Hur du kan tillverka din egen zoetrop hemma

En zoetrop är en klassisk leksak som än i dag väcker nyfikenheten hos barn såväl som vuxna. I denna artikel berättar vi hur du tillverkar en egen zoetrop hemma.
Hur du kan tillverka din egen zoetrop hemma
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Att tillverka en zoetrop hemma är enkelt och roligt, men vet du vad det är? Vem uppfann den? Lär dig allt om den här optiska leksaken som alla barn fascineras av och börja sedan organisera ert nästa familjeprojekt. Är du redo att komma igång?

Vad är en zoetrop?

Sedan fotografikonsten uppfanns har människan kontinuerligt strävat efter att skapa bilder, och att göra dem rörliga. Det var inledningen till filmens uppkomst, eller ”stadiet före biografen”, där olika apparater uppfanns. En av dessa var zoetropen.

Denna optiska enhet utformades 1834 av matematikern William George Horner, men den blev populär som en leksak först omkring 1860 under namnet “trumman” eller “livets hjul”. Dess mekanism delar samma principer som man använder för att skapa animerade serier.

antik zoetrop
© Samproduktion Spanien-Tyskland: Get In The Picture Productions, Cine Chromatix

Enheten fungerar också på samma sätt som film och skapar en följd av rörliga bilder. Det är en kinetisk illusion som kombinerar teckningar av olika figurer och rörelser genom att dra nytta av ljusets effekt och hur näthinnan håller kvar en bild. När trumman roterar länkas figurerna samman så att man uppnår effekten av en scen i rörelse.

Vad du behöver för att tillverka din egen zoetrop hemma

Att skapa något med händerna är kreativt, lekfullt och beroendeframkallande och en aktivitet som barn älskar att göra. Börja projektet att bygga en zoetrop hemma och du kommer att se hur roligt barnen får med den. Du behöver du följande material för projektet:

 • Mallar för zoetropen eller vit kartong
 • En rund låda
 • Svart kartong
 • Silikonlim
 • En linjal
 • En penna
 • Sax
 • En precisionskniv
 • En kopp av plast eller papper
 • Ett häftstift

Sätt igång att tillverka din zoetrop tillsammans med barnen

 1. Rita två former på den svarta kartongen: en cirkel med samma storlek som den runda lådans diameter. En rektangulär remsa av samma storlek som cirkelns inre omkrets och som är dubbelt så hög som lådan så att den sticker ut över kanten. Till exempel, om lådans vägg är 5 centimeter, bör kartongremsan vara ungefär 10 centimeter bred.
 2. På den övre hälften av din rektangulära remsa markerar du 5 millimeter breda vertikala springor ungefär var femte centimeter. Skär ut dessa med precisionskniven och ta bort överskottet av kartong. Du har nu en räfflad remsa.
 3. På den motsatta kanten gör du små triangulära snitt på ca 1 centimeter. Vik in dessa flikar så att du kan fästa dem mot botten av din runda låda.
 4. Limma fast din rektangulära kartong på lådans insida genom att limma fast dina flikar.
 5. Placera den svarta cirkeln du klippte ut ovanpå så att den täcker flikarna.
 6. Skär en remsa av vit kartong i samma längd som den svarta. Den här remsan ska ha samma höjd som lådans kant.
 7. Dela upp den vita remsan i sex delar och markera med en penna. Lämna 1 centimeter på varje kant för ihoplimning.
 8. Rita figurer i en sekvens av rörelser i varje utrymme. Du kan också ladda ner mallar av ritningar i sekvenser från internet. Skriv ut dem och klistra sedan in dem på den nedre hälften av den svarta kartongen.
 9. Limma fast kartongremsan med ritningarna eller dina utskrifter på trummans innervägg.
 10. Markera basen på mitten av lådan.
 11. Nu är det dags att se till att vår skapelse kan rotera. Ställ din papperskopp upp och ner på en plan yta och placera lådan ovanpå så att centrum av basen är mitt på koppen.
 12. Fäst lådan, kartongen och koppen med häftstiftet, och din zoetrop är redo att snurra!
tillverkar en zoetrop hemma

En hållbar rörlig film

Zoetropen är en enkel och rolig apparat att göra hemma. Du kan till och med använda återanvändbart material för att tillverka en miljövänlig leksak! Använd till exempel en rund låda som det har varit godis eller choklad i för att göra basen och lådor från era frukostflingor för att göra trumman.

Du kan också kombinera era egna teckningar med mallar ni hittar på internet för att ha flera modeller med olika teman. På det här sättet kommer du att uppmuntra inlärning av olika ämnen inom en och samma aktivitet: informations- och kommunikationsteknik (IKT), läsförståelse, bild, slöjd, geometri och matematik.

“Barn leker inte för att lära sig, men de lär sig för att de leker.”
-Jean Piaget-

Planera in en eftermiddag med barnen för att göra en zoetrop hemma. Det är en underhållande aktivitet som använder sig av flera färdigheter, som kreativitet, finmotorik, barnens konstnärliga sida och framför allt önskan att leka och ha kul som en familj. Vad väntar du på? Det är bara att börja!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.