Hur kan man resa säkert under graviditeten?

För att resa säkert under graviditeten är det viktigt att du tar hänsyn till din läkares råd och använder sunt förnuft.
Hur kan man resa säkert under graviditeten?
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att vara gravid är inte nödvändigtvis ett hinder för att åka på en resa. Du behöver dock rådgöra med din läkare först för att veta vilka riktlinjer du ska följa och hur du kan resa säkert under graviditeten.

Såvida det inte är en högriskgraviditet, eller det finns en specifik medicinsk kontraindikation, är vilken tid som helst lämplig för att resa. Men kom ihåg att följa din läkares rekommendationer till punkt och pricka, och tillämpa sunt förnuft hela tiden. På så sätt kan du och ditt barn njuta av äventyret tillsammans.

Stadier av graviditet och resor

Riktlinjerna för säkra resor under graviditeten varierar beroende på vilken trimester du befinner dig i. Här nedanför kommer vi att förklara vad du ska tänka på under varje trimester för att kunna resa säkert under graviditeten.

Första trimestern: Korta resor och närliggande destinationer

Under de första tre månaderna av graviditeten är det vanligt att känna sig illamående, att kräkas och lida av en överväldigande matthet. Därför är det en bra idé att välja närliggande resmål som inte kräver långa obekväma färder. Dessutom är det viktigt att det handlar om avkopplande turism som låter dig vila.

Illamåendet kommer förmodligen att förstärkas under resan, så du bör fråga din läkare vilka mediciner du kan ta och ha med dig i handväskan.

En kvinna som lutar sig över en toalett och ser illamående ut.

Andra trimestern: Den perfekta tiden att resa

Perioden mellan vecka 14 och 26 är den perfekta tiden att resa eftersom besvären då oftast försvinner och du kanske till och med känner dig strålande.

Dessutom är risken för missfall minimal vid denna tidpunkt, du har fortfarande tillräckligt med smidighet för att röra dig och din energinivå ökar avsevärt. Faktum är att du kommer att märka att ditt humör också förbättras.

Dessa månader är bra för att ta en resa lite längre bort, så länge du ser till att ha nära till läkarvård vid en nödsituation.

Tredje trimestern: Några extra försiktighetsåtgärder

Viktökning, trötthet och brist på smidighet begränsar dina rörelser. Du måste noga välja vart och hur du ska resa. Det bästa förslaget är att välja en destination som ligger i närheten, är avslappnad och låter dig använda ett bekvämt transportmedel.

Det är bäst att inte resa mer än 50 mil från din bostadsort och din primära vårdcentral. Tänk på att i alla nödsituationer är det bäst att vända sig till den personal som har övervakat dig under graviditeten och som känner till din medicinska historia.

Rekommendationer vad gäller transportmedel

Här följer några rekommendationer för att välja det lämpligaste transportmedlet under en pågående graviditet:

  • Bil: Medan du fortfarande kan resa med privatbil bör du helst åka i baksätet med säkerhetsbältet på under hela resan. Fördelen med att åka bil är att du kan stanna, gå av och sträcka på benen när du behöver.

Experter rekommenderar att du stannar för att sträcka på benen varje timme för att främja blodcirkulationen och undvika tromboser.

  • Flyg: Du måste kolla med ditt flygbolag om kraven för att resa medan du är gravid. Vissa begär ett läkarintyg som anger maxgränsen för hur långt gången du kan vara för att flyga. Detta transportmedel är idealiskt för långa sträckor, men det är inte det mest bekväma för gravida kvinnor. I allmänhet är utrymmet snävt, ditt bälte är obekvämt, du spenderar mycket tid sittandes och det är lätt att bli uttorkad. Användbart tips: Be om en plats nära badrummet!
  • Tåg: Detta är överlägset det bekvämaste transportmedlet för gravida kvinnor, eftersom du inte behöver bära bälte, du har utrymme att gå och det finns badrum lättillgängliga.
  • Båt: Det här transportmedlet rekommenderas inte eftersom en lång resa innebär att man är långt borta från vårdinrättningar. Hur som helst, kolla med företaget för att verifiera deras policyer. I allmänhet tillåter inte resebolag resor efter den 27:e graviditetsveckan.
  • Buss: Detta transportmedel rekommenderas inte för gravida kvinnor eftersom många inte har ett badrum, det finns knappt någon plats att gå på, och om man tar några steg i gången är risken att ramla hög.

Säkra resor under graviditeten: Några slutliga tips

En gravid kvinna på stranden.

Planering är viktigt så att din resa blir lyckad och att du inte tar onödiga risker.

Därmed är det viktigt att du överväger dessa tips för att formulera din plan:

  • Teckna en reseförsäkring som täcker graviditet.
  • Innan du reser, ta reda på vilken vårdmottagning som ligger närmast din destination.
  • Undvik att semestra i: områden med hög höjd eller extrema temperaturer, områden med utbrott av infektioner eller insektsburna sjukdomar (som denguefeber eller zika) och platser som kräver immunisering med levande virusvaccin.

Slutligen, använd sunt förnuft, var uppmärksam på vad din kropp säger till dig och agera därefter. Känn dig inte tvingad att gå på en utflykt eller en vandring för att kunna hålla dig till ett schema.

Sätt alltid ditt och ditt barns välbefinnande först. Först då kan du resa säkert under graviditeten och njuta av det till fullo!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.