Hur mammor och pappor anpassar sig till föräldraskapet

Hur mammor och pappor anpassar sig till föräldraskapet
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett barns födelse är något som varje medlem i familjen kan vara glad över. Men att se efter ett barn kräver mycket tid och energi. Många blivande föräldrar upplever en viss osäkerhet när de anpassar sig till föräldraskapet, och att veta hur man hanterar dessa känslor kommer vara till fördel för er alla.

När ett nytt barn kommer in i parets liv är det en väldigt lycklig tid. Men det är även en ny upplevelse, som båda parter måste anpassa sig till. De behöver därför mycket tålamod, och mycket kärlek.

Det är början på en period med stora ansvar. Den nya mamman och pappan måste förbereda sig på de utmaningar som ligger framför dem, medan de lär sig de bästa sätten att ta hand om sin lilla skatt.

Det är viktigt för båda föräldrarna att förstå hur mycket deras liv kommer att förändras.

Hur ett nytt barn förändrar dina vanor

Att bli en förälder kommer vända upp och ner på ditt liv, men det innebär inte att det inte också kan vara en upplevelse som berikar ditt liv. Med lite planering och tidigare kunskap bli ni bättre rustade för att anpassa er till föräldraskapet.

Tips för hur man anpassar sig till föräldraskapet

Mammor och pappor kan känna sig överväldigade av den konstanta omvårdnad och uppmärksamhet som den nyfödde behöver. Det är viktigt att man gör sig redo för det och att man har strategier så att man kan anpassa sig bättre och snabbare till de förändringar som kommer med en ny medlem i familjen.

Försök att planera aktiviteter som hjälper er att slappna av och ha kul. Det kommer hjälpa båda föräldrarna att minska sina stressnivåer och bemöta osäkerheter som kan uppstå.

Hur föräldrar anpassar sig till föräldraskapet

Far och mor med bebis

Anpassningsprocessen är inget man behöver vara rädd eller osäker över. Med rätt kunskap kommer ni kunna hantera era känslor och förstå att ett barn är den största gåvan som livet kan erbjuda.

Här är några rekommendationer medan man anpassar sig till föräldraskapet:

  • Se till att du har förberett allt i hemmet. Se till att du har tillräckligt av allt du behöver – inte bara bebissaker, utan även mat, dryck och toalettartiklar för föräldrarna och de gäster som kommer vilja träffa den nya familjemedlemmen.
  • Se till att ni håller en balans, och att du uppfyller dina egna behov och även din partners.
  • Planera vardagssysslor tillsammans med din partner. Använd en lista för hålla dig uppdaterad på allt, så att det inte kommer i vägen för att ta hand om ditt barn.
  • Acceptera hjälp och stöd från familj och vänner. Du ger dem chansen att spendera tid med ditt barn och bli en del av uppväxten. Ni kan även ta chansen att spendera tid tillsammans eller göra några ärenden.
  • Dekorera ett rum för barnet. Det är inte bra att dela sovrum alltför längre: både barnet och föräldrarna behöver vara ifred.
  • Ge barnet mycket kärlek och omtanke. Det stärker bandet med ditt barn och förbättrar din familjs humör.
  • Ansvar på jobbet kan komma i vägen för föräldrarnas roll. Se till att ni har rätt balans så att ni inte försummar något av dessa områden.

Ett barns ankomst kan vara en fantastisk sak som ger dig glädje, men själva anpassningen till föräldraskapet och de livsstilsförändringar som kommer med det kan påverka er känslomässigt. Beroende på hur allvarliga förändringarna blir kan föräldrarna behöva söka professionell hjälp eller råd för att lätta på bördan.

Nya föräldrar måste göra sitt bästa för att uppfostra den nya medlemmen av familjen. Underskatta aldrig barn: de må vara små, men de är smarta. Innan du vet ordet av kan din bebis vara den som kontrollerar hushållet.

Lär även ditt barn värderingar och hövlighet, även om du inte är säker på att det förstår vad du menar. Det kommer hjälpa ditt barn att växa upp med en bara attityd, vilket gör familjelivet enklare medan man anpassar sig till föräldraskapet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
  • Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
  • Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
  • Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.