Körtelfeber: Hur man hanterar kyssjuka hos barn
Körtelfeber är hos barn, liksom hos vuxna, en smittsam sjukdom som vanligtvis kallas “kyssjuka”.
Trots det söta namnet är symtomen på kyssjuka långt ifrån lika gulliga. Denna infektion orsakas av ett virus som heter Epstein-Barr (EBV).
Körtelfeber är vanligast hos individer mellan 15 och 25 år. Men små barn kan också få kyssjukan eftersom de ständigt utsätts för kyssar.
Ingen bör få lov att pussa ditt barn på munnen. Även som förälder bör du avstå från att pussa dina barn på munnen eftersom våra munnar är en grogrund för virus och bakterier.
Körtelfeber och andra sjukdomar sprids lätt genom kyssar på läpparna.
Orsaker till körtelfeber hos barn
Körtelfeber är en sjukdom som inte sprids lika lätt som en förkylning. Ändå påverkar viruset lymfkörtlar, hals, spottkörtlar, lever och mjälte.
Körtelfeber är inget att skratta åt, så det är bra att veta hur det sprids. På det sättet kan du hjälpa till att skydda dina barn mot denna otäcka sjukdom.
Dessa är de huvudsakliga sätten på vilka körtelfeber kan spridas från en individ till en annan:
- Det främsta sättet på vilket körtelfeber sprids är genom saliv. Av den anledningen ska du inte tillåta någon att pussa dina barn på munnen. Dessutom ska dina barn inte dela bestick med andra. Detsamma gäller för leksaker som de stoppar i munnen och, naturligtvis, munhygienprodukter, som tandborstar.
- Att dela kudde med någon som är smittad leder även det till stor risk för infektion.
- Att utsättas för hosta eller nysningar av en smittad person kan också sprida viruset.
Huvudsymtom
Att enkelt kunna känna igen symtomen på körtelfeber hjälper dig att agera på lämpligt sätt om ditt barn är infekterat. Nedan är huvudsymtomen:
- Mycket hög feber.
- Svullen hals.
- Svullnad och smärta i halskörtlarna.
- Muskelsmärta och trötthet.
- Hosta och rinnande näsa.
- Ögonlocken svullnar upp.
- Mjälten ökar i storlek (detta kan endast bekräftas av sjukvårdspersonal).
- Huvudvärk, aptitlöshet och generellt obehag.
Hur man behandlar körtelfeber hos barn
Det finns inget botemedel mot körtelfeber. Antibiotika är inte effektivt eftersom det är en sjukdom som orsakas av ett virus.
Sjukdomsförloppet är långdraget, vanligtvis försvinner den efter cirka 4 veckor efter det att de första symtomen uppstår.
Det är bäst att försöka lindra smärtan och obehaget som orsakas av symtomen för att förbättra det sjuka barnets humör.
Vi rekommenderar följande:
- Se till att ditt barn inte blir uttorkat och låt henne dricka hela tiden för att minska smärtan i halsen.
- Låt ditt barn gurgla med saltvatten. Se till att han har en god munhygien och hjälp honom att borsta tänderna om det behövs.
- Om ditt barns läkare rekommenderar ibuprofen, var noga med att ditt barn tar det enligt läkarens schema. Ge ditt barn den exakta dosen som rekommenderades av läkare.
- Ditt barn bör vila och slappna av så mycket som möjligt för att hjälpa hennes kropp att övervinna infektionen.
- Försök att sänka ditt barns temperatur om han har feber.
- Du bör undvika att låta ditt barn delta i ansträngande fysisk aktivitet. Detta är särskilt viktigt om ditt barns mjälte har svullnat upp, för att förhindra att den brister.
- Svullnaden ditt barn upplever gör det svårt att svälja fast föda, samt varma drycker och mat. Snarare bör du ge ditt barn mjuka, kalla saker som mjölkprodukter, ljumma puréer, juicer, yoghurt etc.
- Håll ditt barn borta från platser med rök som kan irritera halsen ännu mer.
- Desinficera ofta. Nappar, leksaker, muggar och andra föremål som ditt barn stoppar i munnen ska desinficeras. Annars kan viruset överleva i flera timmar på dessa föremål och sprida smitta till andra.
Hur länge varar körtelfeber?
Varaktigheten av denna sjukdom beror på individens förmåga att försvara sig mot viruset, dess immunförsvar.
Det första du behöver förstå är att en person med körtelfeber kan gå upp till 7 veckor efter infektionen utan att visa symtom. Med andra ord är inkubationstiden mycket lång.
När de första symtomen kan ses hos ett barn kan du förvänta dig att körtelfebern kommer att vara i 2-4 veckor, men varje fall är unikt.
Vad mer behöver jag veta
I ett fåtal fall kan körtelfeber orsaka andra komplikationer, så du bör hålla utkik efter följande symtom:
- Akut smärta i övre vänstra delen av buken.
- Förvirring eller yrsel.
- Suddig syn.
- Om barnet svimmar.
Om ditt barn visar något av dessa symtom, kontakta omedelbart läkare.
Slutligen är det viktigt att veta att en person som är smittad med detta virus kommer att ha det i sin kropp under resten av sitt liv.
Men oroa dig inte. Det betyder inte att symtomen kommer att vara för evigt. Viruset kommer att ligga latent i ditt barns kropp, men kommer inte längre att orsaka symtom.
När det gäller att sprida sjukdomen är ditt barn heller inte smittsamt under hela livet. En person som har haft körtelfeber bör dock vara försiktig upp till ett helt år efter att ha smittats för att inte sprida viruset till andra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Egerman, R. S. (1995). Mononucleosis. Primary Care Update for Ob/Gyns. https://doi.org/10.1016/1068-607X(95)00034-5
- Martín Ruano, J., & Lázaro Ramos, J. (2014). Mononucleosis infecciosa en la infancia. Pediatria Integral. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2014/09/Pediatria_Integral-XVIII-3.pdf#page=11
- Sánchez-Mateos, J. L. S., González, S. A., Millán, C. G., & Olasolo, P. J. (2008). Mononucleosis infecciosa. Medicina Clínica.