6 roliga spel med papper och penna att spela som familj
Elektronik, såväl som sociala nätverk och internet, gör de tråkiga stunderna vi emellanåt har hemma mycket mer uthärdliga; de gör det lätt att hitta underhållning med ett enda klick. Så varför ens tänka på att spela spel med papper och penna?
Jo, vi tycker istället att man bör använda den lediga tiden när man är på gott humör till att ha kul med människorna omkring sig. Ett av de bästa alternativen är roliga aktiviteter med familjen.
Därför tar vi idag upp några spel med papper och penna som ni kan spela som familj. Varför inte avsätta lite tid till ha kul och skratta tillsammans?
Spel med papper och penna att spela som familj
Stopp!
Även om det har blivit ett av de mest nedladdade spelen på digitala plattformar de senaste månaderna började detta legendariska spel med bara papper och penna. Spelet går ut på att rita ett rutnät och skriva ner flera olika koncept i det, till exempel:
- Namn
- Mat
- Djur
- Städer
Härefter måste du välja en bokstav i alfabetet genom att dra den från en “hatt”. Med bokstaven som kommer ut ska alla fylla i var och en av kategorierna med ord som innehåller bokstaven.
När en av spelarna är klar ropar han eller hon “Stopp! – för mig och för alla”. Alla måste lägga ner sina pennor och räkna ihop poängen. Den som har flest poäng vinner. Poängen räknar man som följer:
- 10 poäng om ingen har upprepat ordet
- 5 poäng om ordet upprepas av en annan spelare
- 0 poäng om du inte har skrivit något ord
Spel med papper och penna: Hänga gubbe
Ett av de mest traditionella familjespelen som bara använder penna och papper är utan tvekan Hänga gubbe. Det går ut på att ett lag ska tänka på ett ord och rita så många streck som det finns bokstäver i ordet. Det motsatta laget eller personen måste sedan gissa bokstäver.
Om deras bokstav finns i det valda ordet fyller den andra spelaren i bokstaven på rätt position. Gör de ett misstag måste man emellertid rita olika delar av en galge och gubben som hängs. Om de slutför ritningen innan personen gissar det dolda ordet är spelet över.
Tre i rad (tic tac toe)
Det här är ett av de enklaste och roligaste familjespelen som bara använder penna och papper. Målet är att placera tre X eller tre cirklar i rad på en 3 × 3 rutad kvadrat.
Var och en av spelarna får spela i tur och ordning, och förutom att försöka nå sitt mål måste de hindra motståndaren från att få tre i rad.
Spel med papper och penna: Sänka skepp
Det här traditionella spelet handlar om fartyg och skepp. Även om många familjer har brädspelet som har ett lutande fodral med plastfigurer som representerar båtarna kan det här enkla spelet också spelas med två pappersark och pennor.
Målet är att “sänka” alla den andra spelarens skepp genom att gissa var de är. Den anfallande spelaren ropar koordinaterna där de vill “skjuta bomber”. Efter det är det den andra spelarens tur att skjuta ett skott.
Varje spelare ska hålla sitt ark dolt. Varje gång en spelare träffar en kvadrat på en av motståndarens skepp måste spelaren berätta vilket skepp de har “sänkt”. Vinnaren är den som “sänker” alla den andres skepp först.
Vem är jag?/Vad är jag?
Skriv ett namn på en person, ett djur eller ett föremål på ett kort eller pappersark som har vikits på mitten. Laget som skriver ner ordet måste ge det till det andra laget, utan att någon av deras medlemmar ser det. Den personen måste sätta kortet på pannan och försöka gissa vad ordet är genom lagkamraternas ledtrådar.
Spel med papper och penna: Tautogram
Tautogram är perfekt för barn; det lär dem att bygga meningar och får dem att försöka använda de olika bokstäverna i alfabetet.
Spelet består av att välja en bokstav och göra en hel mening där vart och ett av orden börjar med bokstaven, förutom prepositionerna och artiklarna.
Ett exempel kan vara följande: “Robert red på en röd raket”. Barnen kommer att lära sig och ha kul samtidigt. Den spelare som lyckas forma de längsta meningarna med den utvalda bokstaven är vinnaren.
Det här kan kanske intressera dig…
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fernández Casero, F., García Rodríguez, J. M., González Nuño, Ó., Herrero Verdura, M., Prado Pérez, A., Quiroga Alonso, P. P., … & Villarino Samalea, R. (2008). Para jugar como jugábamos: recuperación de los juegos tradicionales del suroccidente asturiano. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/2608/01720092004706.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Vargas Moreira, E. M. (2016). Incidencia de los juegos tradicionales en el desarrollo de las habilidades motrices en los alumnos de 9 a 11 años de edad de la Unidad Educativa San Juan, Parroquia San Juan, cantón Puebloviejo provincia de los Ríos (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2016).