Konsekvenser av att använda napp för mycket
Även om nappar kan vara positiva för barn under de första levnadsåren har de även negativa konsekvenser. Att använda napp för mycket kan faktiskt skada ditt barn. Vi ska berätta hur nedan.
Varför ska man inte använda napp för mycket?
Att göra reträtt vid rätt tillfälle är en seger. Med andra ord måste vi försöka hålla oss från att använda nappen efter att ha passerat punkten när den egentligen inte längre behövs, så att det inte istället blir ett problem.
Varför? Här kommer några anledningar:
Det kan göra det svårt att amma
Det finns en viss skillnad mellan att suga på en napp och på mammans bröst.
Om bebisen fortfarande lär sig att amma är det inte rekommenderat att sätta något annan i munnen. Det kan leda till förvirring. Den lilla rör inte på tungan på samma sätt och kommer inte veta hur den ska göra.
Det kallas för tuttförvirring, något som orsakas av nappar och liknande produkter. Det är den huvudsakliga anledningen till varför det inte är rekommenderat att använda napp förrän amningsrutinen är etablerad.
Det kan leda till muninfektioner
Att använda en napp för mycket kan få vissa infektioner att dyka upp i munnen. De vanligaste infektionerna orsakas av Candida albicans.
Hål i tänderna är en annan risk, även om många inte är medvetna om det.
Det kan orsaka abnormiteter i tänderna
Utdragen nappanvändning kan även leda till vissa abnormiteter i tänderna eftersom barnet till slut utvecklar deformiteter i käken. Det kan resultera i tandställningsfel.
Ett annat problem som kan hittas i koppling till det är att tänderna i överkäken inte passar med dem i underkäken, vilket kallas för ett öppet bett.
Det inträffar ofta när nappar med hård centralaxel används. När bebisen använder den så andas den vanligtvis genom munnen och inte genom näsan.
Det främjar uppkomsten av abnormiteter i gommen. Det kan även leda till uppkomsten av deformiteter i munhålan.
Talproblem
Att använda napp för mycket kan även påverka språkutvecklingen. För att ha få rätt uttal är det viktigt att barnet inte har missbildningar i munnen.
Det kan korrigeras, men barnet kan fortfarande ha svårt att uttala vissa ljud ordentligt.
Det kan orsaka öroninfektioner
En öroninfektion kan inträffa när barnet andas genom munnen. I det fallet stängs inte örontrumpeten när saliv sväljs.
Hur man undviker dessa problem
För att förhindra att ditt barn drabbas ska du tänka på följande, utöver att inte använda napp under långa perioder under dagen.
- Nappar bör inte användas efter 2-3 års ålder. Det kan resultera i missbildningar i munnen.
- Det är viktigt att ta hänsyn till barnets mognad för att undvika traumatiska situationer. Det är till exempel inte rekommenderat att sluta med napp samtidigt som blöja. Efter det är det ofta pojkarna som kräver nappen då och då.
- Kom ihåg att behovet att suga på något försvinner vid fyra års ålder. Från och med då kommer barnet inte lida, även om det saknar sin napp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Asociación Española de Pediatría. Uso del chupete y lactancia materna. 2011. Disponible en: https://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/documentos/uso-chupete-y-lactancia-materna
- Álvarez Hernández, C., Barcia Varas, J., Pavez Gallegos, N., & Zúñiga Delgado, C. (2015). Descripción de reflejos orofaciales, succión nutritiva y no nutritiva en lactantes prematuros extremos de 3 y 6 meses de edad corregida. http://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/138230/Álvarez%20Barcia%20Pavez%20Zúñiga.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Diaz Coronado, V. N. (2018). EFICACIA DEL USO DEL CHUPETE EN LA DISMINUCIÓN DE LA MUERTE SÚBITA EN LACTANTES. http://repositorio.uwiener.edu.pe/bitstream/handle/123456789/2026/ESPECIALIDAD%20-%20Diaz%20Coronado%2c%20Vilma%20Nerida.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Asociación Española de Pediatría. (n.d.). Chupere. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/chupete
- Varas, V. F., & Gil, B. G. (2012, December). Hábito de succión del chupete y alteraciones dentarias asociadas. Importancia del diagnóstico precoz. In Anales de Pediatría (Vol. 77, No. 6, pp. 374-380). Elsevier Doyma. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwir6Ijqxv_rAhUF2uAKHd25C2MQFjACegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fwww.analesdepediatria.org%2Findex.php%3Fp%3Drevista%26tipo%3Dpdf-simple%26pii%3DS1695403312001518&usg=AOvVaw34bQh3N6vKYwbb2nh6idzq
- Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-pdf-S1695403300775023