Tvångssyndrom bland nya mammor
Tvångssyndrom bland nyblivna mammor, eller Postpartum Obsessive Compulsive Disorder (POCD), som namnet antyder, är en uppsättning tankar och beteenden som en kvinna kan drabbas av efter att ha fött barn.
Så som är fallet för alla tvångssyndrom påverkas den nyblivna mammans dagliga liv på flera områden.
Orsaker till tvångssyndrom hos nya mammor
Det finns ingen konsensus om orsakerna till tvångssyndrom, men vissa specialister tror att de hormonella och fysiska förändringarna som sker efter födseln kan frammana detta tillstånd.
Kvinnor med tvångssyndrom förvärvar repetitiva (tvångsmässiga) beteenden från irrationella tankar som orsakar stort obehag (tvångstankar).
Liksom många andra förhållanden anses orsakerna till tvångssyndrom vara en uppsättning miljöfaktorer samt genetiska och biologiska faktorer. Å andra sidan misstänks vissa faktorer göra vissa människor mer känsliga för att utveckla tvångssyndrom.
Riskfaktorer
- Tvångstankar och tvångssyndrom går i familjen
- Affektiva störningar: stress, ångest, depression etc.
- Traumatiska eller mycket stressiga händelser
- Svårigheter vid förlossningen och brist på omsorg efter förlossningen
Förekomst av tvångssyndrom
Det uppskattas att cirka 3% av nya mammor utvecklar tvångssyndrom. De som tidigare har diagnostiserats med ångest eller depression är också mer benägna att utveckla detta syndrom.
Det är vanligt att man blandar ihop de kvinnor som får tvångssyndrom med de som drabbas av postpartumdepression. Därför uppmärksammas störningen ofta inte och det är inte möjligt att exakt kvantifiera hur vanligt förekommande den egentligen är.
Det bör noteras att inte alla fall av tvångssyndrom är desamma. Hos vissa kvinnor kan det förekomma på ett milt sätt, och hos andra kan det manifesteras på ett mycket mer extremt sätt.
Förebyggande åtgärder
Hur man förhindrar tvångssyndrom är ännu inte känt, men utan tvekan kommer en hälsosam livsstil och god personlig omvårdnad (särskilt psykologisk vård) att hjälpa till på ett betydande sätt.
När diagnosen tvångssyndrom har erhållits från en specialist, är det viktigt att fullfölja behandlingen till punkt och pricka. På detta sätt kan behandlingen ge tillfredsställande resultat och en snabb förbättring.
Tecken på tvångssyndrom
All omsorg gällande hur man tar hand om barnet går till ytterlighet. Därför utvecklas överdrivna beteenden av överbeskydd, bland annat lägger man stort fokus på hygien och rengöring.
- Sömnlöshet
- Brist på vila (för att ta hand om barnet)
- För mycket skydd. Till exempel kan modern ständigt bära barnet i sin famn av rädsla för att någonting kan hända med det om hon lägger ner det.
- Ritualer och repetitiva beteenden, till exempel: du kontrollerar alltid innehållet i din plånbok, du steriliserar flaskan fler gånger än nödvändigt, du rengör samma plats eller samma föremål flera gånger.
- Samla på saker. Det ger mamman en känsla av sinnesro att veta att hon inte kommer att förlora sina föremål eller att hon alltid kommer att ha vad hon behöver.
- Perfektionism. Konstant oro på grund av tanken på att om allt inte görs perfekt så kommer barnet att skadas.
- Undvikande beteende (för att undvika att skada barnet), t.ex. att inte använda knivar eller andra vassa föremål, inte använda vissa produkter av rädsla för gifter och så vidare.
Förekomsten av dessa tecken kan orsaka en nedgång i kvinnans livskvalitet. Hennes rutin tyngs ner av de åtgärder hon vidtar för att motverka detta orealistiska hot och hennes personliga relationer påverkas allvarligt.
Behandlingen av tvångssyndrom
Stöd från dina nära och kära är viktigt när du letar efter lösningar. Det är också mycket fördelaktigt för kvinnan att delegera vissa ansvarsområden till någon annan. Dessa kan vara små saker.
Till exempel, om mamman har hjälp av barnets farmor eller mormor, kan hon slappna av i lugn och ro eftersom det kommer att finnas någon annan som är ansvarig och kan ta hand om barnet.
Det är självklart inte lätt för en kvinna med tvångssyndrom att lämna bort sin bebis, så de måste vara tålmodiga men bestämda. Först då kommer de att kunna vara till hjälp.
Regelbunden hjälp från en professionell psykolog kan hjälpa till att gradvis övervinna tvångssyndromet och tvångstankarna. Därför är det viktigt att konsekvent följa behandlingen där rekommendationerna och riktlinjerna tillämpas.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sichel, D. A., Cohen, L. S., Dimmock, J. A., & Rosenbaum, J. F. (1993). Postpartum obsessive compulsive disorder: a case series. The Journal of clinical psychiatry. https://psycnet.apa.org/record/1993-41644-001
- Zambaldi, C. F., Cantilino, A., Montenegro, A. C., Paes, J. A., de Albuquerque, T. L. C., & Sougey, E. B. (2009). Postpartum obsessive-compulsive disorder: prevalence and clinical characteristics. Comprehensive psychiatry, 50(6), 503-509. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010440X0800182X
- Speisman, B. B., Storch, E. A., & Abramowitz, J. S. (2011). Postpartum obsessive‐compulsive disorder. Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing, 40(6), 680-690. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0884217515307759