Vad ska du göra om ditt barn slår i huvudet?

Vad ska du göra om ditt barn slår i huvudet?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Slag mot huvudet är vanliga under barndomen. De flesta är lyckligtvis inget allvarligt och lämnar oss med inget annat än förskräckelsen. När ett barn slår i huvudet efter att ha trillat kan han eller hon gråta några tårar och sedan glömma vad som hänt efter en kram, en kyss och lite omsorg.

“Barn är den viktigaste resursen i världen och det bästa hoppet inför framtiden.”
-John Fitzgerald Kennedy-

När barn börjar gå på egen hand har de en tendens att falla och det smärtsamt ofta. Deras psykomotoriska färdigheter är ännu inte utvecklade och kan inte ge dem särskilt effektiv mobilitet.

De slår i huvudet speciellt ofta just när de lär sig att gå, särskilt de barn som försöker “springa” innan de riktigt ens kan gå.

Barn som slår i huvudet när de går får vanligtvis inte några allvarliga konsekvenser. Dessa fall är från låg höjd och därför inte så hårda och slutar i en liten bula och inget annat.

Tyvärr är det inte alla slag och fall som slutar lika lyckligt, så om ditt barn slår i huvudet, ta hand om dem och följ dessa rekommendationer.

Vad ska du göra om ditt barn slår i huvudet?

barn håller sig om huvudet

Som förälder bör du när ditt barn slår i huvudet göra följande:

Observera barnets beteende i några minuter

Det första barn gör efter ett hårt eller lätt slag mot huvudet är vad vi alla vill göra: de börjar gråta.

Gråten tillkallar hela familjen som samlas för att trösta barnet med sin omvårdnad, kramar och kyssar. Mitt i all den här kalabaliken är det omöjligt att bedöma situationen. Därför är det bäst att vänta några minuter efter det att ditt barn har slagit sig i huvudet innan du uppsöker läkarvård.

Du måste observera barnets reaktion eftersom det kommer att vara symtomen efter slaget som kommer berätta för dig om det bara är ett slag utan allvarliga konsekvenser eller om det finns risk för en huvudskada.

Om barnet lugnar ner sig av din beröring och i nästa ögonblick fortsätter att leka och röra på sig utan någon annan reaktion som indikerar hjärnskada är slaget sannolikt inte farligt. I det här fallet bör du fortsätta att hålla barnet under observation i några timmar för att vara säker.

Var uppmärksam på symptomen

Symptom som förknippas med en hjärnskada efter att ett barn slår i huvudet, och som indikerar att du snabbt bör ta dig till närmaste sjukhus, är som följer:

 • Förlust av eller minskat medvetande. I det senare fallet, särskilt om ditt barn är under ett år gammalt, blir du den första som lägger märke till om de är desorienterade, förvirrade eller om de har minskat medvetande eftersom du känner dem bäst.
 • Överdriven dåsighet eller trötthet.
 • En bula som växer i storlek. När du märker att bulan ökar i storlek, stanna inte hemma. Ta ditt barn till akuten.
 • Minnesförlust av händelser både före och efter slaget. Om du ber dem att identifiera familjemedlemmar och de inte känner igen dem kan det vara en indikation på en hjärnskada.
 • Förlust av balans. Om barnet håller på att lära sig att gå kan detta vara svårt att se.
 • Kräkningar
 • Visuella störningar. Detta kan du kontrollera genom att fråga barnet, när han eller hon lugnat sig, om de ser saker normalt.
 • Kramper
 • Ett sår i slagområdet
 • Svårigheter med tal. Du känner ditt barn och du vet hur hon uttrycker sig, hennes språkbruk och hur hon normalt formulerar sig. Om du märker någon förändring i er kommunikation måste du ta hänsyn till detta.
 • Påverkad motorfunktion. Denna signal kan observeras med blotta ögat. Du måste bara se ditt barn gå och samordna sina rörelser. Barnet kan också berätta om han känner svaghet eller domningar i någon del av kroppen.
 • Huvudvärk
 • Blödning från näsan och öronen

Håll dig lugn hela tiden

pojke gråter

Vi vet att det är svårt att hålla sig lugn som förälder när du märker att ditt barn uppvisar symptom på hjärnskada. Men för din skull måste du vara fokuserad och veta vad du ska göra hela tiden.

Även om din första reaktion efter att de slår i huvudet är att trösta dem, då du inte vet om det är ett litet slag eller en allvarligare skada, är det tillrådligt att inte röra eller skaka barnet för mycket eftersom det kan skada dem.

Om du fokuserar på vad som just hände istället för att bli upprörd kommer du inse att du måste övervaka ditt barn under de närmaste timmarna och vara uppmärksam.

Bara genom att hålla dig lugn kan du hjälpa dem effektivt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.