Den 13:e veckan av graviditeten

Den 13:e veckan av graviditeten

Senaste uppdateringen: 13 november, 2018

I och med den 13:e veckan av graviditeten börjar en ny trimester. Det innebär ett stort steg för den lilla i din livmoder. I 13:e veckan av graviditeten är din bebis mellan 6,5-10 cm lång och dess vikt är troligen mellan 13-20 gram.

I dess ansikte börjar man kunna urskilja dess unika anletsdrag. Detta, och de andra transformationerna som bebisen genomgår, tittar vi närmare på nedan. Det är oerhört spännande!

Inte bara har dess ögon och öron fått sina slutliga platser, utan en annan riktigt fascinerande detalj kan också observeras: fostrets fingeravtryck finns redan där.

Hjärnan är en av de mest utvecklade delarna av fostret, liksom strukturerna som stöder och täcker organen.

Vid denna tidpunkt utgör huvudet hälften av fostrets totala storlek.

Från och med nu börjar kroppen växa snabbare för att komma ikapp och därmed bilda en proportionell kropp.

Faktum är att vid födseln representerar huvudet endast en fjärdedel av den totala storleken. Dessutom finns det också några mycket viktiga processer relaterade till fostrets kropp och dess funktion som utvecklas under denna vecka.

Den första har att göra med produktionen av röda blodkroppar, som bär syre till alla kroppens vävnader.

I detta skede bildas de mest i levern. Hos barn och vuxna sker deras produktion i benmärgen.

I den 13:e veckan av graviditeten har fostret redan ett immunförsvar. Det börjar processen att kunna försvara sig mot främmande organismer.

Naturligtvis har den inte samma kapacitet som en fullt utvecklad bebis, för det är fortfarande nödvändigt för detta system att mogna till sig och lära sig känna igen hot.

I detta skede sker ett par väldigt viktiga processer relaterade till fostrets kropp:

  • Å ena sidan skyddar moderns antikroppar mot infektioner.
  • Å andra sidan producerar levern galla, bukspottkörteln producerar insulin och njurarna bildar urin för att eliminera avfall ut i fostervattnet.
13:e veckan av graviditeten


Den 13:e veckan av graviditeten: Vad kommer att hända med din kropp?

Liksom i den 12:e veckan kommer mamman att uppleva lättnad av vissa symtom.

Vissa kvinnor anser att andra trimestern är en “smekmånad” under graviditeten, vilket betyder att det här är det stadium som man kan njuta av lite mer.

Här är några av de förändringar som din kropp kommer att uppleva:

  • Illamående, trötthet och generell slöhet, liksom återkommande yrsel, är nästan en sak som ligger bakom dig. Det kan dock fortfarande förekomma då och då.
  • Du känner att du har mer energi än tidigare och det är lättare att sova.
  • Livmodern börjar förstoras avsevärt.
  • Du kan besväras av kramper i bukområdet eller av problem med matsmältningen. Specialister förklarar att graviditeten saktar ner de muskler som vi inte har kontroll över och som gör att magen, blåsan och tarmarna rör sig och fungerar.
  • Av samma skäl som ovan saktar alla tarmrörelser ner. Detta ger långsam matsmältning, vilket kan orsaka en känsla av uppsvälldhet, gaser eller förstoppning.
  • Du kan behöva snyta dig oftare eftersom slemhinnorna genererar mer slem och snor.
Ultraljud

Kontroller vid detta stadium

Under den 13:e veckan av graviditeten kan ultraljudet för slutet av första trimestern fortfarande utföras, om det inte redan har gjorts.

Detta är det sista steget i den serie kontroller som modern måste göra efter det att graviditeten först bekräftats.

Det här är den punkt där utvärderingen av första trimestern avslutas.

Det kan sägas att den svåraste och mest störande delen redan har gått över, speciellt för förstföderskor.

Medicinska kontroller blir mindre frekventa, men endast för ett litet tag.

Månatliga kontroller behövs för att övervaka att fostret utvecklas korrekt och naturligtvis även att inte heller modern lider av någon typ av olägenhet.

Tips för den 13:e veckan av graviditeten

Först och främst, försök hitta bekväma kläder eftersom det är mycket troligt att när din graviditet framskrider så kommer dina byxor att bli alltför snäva.

Det mest tillrådliga är att undvika att ha på sig tighta kläder, obekväma skor och tunga smycken till varje pris.

Kom ihåg att även om de kan verka harmlösa så kan dessa faktorer negativt påverka ditt välbefinnande och orsaka obehag och stress.

Å andra sidan, njut av den förnyade energin som du kommer att känna efter försvinnandet av illamående och yrsel.

Dra nytta av denna vitalitet för att återuppväcka intimiteten med din partner och göra andra roliga aktiviteter.

Njut av dig själv, för det är den perfekta tiden att börja bära din mage med stolthet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de la Calle Fernández-Miranda, María. “Estreñimiento y embarazo.” Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS: 63.
  • Navero, Sofía Piñero, et al. “Características y modificaciones de la sexualidad durante el embarazo.” NURE investigación: Revista Científica de enfermería 50 (2011): 3.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.