över hennes gravida mage.

Känner barnet när dess mamma har sex under graviditeten?

Detta påstående är till viss del sant, men kanske inte på det sätt du föreställer dig. Varje gång en kvinna får orgasm frigör hennes hjärna en enorm mängd endorfiner som rusar genom hennes blodomlopp.

Dessa endorfiner är opioida neurotransmittorer som produceras av det centrala nervsystemet. Dess närvaro producerar känslor av njutning och välbefinnande, liknande de hos smärtstillande medel med opiater. Endorfinerna under samlag når även moderkakan, så ett steg efter att mamman har producerat dem tar fostret emot dem, upplever avkoppling och en viss grad av njutning.

När man utövar oskyddat sex med penetration, når sperman då fostret?

Nej, fostret är som väsen skild från modern genom fostervattnet och moderkakan, där spermier inte kommer in. Som om det inte vore nog hålls livmoderhalsen stängd av ett mycket tjockt slemskikt som kallas slemproppen.

Slemproppen är en gelatinös vävnad som tätar livmoderhalsen och förhindrar bakterier eller andra yttre medel från att komma in i det inre. Denna struktur bildas efter den fjärde graviditetsveckan och kommer ut innan barnet föds, vilket gör det till ett extremt effektivt skydd.

Kan sammandragningarna som orsakas av en orgasm starta förlossningen, eller orsaka missfall?

Många kvinnor har hört myten om att man inte ska ha sex under graviditeten eftersom orgasmer skulle orsaka sammandragningar i livmodern och att dessa kan avbryta graviditeten. Även om det är sant att dessa sammandragningar förekommer, är de mycket svagare och mer tillfälliga än de vid förlossning. Därför utgör de ingen fara för graviditetens fortsättning.

Om du upplever en normal graviditet som inte anses vara riskabel och din läkare aldrig har avrått från sex med penetration, då finns det inget att frukta. Du kan fortsätta att ha sex med vetskapen om att orgasmer inte kommer att utlösa förlossningen.

En man som kramar en kvinna bakifrån.

Kom dock ihåg att när graviditeten är fullgången, då förändras saker och ting. Vid denna tidpunkt är det möjligt för sammandragningarna som orsakas av orgasmen, tillsammans med många andra faktorer, att påskynda barnets ankomst. Det är därför som vissa experter rekommenderar att de mammor som har överskridit planerat förlossningsdatum har samlag för att påskynda processen.

Naturligtvis händer detta bara när graviditeten har fullbordats och barnet är fullt bildat. Så återigen, det finns ingen risk för din eller ditt barns hälsa.

För att avsluta insisterar vi på samma sak: Sex under graviditeten skadar inte barnet. Istället kan det stärka banden av kärlek och attraktion mellan dig och din partner. Och det kan få dig att känna dig attraktiv, sensuell, älskad, önskad och lycklig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral17(5), 497-501.
  • Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería global12(4), 362-370.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.