3 hantverk med papier-maché för barn

Hantverk med papier-maché uppmuntrar till kreativitet, finmotorisk utveckling och miljömedvetenhet. Dessutom är det jätteroligt!
3 hantverk med papier-maché för barn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du älskar pyssel samt att arbeta med händerna och du delar denna passion med de små i ditt hem, då har du tur. I följande artikel visar vi dig tre hantverk med papier-maché som passar för barn, och som kommer att väcka fantasin hos framtida konstnärer.

Med varje steg förstärker du dina barns kreativitet och era familjeband. Vill du lära dig hur man skapar ett solsystem, en lyckta eller en stilren hatt? Fortsätt då att läsa.

Hur gör man papier-maché hemma

Så som har etablerats av forskning, utförd vid Universidad Santo Tomás i Colombia, är hantverk med papier-maché ett utmärkt sätt att lära barnen i huset hur man kan skapa något med hjälp av återvunna material.

Genom att bygga föremål som används för personligt bruk, eller för att dekorera hemmet, är det möjligt att utveckla sin fantasi, kreativitet och respekt för miljön.

Av denna anledning kommer vi nedan att lära dig hur du skapar din egen papier-maché med hjälp av ingredienser som du förmodligen redan har därhemma. Du behöver bara någon form av papper (så som gamla tidningar), samt krita, vatten och mjöl.

 1. Börja med att klippa papperet i små bitar (cirka 2 x 2 cm).
 2. Lägg dem sedan i en behållare med kokat vatten och mjöl och rör om då och då tills de är väl blandade.
 3. När blandningen är homogen, tillsätt krossad krita och rör om blandningen långsamt igen.

Notera dock att det finns många olika sätt att göra papier-maché (som med tapetklister istället för mjöl). Efter att formen har uppnåtts behöver du bara måla den i valfri färg. Var dock noga med att materialet har torkat först (cirka 1 timme senare).

En ballong täckt av pappersmaché.
Tänk på att barn alltid måste ha vuxen tillsyn för att genomföra processen.

Hantverk med papier-maché

När du väl har blandat din egen hemgjorda papier-maché är det dags att väcka era skapelser till liv.

1. Solsystemet, ett vackert hantverk med papier-maché

Att lära sig om planeterna kan vara riktigt roligt med hjälp av detta hantverk gjord av återvinningsbart material. Dessutom kan detta fungera som ett utmärkt skolprojekt.

Bäst av allt? De kan dekorera sitt rum med resultatet och ge en unik och magisk touch till sin lya.

Material

 • Papier-maché
 • Ett gammalt paraply
 • Ballonger
 • Temperafärg
 • Borstar
 • Snören

Instruktioner

 1. För att komma igång, blås upp åtta ballonger i olika storlekar och limma papier-maché över dem. I detta steg är det viktigt att applicera flera lager tills det är helt homogent. Låt det sedan torka över natten.
 2. När papperet är torrt, måla varje ballong i färgen för varje planet.
 3. Knyt slutligen ett snöre till den knutna änden av varje ballong, ta av tyget från ett gammalt paraply och knyt varje planet på ett av revbenen.

2. En pumpalykta

Vad passar bättre för att skapa trivsel i ditt barns rum än en lykta i form av en pumpa? Utan tvekan är detta ett hantverk som inte bara kommer att sticka ut kring halloween, utan också kommer att glädja din lilla under resten av året.

Intressant faktum: Lyktan skapar ett visst lugn, och ökar lusten att läsa i rummet. Med dess svaga ljus kommer berättelserna att få liv.

Material

 • Papier-maché
 • Ballong
 • Borste
 • Orange temperafärg
 • Sax eller skärare
 • En plastmugg

Instruktioner

 1. Applicera 3 eller 4 lager av papier-maché på ballongen.
 2. Med hjälp av en skärare eller sax klipper du av den övre delen av ballongen och klipp sedan ut flera bitar för att skapa ögon och mun.
 3. Måla ytan med orange temperafärg för att ge pumpan det distinkta utseendet och låt den torka helt.
 4. Sätt till sist en liten lampa eller ficklampa inuti och så var det klart!
En jack-o-lantern av pappersmache.

3. En kaninhatt

Små barn älskar djur. Om du vill skapa en originell och rolig hatt, då passar detta hantverk som hand i handske. Vi rekommenderar naturligtvis att du målar hatten på en plats med god ventilation.

Material

 • Papier-maché
 • Kartong
 • Penna
 • En sax
 • Lim
 • Borste
 • Akrylfärg
 • Akryllack

Instruktioner

 1. Skissa och skär ut två öron från kartongen. Prova att forma hatten och öronen med två lager papier-maché och låt allt torka.
 2. När den torkat målar du hatten i valfri färg och gör samma sak innanför öronen (gärna i en ljusare nyans). Låt det sedan torka igen.
 3. För ett än bättre resultat, applicera två lager lack.
 4. Slutligen, för att justera hatten, trä ett band runt sidorna och knyt det under barnets haka.

Njut av de bästa hantverken med papier-maché som en familj

Ett av de bästa sätten att uttrycka känslor som familj är att dela en eftermiddag och skapa hantverk tillsammans. Av denna anledning rekommenderar vi att du sparar lite fritid för att utföra denna aktivitet. Den är så välgörande och förstärker känslomässiga band och lärande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ruiz González, M. A. (2020). Elaboración papel maché: estrategia pedagógica para promover la educación ambiental y el emprendimiento escolar a través de la reutilización del papel en estudiantes del grado quinto del colegio la Salle de Bucaramanga. Recuperado de https://repository.usta.edu.co/handle/11634/29674

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.