När en mormor ser sitt barnbarn för första gången

När en mormor ser sitt barnbarn för första gången
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 april, 2018

När en mormor eller farmor ser sitt barnbarn för första gången blommar hon ut som person. Hon utvecklas som människa och hennes känslor går i taket.

Det spelar ingen roll om det är det första eller åttonde barnbarnet; de är alla dyrbara juveler i ett vackert halsband. De är skatter från en ny generation som kärleksfullt behöver skämmas bort.

Idag vill vi hylla dessa speciella kvinnor. Dessa “mor- och farföräldrar 2.0” beskrivs redan som en ny generation av superkvinnor.

Många av dem är långt ifrån den klassiska bilden av de mormödrar som bakar kakor och hämtar barnbarnen från skolan.

Nuförtiden finns det många nya termer för att beskriva dessa nya och fantastiska mor- och farmödrar. Till exempel engelskans “glam-mas” (glamorös mormor).

Det var en idé som uppkom i USA efter en artikel i The New York Times, där författaren skrev hur mor- och farmoderns roll har förändrats mycket på senare år.

Vi ska här gå in djupare på det.

Barnbarn med blomma

När det första barnbarnet plötsligt anländer inser man att man just tagit klivet in i ålderns höst.

Är jag lika gammal som de säger? Betyder det faktum att mina barn har egna barn att jag är “gammal”? Absolut inte.

Entusiasm…. och en gnutta oro

När en kvinna ser den ömtåliga, pyttelilla och dyrbara varelse som är hennes arv och gör henne till en mormor eller farmor är det första hon känner kärlek.

  • De är glada för att allt har gått bra, att mamman och barnet är friska och att hela processen gick som den skulle. Visa vet även att föräldrarnas privatliv och utrymme måste respekteras efter födseln. Därför förstår de att det bästa är att hålla sig i bakgrunden. Alltid uppmärksamma och tillgängliga om de behövs.
  • Bortom tillfredsställelsen och lyckan de känner kan en kvinna “nollställa” uppfattningen en kvinna har om sig själv när hon blir mormor.
  • De vet att de från och med nu kommer behöva axla en viss roll. Dagens mormödrar har ett aktivt socialt liv. Många arbetar till och med fortfarande, och majoriteten axlar flera roller: de är partners, mammor, vänner och utgör en del av samhället.
  • Det är vanligt att de frågar sig själva hur man sätter ansvarsgränser. De är medvetna om och förstår att deras roll inte är att “uppfostra” eller “utbilda”. Det är roller de har lämnat bakom sig. Det är föräldrarnas roll att uppfylla. Dagens mormödrar vill bara en sak: att vara ett känslomässigt stöd och en evigt vakande  vägledare i livet för den nyfödda.
Flicka rider på mormor

Från ögonblicket jag såg dig vill jag bara en sak: vara en del av ditt hjärta

I en artikel som publicerades i Psychology Today vid namn “Learning to be a grandmother” förklarade man vissa tankeväckande idéer. Den första är att relationen mellan mor och dotter förbättras när en mamma blir mormor/farmor.

Plötsligt axlar de rollen av en “vän-mentor”, och det är till fördel för båda parter.

“Den mest perfekta kärleken kommer ibland inte förrän det första barnbarnet” – kinesiskt talesätt

Den andra idén artikeln delade var att vi socialt sett måste omtolka rollen av en mormor/farmor. I många familjer är det mor- och farföräldrar som ger finansiellt och känslomässigt stöd. Därför behöver de institutionellt erkännande.

Att lära sig att vara en mormor eller farmor är framförallt att låsa upp en exceptionell potential för självinsikt och personlig tillväxt. Samhället måste börja uppmärksamma sina äldre bättre, för de är en otroligt aktiv och viktig generation i vardagen.

Pojke med farmor

Den största aspirationen för en mormor eller farmor är att vinna sina barnbarns hjärtan. De vill leva för evigt i barnets hjärta, och längtar efter att dela så mycket tid med det som möjligt.

En av uppgifterna som mormor eller farmor är att utbilda baserat på känslor, erkännande och ett starkt band som alltid borde följa med barnet.

En mormor eller farmor är en av de största förebilderna för barnbarn. Den som inspirerar, vårdar fantasin och ger goda råd. Den som alltid låter barnet växa utan att bestraffa. Den som ger en daglig omfamning, en hand som smeker. Den som barnen delar hemliga leenden med.

Mor- och farmödrar 2.0 visar inte den klassiska bilden av dem. De är fortfarande lika ömma och tillgivna som de alltid har varit. Men de besitter den nya generationens mognad, självständighet och karaktär. Och det är otroligt positivt för våra små.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.