4 spel för barn med ADHD

Här presenterar vi ett antal spel som passar särskilt väl för barn som lider av ADHD, allt på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt.
4 spel för barn med ADHD
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 19 januari, 2023

Spel för barn med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är effektiva verktyg som är lätta att integrera i tvärvetenskapliga behandlingar och skol- eller fritidsaktiviteter. Om du har ett barn med detta tillstånd eller om du är lärare och du har elever som diagnostiserats med ADHD, då kan dessa resurser vara mycket användbara för att stödja barnen i deras dagliga liv.

ADHD är en kronisk hjärnsjukdom som gör det svårt för barn att kontrollera sitt beteende.

– American Pediatric Association –

Syftet med spel för barn med ADHD är att minska de manifestationer av ADHD som gör det svårt för barn att avancera i sitt lärande och interagera med andra människor, vilket inkluderar impulsivitet, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter och bristande uppmärksamhetsförmåga. Här hjälper vi dig att upptäcka några spel för barn med ADHD som är mycket populära och lätta att genomföra hemma, såväl som innovativa tekniska förslag.

Spel för barn med ADHD: Ett komplement för att träna färdigheter

Spel utgör värdefulla verktyg när det gäller att aktivera inlärningsprocesser. De skapar avslappnade miljöer, minskar spänningar och gör det möjligt för barn att vara kreativa, fantasifulla och sociala. Dessa effekter utnyttjas dubbelt av barn med ADHD eftersom de, förutom att underlätta deras inlärningsprocess, tränar dem i färdigheter som annars är mycket svåra för dem att bemästra, som att uppnå en god uppmärksamhetsnivå och förbättra deras relation till sina kamrater.

Ett barn som ritar en stjärna i olika färgpennor.
Att rita eller måla mandalas hjälper barn med ADHD att koncentrera sig på former och färger och att uttrycka sina känslor.

1. Kreativa spel

Det finns studier som tyder på att barn med diagnosen ADHD är mer kreativa. Av denna anledning är konst en stor resurs för dem, särskilt om det är uppbyggt som ett spel. Här följer ett par exempel att utföra hemma eller i klassrummet:

  • Färga mandalas: Detta är en aktivitet som hjälper barn att koncentrera sig på former och färger.
  • Ritning: Detta gör att barn kan uttrycka sina känslor och förbättra sin uppmärksamhet.

2. Tankespel

Ordlekar och korsord är traditionella resurser som används för att träna upp minnet. De är också mycket användbara för barn med ADHD för att träna på att koncentrera sig och fokusera sin uppmärksamhet på en uppgift. Att leta efter tankespel som har teman relaterade till varje barns ålder är mycket fördelaktigt. Till exempel, om de är väldigt unga så kan du välja en ordsökning där de måste hitta namn på färger. Om du använder ett korsord, använd då gärna frukt- eller djurnamn.

3. Brädspel

Det finns kommersiella spel speciellt utformade för att stimulera koncentration och uppmärksamhet. Enligt Fundación Cantabria Ayuda al Deficit de Atención e Hiperactividad är det fördelaktigt att använda dessa tidsfördriv för barn med ADHD.

Swish Jr. – Thinkfun

Spelet består av att koncentrera och aktivera sinnet för att skapa former inom en förutbestämd kontur. Tävlingen går ut på att göra så många Swishar som möjligt i en rolig visuell utmaning.

Halli Galli – Last Level

Med en enkel dynamik är målet att visa kort tills fem av samma frukt dyker upp. Vid den tidpunkten behöver en ljudsignal aktiveras. Att lära sig självkontroll och uppmärksamhet är de färdigheter som utvecklats med detta enkla spel.

Rush Hour – Thinkfun

Utmaningen med detta spel, som kan spelas i lag eller ensamt, är att frigöra en lastbil som sitter fast på en bräda med andra fordon. Det är idealiskt för att lära sig att koncentrera sig, tänka, planera och vara uthållig, samt att prata, komma överens om strategier och relatera till andra.

Camelot Junior – Smart Games

Detta är ett byggspel med träklossar som innehåller kort med utmaningar och lösningar för att lösa hur prinsen kan hitta till sin älskade. Den finns tre svårighetsgrader för avancerad, master och junior. Med denna lekfulla utmaning stimuleras koncentrationen och uppmärksamheten tränas.

En pojke som sitter på golvet och spelar ett videospel.
Det finns videospel som är mycket användbara för att hjälpa barn med ADHD, såväl som andra som skapats speciellt för det ändamålet, de är begränsade för terapeutiska ändamål.

4. Videospel för terapeutiska ändamål

År 2020 godkände US Food and Drug Administration (FDA) användningen av ett videospel vid behandling av barn med diagnosen ADHD. EndeavorRx skapades av neuroforskare och fokuserar på att få barnet att koncentrera sig och ignorera distraktioner. Detta möjliggör uppmärksamhetsträning och tanken är att denna förmåga är överförbar till annat lärande. Det är till och med möjligt att få tillgång till spelet på recept, eftersom dess användning är begränsad till terapeutiska ändamål.

Spelet är väldigt roligt och det är barnen själva som är huvudpersonerna. De måste hantera en utomjording på hans resor genom olika världar där han samlar föremål enligt vad han behöver i varje skede av sin resplan.

ADHD: Alltid under vård av professionella

Även om det har upprepats konstant så är det nödvändigt att komma ihåg att det är absolut nödvändigt att följa instruktionerna från kvalificerad vårdpersonal. Dessa spel är enkla och mycket praktiska verktyg att använda hemma, i skolan eller i sessioner med specialister, men ersätter inte på något sätt en behandling.

Utnyttja dessa spel och stöd ditt barn i dess framsteg så att det kan känna sig mer självsäkert att övervinna de svåraste ögonblicken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.