Njurcancer hos barn: Symptom och orsaker

Njurcancer hos barn är mycket sällsynt. Även om tonåringar och vuxna kan lida av det, uppstår nästan 90% av fallen hos barn under 5 år. Därför tror specialister att den utvecklas redan i livmodern.
Njurcancer hos barn: Symptom och orsaker

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

Att prata om njurcancer i barndomen kan vara mycket nedslående. Det är emellertid en behandlingsbar sjukdom. De flesta barn som lider av denna sjukdom överlever och lever ett normalt liv.

Njurcancer hos barn

Cancer uppträder när maligna celler delar sig utan kontroll i kroppen. Den vanligaste typen av njurcancer hos barn kallas Wilms-tumör. Det är en solid tumör och bildas i den omogna njurvävnaden.

Trots att det är en enda enskild tumör kan den påverka båda njurarna. Detta är känt som bilaterala tumörer.

I andra fall kan det vara multifokalt, vilket betyder att det finns flera tumörer i samma njure. Det är också ett hälsoproblem som påverkar båda könen lika ofta.

person håller upp modell av njurarna framför buken

Möjliga orsaker till njurcancer hos barn

Man vet fortfarande inte vad som orsakar njurcancer. Det förekommer emellertid ofta hos barn med genetiska problem. De mest troliga är:

 • De som lider av WAGR-syndromet, med mentala funktionshinder, missbildningar av urogenitala systemet och som föds med ögon utan iris.
 • Denys-Drash-syndromet. Även dessa uppvisar genitala anomalier och nefropati.
 • Barn som lider av Beckwith-Wiedemanns syndrom eller utvidgning av bukorganen, som bukspottkörteln, levern eller binjurarna. Det kan också vara relaterat till navelbråck, eller bara ha hälften av vissa kroppsdelar eller tungan.
 • Familjehistorik med njurcancer.
 • Problem med urinvägarna.
 • Tuberös skleros. Det medför fettcystor på njurarna.
 • Medullär cancer i njurarna, njurcellscancer eller leiomyomatos.

Symtom som är vanligt förekommande

I början finns det oftast inga symtom förrän du känner en svullen klump i ditt barns mage. Dessutom kan ditt barn ha ont i magen, vara illamående, kräkas, tappa aptiten eller bli förstoppad. Han kan också ha blod i urinen och högt blodtryck.

Om ditt barn har njurcancer i barndomen kan han också få feber utan uppenbar anledning, känna sig trött, lida av bröstsmärtor och viktminskning. Om tumören sprider sig till levern eller lungorna är symptomen annorlunda. Några av dem är buksmärta, hosta, andningsproblem och att han hostar upp blod.

Hur man diagnostiserar cancer

För att diagnostisera njurcancer hos barn måste läkaren genomföra en fysisk undersökning för att bestämma barnets allmänna hälsotillstånd. Hon kommer att samla in information om hälsohistorik och vanor. Hon ska också göra en komplett blodanalys, tillsammans med biokemiska blodstudier och urinanalys.

Dessutom kommer hon att göra ett ultraljud på ditt barns underliv. På det sättet kommer hon att få reda på tumörens storlek, form och andra egenskaper hos njuren och cancern. Det är helt smärtfritt och medför ingen exponering för strålning.

Om resultaten inte är klara, kommer hon också att göra en datortomografi och en bröströntgen. Hon gör denna procedur för att upptäcka eventuella metastaser från ursprungstumören.

mikroskopisk bild på njurcancer

Hon kan också använda datortomografi för att ta bilder av buken, halsen och bäckenet från olika vinklar. En annan metod specialister kan använda sig av är en magnetisk resonanstomografi. Denna procedur använder en magnet såväl som radiovågor och en dator för att skapa bilder av insidan av kroppen.

Om läkaren anser att det är nödvändigt kan de göra en biopsi av tumören och sticka den med en nål för att ta bort celler eller vävnad för att analysera.

Olika behandlingar av njurcancer

Behandlingen beror på vilka typer av celler som utgör tumören och andra faktorer som bestämmer dess svårighetsgrad.

 1. Intern eller extern strålning för att förebygga eller eliminera cancerceller genom att tillföra energi genom strålning.
 2. När det bara påverkar en enda njure, använder läkare en kombination av kemoterapi och IV-läkemedel. De sätter in det före och efter operationen, där de tar bort all cancervävnad.
 3. Stimulerande ämnen kan användas för att naturligt återställa kroppens försvar mot cancer. Detta kallas biologisk terapi.
 4. En annan metod är höga doser med kemoterapi för att rädda stamceller. Det är ett alternativ för att återställa blodkroppar mot slutet av kemoterapi.
 5. Målinriktad terapi hjälper till att bli av med endast cancerceller utan att skada normala och friska celler.

Vissa av dessa behandlingar kan emellertid orsaka biverkningar som varar i flera månader. De kan vara njur- eller hjärtproblem, humörsvängningar, koncentrations- och inlärningssvårigheter, och till och med nya typer av cancer.

Om du märker att ditt barn har specifika symptom som tyder på njurcancer, ska du omedelbart ta kontakt med din läkare. Om det är visar sig vara fallet och efter att man har utrett hur långt gången den är, är det viktigt att prata om vilken behandling ditt barn behöver och eventuella biverkningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American Academy of Family Physicians. Recognition of Common Childhood Malignancies. Am Fam Physician; 61:2144-54. The Alliance for Radiation Safety in Pediatric Imaging’s “Image Gently” Campaign
 • MedlinePlus. «Tumore de Wilms». Enciclopedia médica en español
 • Rojas, V. & Pérez, Y. L. Cáncer Infantil: una visión panorámica. Revista PsicologiaCientifica.com, 13(19)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.