Barnfilmer som är baserade på böcker

Barnfilmer som är baserade på böcker

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2019

Om du letar efter några bra barnfilmer som är baserade på böcker finns det många att välja mellan.

Det är vanligt att vänta på den filmade versionen av en bok. Men barnfilmer kan också göra barnen sugna på att läsa boken, och främjar därmed kärleken till läsandet. 

Som förälder kan du skapa utmaningar och lekar som baseras på att hitta skillnaderna mellan filmen och boken. På så sätt kan du uppmuntra barnen att läsa på ett kul och enkelt sätt. För det här ändamålet har vi satt ihop en lista med barnfilmer som är baserade på böcker.

Barnfilmer som är baserade på böcker

1. Alice i underlandet

Alice i underlandet, skriven av Lewis Carroll, är en klassisk barnbok som har fått flera filmversioner. Du kan välja den klassiska tecknade versionen från Disney, eller någon av de andra versionerna av den här tidlösa skatten.

2. Mary Poppins

Mindre känd än Lewis Carroll är Pamela Lydon Travers, författare till Mary Poppins, ännu en klassiker som blivit till en Disneyfilm. Den senaste versionen kom till många familjers glädje ut år 2018.

Med den här boken som utgångspunkt kan du uppmuntra dina barn att skapa bilder och beskrivningar av den här roliga och fantastiska barnflickan. Sedan kan de jämföra filmversionen med det som de själva hade föreställt sig.

Mary Poppins.

3. Till vildingarnas land

En av de mest kända illustrerade berättelserna i barnlitteraturen är Maurice Sendaks mästerverk, som hjälper barn att upptäcka fantasins värld. Att jämföra och hitta skillnaderna mellan illustrationerna och filmens bilder är ett fint sätt att introducera barn till den här underbara boken.

4. Matilda

En av de mest populära filmerna som är baserade på en barnbok är Matilda. Vem kan väl glömma den lilla huvudpersonen med sin lugg och sina ständigt närvarande böcker? Eller Bruce, som av den elaka rektorn Fru Domderasson tvingades äta en hel chokladkaka? När de har läst originalboken med sina karaktärer blir det lätt för barnen att identifiera dem när de sedan ser filmen.

5. Harry Potter

Filmerna baserade på sagan om Harry Potter är kanske de mest välkända filmatiseringarna av barnböcker som någonsin gjorts. 

Med tanke på böckernas oerhörda omfattning, och den detaljrikedom som författaren JK Rowling investerar i sina karaktärer (varav många inte kommer med i filmerna), är det en god idé att läsa böckerna innan man ser filmerna.

Fler barnfilmer som är baserade på böcker

6. Kalle och chokladfabriken

Roald Dahl är en av de mest välkända barnboksförfattarna genom tiderna. Flera av hans böcker har blivit filmer.

Barn kan roa sig med att fantisera och rita Willy Wonkas chokladfabrik när de läser boken. Och sedan bli förtjusta av att få se Oompa Loompas och de andra karaktärerna i filmen.

En scen ur filmen Kalle och chokladfabriken.

7. Djungelboken

Ännu en disneyfilm som är baserad på en bok kommer från den här klassikern skriven av Rudyard Kipling. Boken handlar om ett barn som tas omhand av djur – något som säkert kan väcka din lillas fantasi.

Att läsa boken först gör att dina barn kan skapa sina egna fantasibilder av karaktärer som Mowgli, Baloo och Bagheera.

8. Trollkarlen från Oz

Den äldsta barnfilmen baserad på en bok är Trollkarlen från Oz. Boken är från år 1900, men det skulle dröja nästan 40 år innan den filmatiserades. Filmen har blivit en av de mest älskade musikalerna i filmhistorien.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.