Vad man ska göra om man får ett fästingbett

Ett besök på landsbygden eller skogen är trevligt och avkopplande, men det är viktigt att vara försiktig och vidta åtgärder för att förhindra insektsbett - särskilt från fästingar. I dagens artikel kommer vi att berätta vad symtomen på fästingbett är och hur man behandlar dem.
Vad man ska göra om man får ett fästingbett

Senaste uppdateringen: 17 juli, 2019

I de flesta fall orsakar fästingbett inte mer skada än lite rodnad, klåda och svullnad på huden runt bettet. Dock kan fästingar överföra sjukdomar genom sina bett om de förblir på huden under en längre tid. Om det inträffar är det viktigt att söka läkarvård.

Vad ska man göra med fästingbett?

Som sagt brukar fästingbett oftast inte orsaka sjukdomar. Saliven hos kvinnliga fästingar kan emellertid innehålla ett gift som orsakar det som kallas borrelia, om fästingen förblir fast vid en persons hud i flera dagar.

Symptom på fästingbett

Nedan är en lista över de symptom som fästingbett brukar ge upphov till. Självklart kan symtomen variera från person till person. Vissa människor upplever bara ett symtom medan andra kan uppleva många olika.

Steg att följa om du har fått ett fästingbett

Om du märker att du har blivit biten av en fästing finns det en rad steg du omedelbart bör ta för att få bort parasiten.

Ta bort med pincett

Använd en pincett med en smal spets för att ta ut insekten. Sikta på fästingens mun – den delen som är närmast personens hud. Det är viktigt att inte mosa fästingens kropp.

När man tar bort fästingen ska man vara långsam och dra vinkelrätt mot huden. Du ska aldrig använda plötsliga rörelser eller vridande rörelser. Det tåls att sägas igen – det är väldigt viktigt att inte mosa fästingens kropp.

Använd inga produkter som nagellackborttagning, vaselin eller något annat ämne i ett försök att förbättra utdragningen. Det kan faktiskt göra saker värre.

Mor sprejar insektssprej på sitt barns arm.

Ibland kan en del av fästingen lossna och fastna i en individs hud. Om det är fästingens munområde bör du informera din läkare. På så sätt kan han eller hon försöka ta bort resterna med ett litet snitt i området. Om en annan del av fästingens kropp har fastnat i huden kan individens kropp knuffa ut den på egen hand inom några dagar.

Spara fästingen

Om du har möjlighet att spara fästingen, gör det. Lägg den i en förseglad påse eller lägg den i frysen tills du kan se en läkare. Detta kommer att göra det möjligt för läkaren att identifiera typen av fästing, vilket innebär att han eller hon kanske kan göra en mer fullständig diagnos.

Desinfektion

När du har avslutat extraktionsprocessen bör du följa stegen nedan:

  • Tvätta händerna med tvål och vatten. Om du har rengörande gel eller tvättsprit, använd det också.
  • Tvätta det drabbade området med tvål och vatten. Igen, desinficera bettzonen med tvättsprit.
  • Håll det berörda området rent hela tiden.
  • Klia inte.
  • Applicera en kall kompress på det drabbade området.

Hur man förhindrar att fästingbett förekommer

Fästingar är vanliga i skogsområden samt gräsbevuxna områden med viltvuxet gräs och buskar. Därför ska du använda långärmat och långa byxor om du åker ut till landet. Detta kommer att hjälpa till att hålla fästingar borta från din hud.

Det är också en bra idé att fästa dina byxor i dina strumpor. Även om du har på dig byxor kan dessa kryp lätt hitta in till din hud om byxorna är öppna längst ner. Om du klämmer in dina byxor i dina strumpor stänger du av deras väg in och skyddar på så sätt dig själv.

Person med kliande insektsbett.

Det är också viktigt att använda insektsmedel. Spreja inte bara på din hud, utan också på kläderna du ska använda medan du är ute. Detta ger mer fullständigt skydd. Du bör applicera insektsmedel upp till varje eller varannan timme så att effekten håller sig lika stark. På det sättet kan du vara säker på att ha kontinuerligt skydd.

Om du har djur i ditt hem bör du behandla dem för parasiter regelbundet för att undvika spridning. Detta gäller särskilt för katter och hundar, eftersom den vanligaste typen av fästing ofta brukar fastna i deras pälsar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.