Perinatal sorg: en moders lidande

Perinatal sorg: en moders lidande
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett fosters död under graviditeten är en väldigt smärtsam upplevelse för mödrar. Perinatal sorg är ett väldigt känsligt problem, speciellt eftersom det ofta ignoreras och inte får den behandling som det behöver.

När man känner till implikationerna rörande perinatal sorg från föräldrarnas perspektiv så kan man använda detta för att begrunda de känslor som uppstår från denna typ av förlust.

I denna artikel kommer vi att dela med oss av de aspekter som göra att perinatal sorg är en av de värsta typerna av lidande som en mor kan uppleva. Det är fortfarande en okänd form av sorg för personer som inte har upplevt något liknande.

Vad är perinatal sorg?

När vi pratar om perinatal sorg syftar vi på dödsfall som inträffar under graviditeten (missfall), förlossningen eller under de första veckorna av barnets liv.

Att bara tänka på det kan få blodet att frysa till is. Denna typ av förlust tenderar dock att bli ignorerad. Det ges inte mycket behandling och tystas ner av omgivningen när det egentligen är lika smärtsamt och oförklarligt som andra förluster.

Perinatal sorg karaktäriseras ofta som “otillåten sorg”. Bakom detta finns det dock hjärtskärande skrik och gråt.

Statistiken visar att det är en frekvent verklighet; tusentals missfall noteras varje år.

Perinatal sorg: Smärtsamma detaljer som många personer ignorerar

Många föräldrar tar emot nyheten rörande deras barns död i livmodern via en sonografi. De lämnas sedan ensamma.

Efter detta sker det smärtsammaste: barnets “förlossning”. Föräldrarna har inget alternativ när det gäller denna procedur.

Det är beklagligt att det inte finns någon lagstiftning rörande detta någonstans i världen. Detta är anledningen till att de sociala myndigheterna inte hjälper till i detta fall.

Dessutom, föräldrar som inte har pengar till att ta bort barnet genom medicinska procedurer löper risken för att det omvandlas till patologiskt avfall.

Nalle i barnsäng

Vad anser många vara den smärtsammaste delen? Vad som händer därefter är att modern skrivs in på förlossningsavdelningen, där hennes sorg bemöts med en “karneval”.

Hon måste höra andra bebisars skrik och placeras vårdslöst i en miljö som är full av lycka när allt det hon ser är grått.

Spanien har blivit en ledare när det gäller detta ämne. Det finns fortfarande förlossningsavdelningar som ignorerar perinatal sorg, men på de mer avancerade sjukhusen så har det skapats en “sorgcirkel”.

Den skapades för att man inte skulle blanda ihop de föräldrar som precis hade fått friska barn med andra som precis hade förlorat sina.

Att komma över perinatal sorg

Under den perinatala sorgen lever liv och död i samma utrymme, vilket lämnar ett tomrum i föräldrarnas minne.

Specialister rekommenderar att föräldrarna validerar dessa minnen genom att förvara saker i en låda som påminner dem om barnet: ultraljud och symboliska föremål som vittnar om sorgen och att deras smärta en dag kommer att läkas.

Andra experter pekar på vikten av att utföra en avskedsritual. När man hanterar perinatal förlust så finns det oftast inget sätt att organisera en begravning.

Det rekommenderas dock ett symboliskt adjö: att man går till en speciell plats, skriver något viktigt eller att man utför en minnesvärd gest såsom att plantera ett träd.

När man hanterar en sorg som undervärderas av samhället så måste varje förälder hitta sitt eget sätt att hantera sin egen sorg på rätt sätt och komma över den.

Det finns gånger när föräldrar “självmedicinerar” genom att använda psykologiska mediciner. Detta kan motverka och även försvåra den normala sorgeprocessen.

Brustet hjärta

Att få samhället att vakna upp

Visste du att miljontals bebisar dör varje år runt om i världen, vilket orsakar en stor sorg för familjen? Enligt statistiken så är antalet av dessa dödsfall större än de sammanlagda fallen av dem som dör av HIV och malaria.

Dessa förluster skapar samtidigt en perinatal sorg som kan ha psykologiska effekter som varar under en lång tid.

Visste du att dagens samhälle fortfarande inte är medvetet rörande perinatal sorg? P.g.a. denna brist på medvetenhet så pratar ingen om de bebisar som dör i moderns livmoder.

Det är alltid vanligt med en sorgeprocess efter en förlust, men en perinatal sorg gör den annorlunda.

Det anses dock fortfarande vara en felaktig sorg som till och med ignoreras. Detta innebär att de som drabbas av det inte blir tillräckligt socialt erkända av samhället.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.