4 vanliga saker att samla på under barndomen

Att hitta gamla samlingar tar dig på en resa tillbaka till det förflutna. Faktum är att samlingar alltid har haft en speciell plats i hjärtat hos både barn och vuxna. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste sakerna att samla på under barndomen.
4 vanliga saker att samla på under barndomen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2019

Det är populärt att samla på saker bland både barn och vuxna. I den här artikeln visar vi några av de vanligaste och populäraste sakerna. Vilken är din favorit?

Du har kanske för länge sedan glömt alla långa eftermiddagar då du satt med dina samlingar, eller så kanske du kommer ihåg dem med glädjande nostalgi?

Barn älskar att samla på olika saker, och skolgården är den perfekta platsen att beundra sina samlingar och byta saker med varandra.

Barn som börjar samla på saker gör det med passion och motivation. Det är inte bara kul, utan det låter dem också leka med andra barn och lära sig nya färdigheter.

Samlingar blir också oförglömliga minnen när man blir äldre.

Dessa samlingar kan vara på allt mellan himmel och jord. Barn kan samla på leksaker, kort eller föremål av alla slag. Här har vi listat några vanliga saker att samla på under barndomen. Var det något du samlade på?

Vanliga saker att samla på under barndomen 

1. Samlarkort

Kort är en av de vanligaste samlarobjekten bland barn. De kan vara sportkort som baseballkort eller animerade karaktärer som Pokémon.

Det finns hur många alternativ som helst och de inspirerar barn. De kan motivera dem att läsa, räkna och väcker deras fantasi och förmåga att minnas. Men glöm inte att du måste lära dina barn att köpa dem på ett ansvarsfullt sätt.

Du kan till och med ta dem till mässor för att byta kort och se på andras samlingar. På så sätt kan de komplettera sina samlingar. Tillfredsställelsen man känner när man fullbordar en samling är obeskrivlig.

mamma, pappa, barn tittar i bok

2. Leksaker

Alla barn älskar leksaker. Många barn har turen att ha många fler än de egentligen behöver. Till exempel finns det barn som älskar dinosaurier och vill ha alla modeller som finns.

Det är ett sätt att samla dem, men det är också en pedagogisk aktivitet. De lär sig mycket samtidigt som de har kul.

Många av dessa leksaker kommer dock förlora sin magi när barnet växer upp och får nya intressen.

“Folk kommer ihåg sina samlingar hela livet. De glömmer dem aldrig eftersom de väcker vackra minnen.”

3. Kulor

Kulor av glas och sten bygger barns förståelse av den fysiska världen och deras fingerfärdighet. De är också ett bra sätt att leka ihop i en grupp. Faktum är att barn i alla åldrar har använt dem under årtionden, kanske århundraden, för att leka på lekplatser och skolgårdar.

Om en samling har två av samma typ av kula kan barnet byta till sig andra typer med sina kamrater. Bland annat hjälper de barn att förstå sig på viktiga koncept inom fysiken om krafter och gravitation.

Det finns många olika sätt att spela kula. Det mest kända liknar boule där barnen ska försöka få sina kulor närmast en viss kula.

Som du kan föreställa dig finns det hundratals kulor på marknaden. De har olika färger och mönster, och de är alla värdefulla för barn som samlar på dem.

saker att samla på: lego

4. Stenar och naturföremål

Många små och stora barn älskar att samla på sig stenar och andra skatter de hittar utomhus i naturen. Det kan variera från vackra samlingar från stranden till ambitiösa projekt med olika mineraler och vackra stenar.

Om ditt barn samlar på stenar, se till att planera in ett besök på ett naturhistoriskt museum så att han eller hon får möjligheten att studera dessa vackra skatter.

Om ditt barn har intresse av att samla andra naturföremål, se till att han eller hon gör det utan att störa djur och natur.

Glöm inte att något så oskyldigt som en samling kan hjälpa ditt barn att utveckla ett helt nätverk av vänner, speciellt om det är en samling han eller hon kan byta med andra. Det är såklart helt upp till barnet själv om han eller hon bara vill samla på saker eller också vill byta.

Som föräldrar är det inte alltid lätt att kontrollera våra barns samlingar, för ofta börjar de utan vår vetskap. Men det är din roll som förälder att delta i ditt barns nya intresse och visa vad samlingar representerar och hur man samlar på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt.

Om du bara har vision och fantasi nog kan du även använda dig av samlingar som ett kraftfullt pedagogiskt verktyg.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.