3 tips för att få allt gjort under graviditeten

Om du känner att du inte kan göra allt under din graviditet, läs dessa rekommendationer som vi har förberett för dig. Du kommer att se att med lite organisation kommer du att må mycket bättre.
3 tips för att få allt gjort under graviditeten
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 27 augusti, 2021

Vi vet hur mycket det är att stå i just nu. Mellan läkarbesök och förberedelser inför din bebis ankomst är det normalt att det finns tillfällen då du känner dig överväldigad. Men oroa dig inte, med lite organisation har du allt under kontroll igen. Här är några tips som hjälper dig att få allt gjort under din graviditet. Ta en titt!

“Jag vill få allt gjort, men jag kan inte!”

Om du väntar en bebis, förutom lycka och spänning, kommer du säkert att känna att du har för många saker att ta hand om.

Gå på medicinska kontroller, skriva en födelseplan, ta hand om din hälsa och ditt barns hälsa, bli informerad om vad som händer med din kropp, organisera huset för ditt barns ankomst, bland så många andra saker.

En gravid kvinna som sitter på hennes arbetsplats och håller pannan.

Det är naturligt att många frågor finns just nu, men det är viktigt att du inte låter dig domineras av stress. Förutom att det är jobbigt kan det vara skadligt för dig och din lilla.

Om du känner att du inte kan göra allt under din graviditet, är det dags att koppla av en stund i soffan, förbereda dig några hälsosamma mellanmål och läsa den här artikeln som vi har förberett för dig. Vi är säkra på att du kommer att tycka att det är mycket användbart.

Tips för att få allt gjort under graviditeten

1. Organisation, nyckeln till att få allt gjort under graviditeten

När det gäller nästan allt i livet är organisationen nyckeln till att nå våra mål. Och graviditeten är inte annorlunda. Med så många saker att göra är det viktigt att hålla reda på dem så att du inte känner dig överväldigad.

Minnet kan bli påverkat under graviditeten eftersom hormoner påverkar vår hjärnaktivitet, vilket gör det mer känsligt.

Av denna anledning rekommenderar vi att du använder en planerare, antingen digitalt eller på papper. Skriv ner dina läkarbesök, när du ska testa och andra åtaganden du har.

Medan du skriver ner allt kan du också göra en graviditetsdagbok för att registrera hur du mår eller om det uppstår obehag. På så sätt kan du dela din oro med din förlossningsläkare vid din nästa kontroll.

2. Använd teknik till din fördel!

Ett annat tips vi vill ge dig är att dra nytta av fördelarna med att leva i den digitala tidsåldern och lita på teknik. Det finns många användbara applikationer att använda under graviditeten, vilket också underlättar din dagliga organisation.

Vissa påminner dig om dina möten, andra berättar hur din graviditet fortskrider, och vissa erbjuder till och med praktiska råd om moderskap. Undersök de mest påstridiga alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

3. Ta hand om din hälsa för att få allt gjort under din graviditet

En gravid kvinna som mediterar i naturen.

Försök att vara i god fysisk och mental form, det hjälper dig att bli mer fokuserad och känna dig trygg. Då ser du att du kan uppnå allt du tänker dig! Ta hand om din kost, gör aktiviteter som får dig att må bra och upprätthåll ordentlig sömnhygien.

Utöva någon form av sport. Om du redan gjorde något före graviditeten måste du bara anpassa intensiteten. Att göra yoga eller pilates är mycket fördelaktigt, eftersom dessa typer av rutiner fungerar med både fysisk och mental flexibilitet. Kolla in dessa fantastiska videor !

Ägna lite tid åt meditation. Anslut med det formulär som bäst passar dina behov för tillfället. Detta hjälper dig att lugna ditt sinne och bättre möta det du måste göra.

Slutligen lämnar vi dig med ett mycket värdefullt råd…

Det är viktigt att du från och med nu förstår att du inte behöver få allt gjort hela tiden, särskilt inte under graviditeten. Detta är ett särskilt känsligt stadium för varje kvinna och det är så intensivt att du förtjänar att njuta av det till fullo.

Det är också viktigt att ta hand om din kropp och ditt sinne och försöka hitta de saker som gör att du kan vara i fred.

Lär dig slutligen att delegera och be om hjälp! På så sätt kan du ha en mindre stressande graviditet och ägna tid åt det som verkligen är viktigt: Att få kontakt med din framtida bebis.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.