När och hur du ska introducera din bebis till fast föda
När din bebis är 6 månader gammal är det dags att börja introducera fast föda. Det är viktigt för föräldrar att lära sig hur man tar sig an denna övergång på bästa möjliga sätt.
En mammas bröstmjölk utgör den viktigaste delen av ett barns diet under dess första 6 månader i livet. Naturligtvis, när det inte är möjligt att amma, så är ersättning ett utmärkt alternativ.
I vanliga fall fördubblar barn sin födelsevikt efter cirka 4 månader i livet – i genomsnitt till ca 7 kg. Vid denna tidpunkt är de redan redo att smaka sina första fasta livsmedel. Naturligtvis bör du alltid följa din barnläkares rekommendationer.
Fast föda: En helt ny värld för din bebis
Det första råd du behöver för att framgångsrikt introducera din bebis för fast föda är att skynda långsamt. Ofta, när du ger din bebis hennes första sked med mat, kommer hon att spotta ut den med detsamma igen. Det är helt normalt.
Hon kanske inte har utvecklat förmågan att förflytta maten till baksidan av munnen för att kunna svälja ännu. Kom ihåg, hon har aldrig gjort det här förut!
Vuxna brukar tycka om av att ha en mängd olika livsmedel i sin kost. Bebisar behöver dock införliva nya livsmedel lite i taget eftersom alla smaker är helt nya för dem.
Glöm inte bort det faktum att ditt barn aldrig har provat något tjockare än bröstmjölk eller ersättning förut. Så hon kommer sannolikt att behöva lite tid att vänja sig vid att äta fast föda.
Om du märker att maten är för tjock för henne, försök späda ut de första smakportionerna med vatten eller bröstmjölk. Du kan försöka erbjuda tjockare konsistenser senare.
Ha tålamod, Rom byggdes inte på en dag
Börja med bara en halv sked mat. Tala med din bebis under hela processen och uppmuntra honom. Säg saker som “ser det inte gott ut?”
Kom ihåg att din bebis kanske inte vet vad han ska göra först. Han kan verka förvirrad eller vända sig bort från skeden. Han kan leka med maten i munnen, eller till och med spotta ut den helt och hållet. Om det händer, ge inte upp.
Ett annat sätt att införliva nya livsmedel i barnets diet för första gången är att erbjuda din bebis mjölk samtidigt (bröstmjölk eller ersättning). Du kan växla mellan en halv sked mat och en halv sked mjölk.
När din bebis har lärt sig att äta sin första fasta föda, är det en bra idé att börja introducera ytterligare livsmedel, ett i taget. På det sättet kommer du att vara säker på att din bebis får tid på sig att vänja sig vid att prova och äta alla slags smaker.Tänk på att när du introducerar en ny sorts mat, bör du vänta 5-7 dagar innan du introducerar en annan. Detta gör att du kan upptäcka och identifiera eventuella matallergier eller intoleranser. Och av samma anledning bör du inte blanda nya livsmedel med varandra under detta stadium. Istället bör du börja med rätter med bara en ingrediens.
Att din bebis har börjat äta fast föda betyder inte att det är dags att överge amning eller nappflaska. Ditt barns kompletterande mat är tänkt att följa med ditt barns mjölkintag, inte ersätta det.
Du kan börja med spannmål
Berikade spannmål är en bra källa till järn och B-vitamin för barn. De hjälper också till att ge de kalorier som din lilla behöver. Att erbjuda små mängder av rena spannmål tillsammans med bröstmjölk eller ersättning är ett bra sätt att låta ditt barn bekanta sig med fast föda.
Kom ihåg att du aldrig ska ge gröt eller tjockare spannmålsprodukter med ditt barns nappflaska eftersom det är lätt att sätta i halsen. Dessutom kan din bebis gå upp för mycket i vikt om du ger ditt barn spannmålsprodukter i nappflaska till vardags utan att en läkare rekommenderat det. Undantaget är den här i Sverige så populära vällingen, men även här gäller det att ge ditt barn tid på sig att lära sig dricka den säkert.
Gå vidare med grönsaker och sedan frukt
Det finns inga bevis för att fasta livsmedel ska introduceras i någon särskild ordning. Vi rekommenderar dock att du börjar med spannmål, sedan går vidare med grönsaker följt av frukt…
Att få barn att vänja sig vid att äta grönsaker i en tidig ålder är en god idé. Vi vet alla att småbarn och äldre barn tenderar att vara negativa till grönsaker. Bebisar brukar emellertid mycket lättare fatta tycke för grönsaker – använd det till din fördel!
Börja erbjuda din bebis grönsaker till lunch. Senare kan du erbjuda rena frukter till morgonmålet eller som mellanmål.
Alla barn kommer att följa sin egen, personliga utvecklingstakt
Tvinga inte ditt barn att äta om hon gråter eller vänder bort huvudet när du erbjuder nya livsmedel. Om din lilla nej-sägare upprepade gånger vägrar att äta, kan det vara bäst att gå tillbaka till att ge bröstmjölk eller ersättning exklusivt lite längre.
Du kan försöka erbjuda mat vid ett senare tillfälle. Att få ditt barn att äta är en gradvis process. Kom ihåg att ditt barn fortfarande kommer att få de näringsämnen hon behöver från bröstmjölk och/eller ersättning.
För att ditt barn ska kunna få en hälsosam och varierad kost i framtiden, är det viktigt för din bebis att förvärva den goda vanan att äta en mängd olika livsmedel medan han fortfarande är liten. Det är också dags att lära ditt barn att lära känna sin aptit, hungers- och mättnadskänslor.
Tvinga inte din bebis att äta mer än han vill, så han lär sig känna igen när han är mätt. Och på samma sätt, om ditt barn äter upp all sin mat och fortfarande är hungrig, ge honom mer mat eller erbjud bröstmjölk/nappflaska så att han inte behöver vara hungrig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Birch LL, Doub AE. (2014). Learning to eat: birth to age 2 y. Am J Clin Nutr. Mar;99(3):723S-8S.
- Coulthard H, Harris G, Emmett P. (2009). Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr. 2009 Jan;5(1):75-85
- Fernández-Vegue, Marta Gómez. (2018). “Alimentación Complementaria.” Asociación Española de pediatría.