Zonterapi för spädbarn och barn

Med zonterapi kan du stärka bandet mellan dig och ditt barn på bara några minuter. Det hjälper dessutom till att minska smärta och förbättra barnets immunförsvar.
Zonterapi för spädbarn och barn

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2019

Naturliga lösningar är alltid att föredra när det kommer till våra barns hälsa. Många naturläkemedel och metoder har inga negativa biverkningar. Detta är även fallet med zonterapi för spädbarn och barn. Idag kommer vi berätta mer om denna fantastiska massageteknik.

Zonterapi, även känd som reflexologi, är en mycket gammal naturlig läkemedelsteknik. Genom att trycka på olika kroppsdelar bidrar zonterapi till att lindra smärta, samt även till avslappning och bättre immunförsvar.

Metoden är inte bara till nytta för vuxna; även de yngsta familjemedlemmarna kan få många fördelar av den. Med zonterapi ökar du den fysiska kontakten mellan föräldrar och barn, och stärker därmed det känslomässiga bandet.

Den mest kända typen av zonterapi för spädbarn och barn är fotzonterapi. Det beror på att fötter har en mängd nerver som har kopplingar till resten av kroppen. Detta genom det centrala nervsystemet.

Den här typen av zonterapi består av att massera fötterna genom att trycka på specifika punkter. Fördelarna återspeglas i det organ som nerven har kontakt med.

Zonterapi för spädbarn och barn

Barns fötter är mycket olika jämfört med vuxnas. Allteftersom fötternae växer uppstår fler reflexpunkter. Därför är zonerna som fötterna delas upp i för massage mycket mindre på barn.

På mycket små barn har fötterna sex olika områden som man kan massera. Beroende på vilket problem ditt barn har trycker du och masserar cirkulärt i motsvarande område.

babymassage

De centrala delarna av barns tår motsvarar bihålorna. Att massera detta område kan därför lindra obehaget från bihåleinflammation hos spädbarn. Dessutom har punkten koppling till barns huvud och tänder. Zonterapi i området kan därför lindra smärta vid tandsprickning.

Längre ner på foten, strax under tårna, har zonterapi en annan effekt. Genom att massera detta område lindras smärta i bröstet.

För smärta i buken kan du massera mitt på barnets fot.

Från mitten och neråt når du den nedre delen av barnets mage. Genom att massera denna del kan du bekämpa förstoppning, halsbränna och matsmältningsbesvär.

Fördelarna med zonterapi

Zonterapi för spädbarn och barn har flera fördelar. Tekniken skiljer sig från traditionell massage.

Den baseras på specifika tryckpunkter på fötter, händer och ansikte, som i sin tur påverkar andra delar och organ i kroppen. Syftet med den här sortens massage är att lindra smärta och obehag i dessa områden.

Den kan bidra till att förbättra dina barns andnings-, matsmältnings- och immunsystem. Du behöver bara massera motsvarande områden. På samma sätt kan du minska stress och spänningar som orsakas av sjukdomar.

Vi rekommenderar att du använder zonterapi minst tre gånger i veckan. Även om ditt barn inte har någon smärta eller något obehag är den bra för att stärka hans eller hennes immunförsvar och hjälpa till att förebygga sjukdomar i framtiden.

”Med zonterapi ökar du den fysiska kontakten mellan föräldrar och barn, och stärker därmed det känslomässiga bandet.”

Hur man tillämpar zonterapi

Välj först en plats hemma som är lugn, avslappnande och upplyst.

Med andra ord måste du skapa en trevlig miljö för ditt barn. Du kan också spela lite avslappnande musik i bakgrunden.

Börja med att massera ditt barns tår, med lätta roterande rörelser. Syftet är att massera hela området och sedan arbeta dig ner och avsluta med hälen.

zonterapi på bebis

Om ditt barn upplever obehag, var särskilt uppmärksam på motsvarande område när du når det. Massera området långsamt och noggrant.

Till sist ska du trycka på solar plexus-punkten. Denna punkt ligger precis i mitten av foten, under barnets mittentå. Massagen bör vara i max 15 minuter.

Det finns många psykiska och fysiska fördelar med att ge ditt barn några minuters zonterapi per dag.

Fördelarna är mer märkbara hos spädbarn och mindre barn då de är mer mottagliga för den här typen av stimulans.

Slutligen vill vi betona att zonterapi är ett utmärkt alternativ för att förbättra livskvaliteten, inte bara för barn, utan även för vuxna. Ge det ett försök!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.