Fördelar med att leka med handdockor under tidig barndom

Har du någonsin lekt med handdockor tillsammans med dina barn? De är utmärkta leksaker för att öka kreativiteten och fantasin! Upptäck mer om fördelarna med att leka med handdockor.
Fördelar med att leka med handdockor under tidig barndom
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att leka med handdockor eller marionetter är en av de mest pedagogiska aktiviteterna du kan föreslå till dina barn. Att se ett barn leka med en handdocka kan verka roligt och underhållande. Men att själv leka med dem är mycket mer värt.

Om du inser alla fördelar med denna aktivitet kanske du vill ha en korg med handdockor, eller till och med marionetter, hemma för att uppmuntra dina barns utveckling.

Typer av handdockor för små barn

Det fina med handdockor är att de inte behöver vara dyra modeller för att njuta av dem. En strumpa kan vara en väldigt rolig handdocka för ett barn.

Vilka barn älskar inte att leka kurragömma? En marionett kan vara den perfekta följeslagaren under denna aktivitet. Gör en av en papperspåse, eller prova att göra en av snören med kartong eller toalettrullar.

Syftet med handdockan är att skapa interaktion, rolig dialog och till och med ett element av överraskning under lek- och inlärningsaktiviteter. Att leka med dem kommer att vara till nytta för ditt barns utveckling under de tidiga åren. Så nedan kommer vi att nämna några av fördelarna med att leka med handdockor med barn.

En mamma och hennes dotter ska leka med handdockor.

Fördelar med att leka med handdockor

Först måste du få veta att dessa handhållna leksaker har potentialen att förbättra språkkunskaper, kreativitet, social medvetenhet och mycket mer. Missa inte följande exempel på hur handdockor kan erbjuda stora fördelar för barnens utveckling.

Språkutveckling

Barn älskar att föra “samtal” med handdockor. Varje verbal interaktion med dessa objekt kommer att uppmuntra språkutvecklingen. Små barn, som i allmänhet är blyga, drar verkligen nytta av möjligheten att låta handdockan vara deras röst.

Det är också möjligt att föra ett samtal två handdockor emellan. Genom att använda en i varje hand kan du föra en dialog mellan två individer.

Social utveckling

Ett blygt barn eller ett som fortfarande lär sig sociala färdigheter har möjlighet att bli mer sällskaplig genom användandet av en handdocka. Den blir gruppens talesperson. Därför kan en handdocka vara den röst som används för att korrigera bordsskick eller andra sociala färdigheter.

Den kan också bli instruktör och barn tycker ofta om att lyssna på handdockor som lär dem att vara sociala. I den meningen är det inte deras mammas eller pappas röst som sätter reglerna ännu en gång, utan en rolig fantasikaraktär.

Känslomässig utveckling, en av fördelarna med att leka med handdockor

Handdockor kan lära barn om deras känslor. Små barn kan interagera med dockorna då de delar med sig av att vara lyckliga, ledsna, arga, roliga eller avundsjuka.

I den meningen kan barn också uttrycka dessa känslor utan att känna att de kommer att uppröra någon eftersom deras fantasikaraktär är den som känner dessa känslor. Att leka med dem hjälper till att utveckla egenskaperna med sympati och empati. Barn upplever också denna typ av uttryck när de deltar i symboliska lekar.

Lyssnarförmågor

Dockan i din hand kan uppmuntra små att lyssna medan du ger dem instruktioner eller berättar en historia. De kan hjälpa dem att lära sig rim och sånger samtidigt som de imiterar dockan.

Motoriska färdigheter

Det finns ett antal motoriska färdigheter som barn kan förbättra genom att leka med handdockor och marionetter. Den finmotoriska rörelse som krävs för att till exempel använda en marionett hjälper till med fingerfärdighet och användning av fingrar för att manipulera den, och det förbättrar finmotorisk koordination.

Dessutom hjälper handdockor med hand-öga-koordination då den får röra sig i olika riktningar. Alla dessa färdigheter förbättrar balansen och riktningsförmågan, allt medan barnet har mycket roligt att leka med dem.

Att utveckla självförtroende

Att presentera en dockteater sker ofta spontant när barn har tillgång till handdockor eller marionetter. Det är verkligen uppmuntrande att se hur små utvecklar sitt självförtroende genom att hantera en marionett. När deras självförtroende växer kommer de gärna att lära ut sina färdigheter till vänner eller familjemedlemmar.

Två hemlagade sockdockor.

Kreativitet, en annan stor fördel med att leka med handdockor

Som om det inte vore nog uppmuntrar handdockor till kreativitet på flera olika nivåer. Att göra egna handdockor av återvunna strumpor eller papperspåsar är bara utgångspunkten. Det finns många intressanta sätt att skapa dina egna karaktärer.

Sedan fortsätter kreativiteten att flöda när barn skapar sin egen dockteater. Showen kommer att kräva en enkel scen. Att dekorera en gammal kartong för detta ändamål ökar kreativitetsfaktorn.

Berättande och sekvensering

Berättandet kommer till liv med marionetter. Att återberätta favoritsagor är ett bra sätt att sätta upp en dockteater. Att lära sig upprepa den rimmande delen av en berättelse hjälper till med minneskunskaper. Det gör att barn kan bli karaktärer i sina berättelser och även mycket små barn kan komma in i handlingen.

Inser du alla fördelarna med att leka med handdockor? Om bara tiden och energin finns så är få saker så nyttiga för sinnet som att skapa skådespel tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Artola Gónzale, T., Huego, M., A. (2006) Cómo desarrollar la creatividad en los niños. Editorial: PALABRA.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.