10 sommaraktiviteter för barn, både inomhus och utomhus

Sommaren sammanfaller med semestern och det är dags att skräddarsy planer för alla. Här följer några sommaraktiviteter för barn!
10 sommaraktiviteter för barn, både inomhus och utomhus
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 24 juni, 2023

Regniga dagar eller mycket höga temperaturer kan förhindra utomhusskoj. Varma, soliga dagar uppmuntrar dig att organisera en picknick och njuta av naturen. Sommaren infaller mellan dessa två situationer, och dessutom, eftersom den sammanfaller med semestern, så mångfaldigas utrymmet för aktiviteter. Så låt oss ta en titt på några sommaraktiviteter för barn som passar både inomhus och utomhus.

Du kanske är intresserad av: De 10 bästa lekarna att leka hemma med barn

Några användbara sommaraktiviteter så att dina barn kan njuta av säsongen

Mer eller mindre genomarbetade eller strukturerade; planerna för sommarsäsongen är varierande och ni kan genomföra dem ensamma eller tillsammans. Var uppmärksam på följande rader eftersom vi kommer att ge dig gott om inspirerande idéer.

Sommaraktiviteter inomhus för barn

 1. En uppsättning spel. Du kan till exempel föreslå en eftermiddag med brädspel, kortspel eller pussel. Varje familjemedlem kan bidra med sina idéer och ta ansvar för temat under en dag för att säkerställa kul hela veckan.
 2. Kulinariska utmaningar. Ni kan laga mat som familj och leka kock och medhjälpare, eller sätta upp en talangshow med bedömning och röstning. Du kan också föreslå en temamåltid till familjemiddagen: film, orientaliskt, sött och salt, eller en idé som särskilt tilltalar tonåringar.
 3. Skattjakt. Detta är en av de mest klassiska lekarna, och även den mest älskade och accepterade inom alla åldrar. Genom ledtrådar kommer lagen försöka gissa var skatten är gömd.
 4. Karaoke. De som är fans av sång och dans kan hitta sitt ögonblick av berömmelse i vardagsrummet och ha det fantastiskt roligt.
 5. Teckningar och hantverk. Tomt papper, färgat papper, sax, pennor och allt annat du kan tänka dig. En stor yta kan bli den perfekta platsen för att skapa ett konstverk som familj.
Barn tittar på en gammal karta.
Om du har nyfikna barn, bjud in dem att gå på skattjakt. Du kan göra det inomhus eller utomhus, med de galnaste ledtrådarna. Du kommer att se hur entusiastiska de blir och hur roligt ni får det tillsammans.

Sommaraktiviteter utomhus för barn

 1. Vattenlek. Förutom att ge avlastning från värmen skapar vatten nästan alltid en optimal miljö för grupplekar. Oroa dig inte om du inte har möjlighet att ha en pool, du kan ta vara på regniga dagar eller använda slangen. Några av de bästa idéerna är halkbana med tvål och vatten, eller ett vattenballongkrig.
 2. Promenader. Till fots, åka skateboard, cykla eller åka rullskridskor. Ni kan själva mana fram en delad idé, eller så kan alla gå i sin egen takt och genom valfritt medium. Till dessa utflykter kan du lägga till kryddor genom frågor som hjälper dig att fånga alla detaljer på vägen: Vad ser du, vilka dofter känner du, vad hör du? Det är ett sätt att lyfta fram något du inte uppmärksammat tidigare.
 3. Picknick eller camping. Förbered tältet och en korg med utsökt mat och leta efter en plats att koppla av från er rutin. Du kan till och med passa på att besöka nya platser. Om du har en bäck eller flod i närheten, då är det än bättre!
 4. Stadsplaner. Under semestern aktiverar olika organisationer och institutioner scheman med varierande förslag för alla åldrar. Många av dem är gratis eller erbjuds till en låg kostnad. De inkluderar ofta teaterpjäser, vattenparker, utomhusfilmer och liveband. Kontrollera alternativen i din stad och välj den som dina barn gillar.
 5. Hinderbana. Denna lek är också en av “klassikerna” och anpassar sig väldigt bra till olika åldrar. Den kan till och med lekas inomhus om vädret inte är fint. Det bör finnas hinder att övervinna (till exempel att krypa eller hoppa på en fot) så att resan till mållinjen blir underhållande och inte bara är en fråga om att springa.

Glöm inte dessa tips!

Oavsett vilken aktivitet du väljer, glöm inte att det är viktigt att hålla god vätskebalans. Speciellt dagar med högre temperaturer. I dessa fall kan lätta, svala, ljusa kläder också hjälpa dig att hitta svalka.

Det viktigaste är att alla mår bra och vill vara med. Ta därför hänsyn till deras åsikter och åldrar och leta efter aktiviteter som passar alla deltagare.

Barn som går på fallna träd medan de vandrar i skogen.
På sommaren är det viktigt att blanda de mer krävande aktiviteterna med de mindre krävande så att du kan njuta av dem och inte bli utmattad halvvägs genom dagen.

Du kanske är intresserad av: 4 ledarskapsaktiviteter för barn

Med dessa idéer för sommaren kan du förvandla vardagen till fantastiska minnen

Semestern är den där underbara tiden då vi kan få kontakt med våra nära och kära och komma bort från den vanliga rutinen. Det är ett annat sätt att spendera tid på ett annat sätt, att röra sig i en annan takt, att tänka på andra saker, att ge plats åt våra intressen och så vidare.

Fritid och rekreation fungerar alltid bra för att ”syresätta” oss och låta oss ladda vår energi för resten av året. Det är också värt att notera att leken är ett medel för utveckling, stärkt lärande och våra barns olika färdigheter.

Som du kanske har märkt i listan med förslag handlar det inte alltid om att lämna hemmet eller organisera en resa långt borta: Det finns väldigt enkla sommaraktiviteter, både inomhus och utomhus, som barn kan njuta av i stor utsträckning.

Men det händer ofta att på grund av bristande planering så rusar dagarna förbi, och i en handvändning är vi tillbaka till våra skyldigheter. Så ta dig tid att utforska vad du kan göra och börja arbeta med planerna! Det är dags att njuta av sommaren med familjen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gómez, A. M. G. (2009). La importancia del juego y desarrollo en educación infantil. Cuadernos de Educación y desarrollo, (10).
 • Anderson-McNamee, J., & Bailey, S. (2017). La importancia del juego en el desarrollo de la primera infancia. Recuperado de: https://maguared. gov. co/wp-content/uploads/2017/06/La-importancia-del-juego. pdf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.