Hur man främjar matematiska färdigheter hos barn
Matematiken har ett djupt förhållande till den miljö som omger oss. Därför är det viktigt att stimulera och främja matematiska färdigheter hos barn.
Vilka fördelar erbjuder det? Och hur kan du uppnå dem?
Begreppet matematisk kompetens
Matematisk kompetens är inte detsamma som matematisk förmåga. Matematisk kompetens kombinerar förmågan att använda siffror och de grundläggande operationerna som kan utföras mellan dem för att tolka olika typer av information. Detta hjälper oss att ta itu med och lösa vardagliga och komplexa problem.
Att främja matematisk kompetens hos barn är fördelaktigt för deras lärande. Kort sagt kombinerar matematisk kompetens matematik med problemlösning i den verkliga världen. Med andra ord:
Kärnan i matematiken är inte att göra enkla saker komplicerade, utan att göra komplicerade saker enkla.
Från mänsklighetens vagga har vi haft behov av att mäta, identifiera, kvantifiera och beskriva allt som omger oss. Faktum är att utvecklingen av matematisk kompetens och mänsklig civilisation har gått hand i hand. Därför är det viktigt att stimulera och främja matematiska färdigheter hos barn.
Aspekter som ingår i matematiska färdigheter
- Färdigheten att tolka information eller data om saker och ting som omger oss.
- Förvaltning av grundläggande matematiska element (mätningar, geometriska element etc.) i det dagliga livet.
- Resonerande processer som löser problem i olika sammanhang.
Betydelsen av att stimulera matematiska färdigheter hos barn
I sig är det logiskt: matematiskt tänkande är grundläggande eftersom det innefattar förståelsen av abstrakta begrepp, förutom att det hjälper till med förståelsen av olika relationer.
Intelligensen utvecklas också när man löser problem. Man etablerar även relationer mellan olika begrepp och främjar planering med hänsyn till de önskade målen.
Sätt att främja matematiska färdigheter hos barn
Notera att när barnet stimulerar sin matematiska kompetens måste du beakta hans eller hennes ålder för att göra det lämpligt och respektera barnets egen utveckling och takt.
Här är några sätt att göra det:
1. Självständiga experiment
Låt barnet själv experimentera med olika objekt. På det här sättet kommer de att inse deras egenskaper och se skillnader och likheter. Du stimulerar även ditt barns motivation och nyfikenhet på detta sätt.
2. Planera logistiken för olika aktiviteter
Föreslå olika aktiviteter som innebär att klassificera, jämföra eller identifiera olika objekt. Du främjar en förståelse för förhållandet mellan föremål på detta sätt.
3. Lär dina barn om orsak och verkan av handlingar och att använda observationer för att dra slutsatser
Barn måste lära sig att de beslut som de fattar i det dagliga livet har konsekvenser och effekter. Genom detta bör du uppmuntra deduktiva resonemang för att lösa problem.
Observationer bör du uppmuntra att ditt barn använder i olika scenarier för att få en bättre förståelse för omgivningen när den är relaterad till matematisk verksamhet.
4. Använd spel och lekar för att hjälpa dem att närma sig problem
Du kan dra nytta av olika spel som stimulerar tankens utveckling, som gåtor, sudoku och kortspel. Ta upp problem som kräver mentala ansträngningar från barnets sida.
Du måste ta hänsyn till deras ålder när du gör detta, för de kommer att bli avskräckta och ge upp om problemet är för komplicerat för dem.
5. Motivera dem att reflektera och ställa frågor
Uppmuntra dina barn att reflektera över vissa saker i vardagen, inklusive saker som verkar oförklarliga, och sedan spekulera och diskutera med dem för att hitta en logisk förklaring.
Ställ frågor för att hjälpa dem att föreställa sig olika möjligheter. Till exempel kan du använda frågor som: “Vad skulle du göra om …?”
6. Låt dem ta itu med matematiska problem
När de står inför ett matematiskt problem kan du ge dina barn guidning eller ett sätt att lösa det på, men de måste själva få en chans att hitta lösningen.
Du kan uppmuntra dem att använda och manipulera kvantiteter. Till exempel kan du uppmuntra dem att jämföra produktpriser.
Fördelar med att stimulera mattefärdigheter hos barn
Vilka är fördelarna med att stimulera matematiska färdigheter hos barn?
- Att utföra matematiska aktiviteter utan penna och papper stimulerar uppmärksamhet, fokus och koncentrationsförmåga.
- Enligt experter utvecklar det mångsidighet och oberoende när det kommer till att lösa problem.
- Det hjälper dem att reflektera innan de fattar beslut.
- Det bidrar till utvecklingen av analytiskt tänkande och stimulerar visdom
Analytiskt tänkande
Analys innebär att man bryter ner olika argument i sina beståndsdelar, analyserar dem och når fram till en slutsats. På så sätt förbättras förståelsen av ett problem eller ett ämne avsevärt.
Tack vare analytiskt tänkande utvecklas förmågan att undersöka också, vilket hjälper dina barn att kunna göra en bättre bedömning om de har att göra med sanning, fakta eller fiktion. Detta bidrar till barnets förmåga att inte manipuleras eller luras i framtiden.
Med tiden kommer de även att utveckla visdom, vilket är förmågan att veta hur man tillämpar den kunskap de har förvärvat, eftersom matematisk kompetens är relaterad till andra vetenskaper, såsom teknik.
Det håller sinnet skarpt
Matematisk kompetens bidrar till en större förståelse av olika problem, eftersom matematiken själv förklarar hur sakerna fungerar och hänger ihop.
Detta underlättar kommunikation tack vare det faktum att de stimulerar uttrycket av sammanhängande, tydliga och exakta tankar och genom större allmän förståelse.
Att ha starka matematiska färdigheter skärper också sinnena, eftersom vardagen består av konfrontationer med situationer som kräver beslut och val. Det är ett faktum att barn inte kan undvika dessa.
Och vid många tillfällen finns det mer än ett sätt att lösa ett problem. Av alla dessa skäl är det nödvändigt och mycket fördelaktigt att främja matematiska färdigheter hos barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- León Chero, V., Lucano Fernández, V., & Oliva Chinga, J. D. D. (2014). Elaboración y aplicación de un programa de estimulación de la competencia matemática para niños de primer grado de un colegio nacional. http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/handle/20.500.12404/5702
- Betín Canole, L. M. Estrategias didácticas para estimular las competencias matemáticas en niños de transición del colegio Jean Piaget en Chinú, Córdoba. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/16101
- Padilla, M. E. O. (2009). Competencia matemática en niños en edad preescolar. Psicogente, 12(22). http://revistas.unisimon.edu.co/index.php/psicogente/article/view/1173
- Zabala, J. M. G. (2008). 3-2 Ideas clave. El desarrollo de la competencia matemática (Vol. 7). Graó.