Tips för barn till att lära sig åka inlines

Rullskridskoåkning är en hälsosam och rolig aktivitet, men också ett sätt att utveckla balansen. Så här hjälper du barn att lära sig åka inlines.
Tips för barn till att lära sig åka inlines
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 april, 2022

Är dina barn intresserade av rullskridskor? Tveka inte utan hjälp dem att lära sig åka inlines så snart som möjligt. Skridskoåkning är roligt men det är också en användbar handling för att utveckla balansen hos barn.

Många barn vill lära sig att åka inlines och det är en rolig och mycket hälsosam aktivitet, men det är inte lätt att lyckas under de första försöken.

Det första som barnen måste göra är att välja vilken typ av rullskridskor de vill använda: Den traditionella typen – med två hjul fram och två bak – eller inlines, i Sverige även kända som Rollerblades. De senare är uppbyggda av fyra gummihjul i en rak linje på samma axel. De kan också i kombination med detta enklare lära sig att åka skridskor på is, om intresse finns.

Det är bäst för barn att vänta med att lära sig åka inlines tills de är minst 4 år gamla, och att de gör det i mycket enkla steg. Från 7 års ålder, om de redan har lärt sig grunderna och har viss skicklighet, kan de lära sig mer komplicerade och komplexa övningar.

Fördelarna med att åka inlines

Skridskoåkning är kul, men det är också en hälsosam träning för barn. Om de vill lära sig så försök att hjälpa och uppmuntra dem. Det är en fysisk aktivitet som stärker benmusklerna och förbättrar deras fysiska uthållighet. Dessutom hjälper den dem att förbättra sin balans och koncentration.

Barn bör alltid använda en godkänd och välsittande hjälm speciellt framtagen för handlingen. Glöm inte hjälmen för det kommer att skydda dem i händelse av slag mot huvudet. De bör också använda knäskydd och armbågsskydd för att skydda lederna. Dessutom bör de även bära handledsstöd och skydd för handflatorna för att förhindra skador på handlederna.

De bör också bära bekväma och motståndskraftiga kläder. Det är mycket viktigt att skridskorna är väl anpassade. Kontrollera att de inte rör sig åt sidorna och att de inte är lösa. Det är viktigt att du köper skridskor i rätt storlek eller att de är justerbara.

De första stegen för att lära sig åka inlines

Det mest ambitiösa är att anmäla dina små till lektioner så att de kan lära sig att ta sig på sig skridskorna och börja glida. Instruktörerna har vanligtvis stor erfarenhet och vet hur man hjälper barn att förbättra balansen. De brukar skapa övningar och praktiska lekar så att de små lär sig åka inlines på smidigaste sätt möjligt.

Om detta inte är önskvärt bör föräldrarna tålmodigt hjälpa dem att lära sig åka inlines genom enkla övningar. Det viktigaste är att de lär sig att stå på skridskorna och uppnå en god balans, därutöver är grundläggande färdigheter som att lära sig att stanna, ändra riktning och driva framåt att prioritera.

En bra idé är att börja med att öva på en matta eller på gräs. Du kan ställa ut en stol som de kan luta sig mot och få balans. Skridskorna kommer inte att rulla lika lätt på dessa ytor och detta kommer att tillåta dina barn att gradvis förbättra sina färdigheter på ett säkert sätt. Försök att få dina barn att stabilisera sina kroppar med hjälp av armarna. Låt dem först hålla fast vid dig tills de bygger upp sitt självförtroende. Sedan släpper du greppet lite i taget tills de kan balansera på egen hand.

Försök att inte bli besviken om de inte går så fort som du trodde var möjligt. Det är viktigt att de får bygga upp sitt självförtroende och inte oroar sig även om de faller om och om igen. Skridskoåkning är inte lätt för barn i början. Försök att motivera dem. Ha mycket tålamod när de övar så kommer du att se hur dina barn på kort tid kommer att ha lärt sig. När de väl skaffat sig grundkunskaperna kommer de att kunna åka skridskor säkert och till och med delta i lopp med vänner, eller i rena tävlingar.

Praktiska tips

Det är alltid en bra idé att i förväg besöka området där barnen ska åka inlines för att se om där finns några farliga delar. Åk inte inlines på ojämna ytor eller ytor som inte är plana. Leta efter platser som inte har några hinder med sand, vatten, stenar eller hål. Barn ska inte åka inlines på gator eller vägar där fordon kan färdas, och de bör aldrig hålla fast vid bilar, motorcyklar eller cyklar för att åka snålskjuts.

Det är viktigt att de lär sig tekniken väl från början för att undvika fall och skador. Ha mycket tålamod så att de får självförtroende och lär sig de grundläggande rörelserna snabbt.

Försök att få dem att träna nästan varje dag så att de kan åka inlines bättre och bättre. Med bara en halvtimme per tag kommer de ihåg vad de lärde sig och kan bygga på sin färdighet. Nyckeln är att de får självförtroende, tränar mycket och att de tycker om att åka inlines när de vill och känner för det. Skridskoåkning är en träning som håller dem aktiva och friska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cámara, J. M., & Campazas, H. R. (2011). Propuesta para abordar el qué y cómo enseñar las habilidades motrices en secundaria: un ejemplo a través del patinaje. Ágora para la educación física y el deporte, 13(2), 197-228. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3696636
  • Vila, R., Guitart, N., Riera, J., & Díaz, J. (2007). Aprendizaje y enseñanza de las habilidades con patines. Apunts Educación Física y deportes, (90), 27-32. https://www.redalyc.org/pdf/5516/551656950004.pdf
  • Mayorga Marín, J. Y., & Mejía Lugo, Z. (2013). Propuesta pedagógica como medio para fortalecer la coordinación dinámica general a partir de la práctica del patinaje en los niños y niñas del grado transición del Jardín Infantil Andy Panda(Bachelor’s thesis, Universidad Libre). https://repository.unilibre.edu.co/handle/10901/7653

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.