3 spel ni kan spela hemma med penna och papper

Det finns många spel man kan spela hemma med bara penna och papper. Här berättar vi om tre som du kan spela tillsammans med din familj.
3 spel ni kan spela hemma med penna och papper
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Nu för tiden har de flesta barn en mängd spel och leksaker hemma. Men alla föräldrar vet hur snabbt barn kan tappa intresset för sina saker. Det kan kännas svårt att underhålla sina barn på sätt som inte involverar ny teknik. Men vi vill dela med oss av några roliga och underhållande alternativ… och allt ni behöver ha hemma är penna och papper!

Med så många moderna leksaker och digitala enheter att välja mellan har vi nästan helt glömt bort de allra enklaste aktiviteterna. Och sanningen är att med bara penna och papper kan barn ha roligt i timmar. Hur? Vi föreslår tre olika spel i den här artikeln som du och din familj kan spela hemma med penna och papper.

Aktiviteterna du kan läsa om nedan är inte bara det perfekta motgiftet mot tristess, utan de hjälper också barn att utveckla flera färdigheter och förmågor.

3 spel ni kan spela hemma med penna och papper

1. Kvadrater

Börja med att rita ett rutnät med prickar på ett papper. Detta blir ert brädspel. Man kan också helt enkelt välja ett ark grafpapper.

När du är klar med detta ska spelarna (mellan 2 och 4 pers) turas om att binda samman prickar i följd genom att rita en horisontell eller vertikal linje. Diagonala linjer är inte tillåtna. Varje spelare får rita en linje per tur.

spelar spel med hemma med penna och papper

Varje gång en spelare lyckas stänga en kvadrat ska han eller hon skriva sina initialer inuti för att ange att den tillhör dem. Dessutom får de en ny tur. När alla kvadrater är stängda är spelet över.

Nu är det dags att räkna ihop hur många kvadrater varje spelare stängde, och den som fick flest är vinnaren. Detta tränar uppmärksamhet, koncentration, mental smidighet och finmotorik.

2. Stopp, ett av de bästa spelen att spela hemma med penna och papper

I det här spelet måste varje spelare skapa en horisontell tabell på ett papper med sju kolumner. Ovanför kolumnerna ska spelarna skriva ner olika kategorier som de har kommit överens om, till exempel förnamn, länder, färger, djur, sport, filmtitlar etc.

Sedan väljer spelarna slumpmässigt en bokstav i alfabetet. Målet med spelet är att komplettera varje kategori med ett ord som börjar med den valda bokstaven.

Spelaren som lyckas slutföra alla sju kategorierna ska skrika “stopp!”. När man hör detta måste alla spelare lägga ner sina pennor och lägga ihop sina poäng på följande sätt:

  • 10 poäng för varje korrekt svar som ingen annan spelare skrev ner
  • 5 poäng för varje korrekt svar som minst en annan spelare upprepade
  • 0 poäng för felaktiga svar eller tomma blanksteg

Ni kan spela spelet om och om igen – välj bara en ny bokstav i alfabetet. När ni har avslutat spelet vinner den som samlat på sig flest poäng totalt. Detta låter deltagarna träna på grafomotoriska färdigheter, minne, uppmärksamhet och mental smidighet.

3. Hänga gubbe

Detta klassiska och enkla spel går ut på att gissa ett ord, en fras eller en mening baserat på bokstäverna som spelarna föreslår under varje tur. Men man måste vara försiktig eftersom antalet turer man har är begränsat!

hemma med penna och papper: hänga gubbe

För att komma igång måste en av spelarna välja ett hemligt ord, en fras eller en mening som resten av spelarna sedan ska gissa. Sedan gör han eller hon en rad med streck – ett streck för varje bokstav. För fraser och meningar måste spelaren också lämna ett mellanrum mellan varje ord. Spelledaren måste också rita en galge, som den du ser ovan.

Sedan ska resten av spelarna turas om att gissa olika bokstäver från alfabetet… Om de gissar en bokstav som finns i ordet, frasen eller meningen kommer spelledaren att skriva bokstaven i rätt position.

Spelledaren ritar en bit av en streckfigur i galgen för varje felaktig gissning. Man börjar med huvudet och fortsätter med en ny kroppsdel varje gång spelarna gissar en bokstav som är fel.

Det är spelarnas uppgift att gissa ordet, frasen eller meningen innan streckfiguren är komplett – med huvud, kropp, armar och ben. Detta hjälper till att utveckla skrivande, stavning, uppmärksamhet, finmotorik, kommunikation och språkkunskaper.

Spela tillsammans hemma med penna och papper

Spelade du något av dessa spel när du var liten? Varför inte prova dem tillsammans med dina egna barn nu? Ta fram penna och papper och gör er redo för lite kul som på den gamla goda tiden!

Den här artikeln kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.