Ta hand om dig själv för att kunna ge ditt barn det bästa
Att ta hand om dig själv som kvinna är en akt av visdom, hälsa och välmående. Det innebär att komma ihåg hur mycket du är värd och hur mycket du förtjänar, för att kunna ge det bästa till dina barn.
Det betyder att du lär dig att vara stark och skjuter dina rädslor åt sidan. Och det innebär att omfamna hopp och välmående som läker, vägleder och när.
Många barnuppfostrings- och föräldraexperter påminner oss om att mammor måste ta hand om sina egna behov. De refererar inte enbart till fysiska behov, utan även psykologiska.
Det är viktigt att mammor tar hand om sig själva både under graviditeten och de första månaderna efter att de har fött barn.
Familj och vänner insisterar på att de måste gå på sina undersökningar, få sina ultraljud gjorda, osv. Vi är besatta av att äta rätt under graviditeten, men sällan fokuseras det på ifall kvinnan mår bra emotionellt, om hon är stressad till exempel.
Dessutom är för många kvinnor den ömtåligaste och mest komplexa tiden den som följer direkt efter födseln. Trots det är ämnet förlossningsdepression fortfarande tabu. Vi etiketterar ofta mammor som är trötta, omotiverade eller frustrerade som “dåliga mammor.”
Vi måste göra några förändringar på den här punkten. Förlossningsdepression drabbar 15 % av alla kvinnor. Det är ingen liten siffra. Vi måste ta ett steg tillbaka och fundera på hur vi ska tackla problemet.
Ibland kan inte en mamma hantera allting själv och behöver hjälp. Hon behöver råd, vägledning och framförallt behöver hon närhet av någon som kan visa henne att hon är förstådd. Om inte kommer hon att uppleva sig själv som en dålig mamma och ha svårt att tro annorlunda.
Genom att investera i oss själva vinner vi livskvalitet. Vi måste ta hand om oss själva på ett sätt vi förtjänar. Vi måste läka som kvinnor. Det är de första stegen mot att finna lycka och på samma gång ge våra barn det bästa. Samma sak gäller för pappor.
Att ta hand om våra mentala och känslomässiga behov garanterar oss framgång när det kommer till att uppfostra våra barn. Det garanterar personlig och familjär harmoni genom vilken vi kan anta vilken utmaning som helst…. Vi kan uppskatta varje dag, varje detalj…
Att läka som kvinna är att kunna identifiera skadorna jag bär inom mig
Vad menar vi när vi pratar om att “hela eller läka oss själva”? Kom först och främst ihåg att många av oss konfronterar varje dag med en hel hög olösta svårigheter. Bland dessa finner vi gömd sorg, traumatiska minnen, otillfredsställda behov, tomhetskänslor, osv.
- Ingen kan ge autentisk styrka och kärlek till någon om de tyngs av dessa skador. Dessa små svarta hål blir del av vardagen och påverkar även hur du uppfostrar dina barn.
- Du måste identifiera skadorna, de där ärren som hindrar dig från att andas fritt.
- Att veta hur du identifierar dessa, och accepterar dem, är det första steget i läkeprocessen.
- Du behöver sedan vädra det onda, gråta, ventilera… och gå vidare med huvudet högt.
Att vara tapper, veta hur man förlåter och vinner visdom längs vägen
Läkande innebär samtidigt att förstå att allt vi upplevt och genomlidit kan göra oss starkare. För att det ska kunna hända måste vi veta hur man förlåter. Vi måste lära oss att stänga dörren till det förflutna och fixera vår blick vid nya horisonter. Vår framtid är full av hopp, drömmar och mognad.
- Var inte en fånge i ditt förflutna. Ditt nu är fullt av möjligheter. Omstarta ditt liv med läxorna du lärt dig. Din erfarenhet är vad som skapar din identitet.
- Du är en motståndskraftig kvinna som har vänt svagheter till styrkor. Så avsluta cykeln av smärta från dået och kliv över tröskeln till nuet. Allting är nytt och du är din egen protagonist.
Jag tar hand om mig själv och älskar mig själv för att kunna ge det bästa av mig själv
Glöm inte bort dig själv. Du tar hand om ditt barn, ser på det när det sover, matar det ofta, är alltid uppmärksam, fyller barnets behov… Men hur är det med dig själv? Vad gör du för att ta hand om dig själv?
Placera dig inte i bakgrunden. Ta dig tid för att ta hand om dig själv. Vårda relationen med din partner. Gå ut ofta och spendera tid med vänner och nya bekanta. Om du inte gör det kan du lätt hamna på botten.
Ta hand om dig själv: En prioritet som gör dig stark, lycklig och mer tillfredsställd
Du är en mamma, men du är också kvinna, partner, vän, dotter, syster, osv. Du är en person med önskningar om att v äxa, mogna och lära. Du måste balansera alla dessa roller och önskningar för att kunna finna sann belåtenhet.
Varje ögonblick du spenderar med ditt barn är en gåva, m en att ägna några timmar åt dig själv gör dig inte till en dålig mamma.
Så, delegera uppgifterna! Låt din partner, en släkting eller någon annan du litar på ta hand om barnen så att du kan få koppla av lite. När du kommer tillbaka känner du dig uppfräschad och förnyad.
Gör något nytt varje dag. Att vara mamma innebär oftast att repetera samma rutin dag efter dag. Försök att förnya det på något sätt! De minsta detaljerna kan bidra med enorm glädje till en ny dag! Läs en bok, gå en promenad, ring en vän, osv
Vad väntar du på för att fullfölja din läkning? Omfamna din identitet och kultivera lycka. Var det bästa exemplet du kan för ditt barn. Visa ditt barn den vackra, mogna och modiga personen du är!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos