Roliga lekar att leka i trädgården med hela familjen

Idag vill vi dela med oss av några lekar som ni kan leka i er trädgård. Ni kommer att ha fantastiskt roligt medan ni skapar minnen för livet.
Roliga lekar att leka i trädgården med hela familjen
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du har en trädgård eller uteplats och vill dra nytta av friska luften för att ha kul med dina barn, missa inte den här artikeln. Vi tipsar om underhållande lekar att leka i trädgården med hela familjen. Inte bara kommer ni att ha fantastiskt roligt, utan ni kommer också att skapa minnen som era barn aldrig kommer att glömma.

”Leken håller oss livliga och alerta. Den ger oss en entusiasm för livet som inte går att ersätta. Utan leken har livet ingen smak.”

– Lucia Capocchione –

Roliga lekar att leka i trädgården

Bomben

För att kunna leka denna lek behöver ni en boll och en sjal eller tygbit som ni kan använda som ögonbindel. Till att börja med måste alla deltagarna sitta på marken i en cirkel medan en spelare sitter i mitten. Denna spelare ska ta på sig ögonbindeln.

Leken börjar när resten av spelarna börjar passa bollen runt i cirkeln så fort de kan och låtsas att det är en bomb. Under tiden måste spelaren som är i mitten börja räkna till 30 och ge följande instruktioner högt:

leka i trädgården: flicka med vagn av pumpor
  • Spelaren i mitten kan ropa ”ändra riktning!” så många gånger han eller hon vill. När det händer måste spelarna börja skicka bomben i andra riktningen.
  • När spelaren i mitten når 25 måste han eller hon varna de andra spelarna genom att säga ”bomben håller på att explodera”. Och slutligen, när han eller hon når 30, måste han eller hon säga “bomben exploderade!”
  • Så när bomben “exploderar” kommer den som håller i bollen vid den tiden att vara ute ur leken. Spelet fortsätter tills bara en spelare är kvar.

Den blinda skeden

För den här leken behöver ni en träsked och återigen en sjal eller halsduk att använda som ögonbindel. Precis som i föregående lek måste deltagarna sitta i en cirkel medan en spelare står i mitten och täcker för ögonen med ögonbindeln.

Dessutom bör samma spelare som är i mitten hålla träskeden. Hans eller hennes uppdrag är att försöka använda träskeden för att röra vid någon annan spelare i cirkeln. Men det är inte så enkelt som det verkar, eftersom resten av spelarna kan undvika skeden genom att luta sig från sida till sida. De måste dock förbli sittande på sina platser.

När spelaren i mitten lyckas röra någon med skeden måste den personen säga “koo-koo.” Om spelaren med ögonbindel gissar vem han eller hon rörde byter de andra spelarna platser. Men om han eller hon inte gissar rätt fortsätter spelet som det är.

barn som leka i trädgården

Den dolda kritan, en rolig lek att leka i trädgården med dina barn

Den här leken består av att gömma en bit krita så att resten av spelarna måste hitta den. Förfarandet är dock inte så enkelt som du kanske tror. Först och främst måste ni bestämma vilket område i trädgården ni ska utse vara en “säker zon”. Det är här resten av spelarna måste vänta medan man gömmer kritan.

När spelaren är klar med att gömma kritan får resten lämna säkerhetszonen och utforska trädgården tills de hittar den. Om uppgiften blir för svår kan personen som gömde kritan ge ledtrådar om var han eller hon gömde den.

Så snart en av spelarna hittar kritan ska han eller hon jaga ifatt och med kritan märka så många spelare som möjligt innan de når säkerhetszonen. Alla spelare som han eller hon lyckas märka med kritan kommer att vara ute ur leken, medan spelaren som hittade kritan kommer att vara den nästa som gömmer den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Allué, J. M. (1998). El gran libro de los juegos. Barcelona: Parramón Ediciones.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.