Skydda dig från förkylningar under hösten
Är det möjligt att undvika förkylningar och andra sjukdomar som kommer med hösten? Lyckligtvis finns det några goda vanor som både barn och vuxna kan använda sig av för att upprätthålla god hälsa.
När sommaren är slut kan man ganska snart lägga märke till temperaturförändringar. Höstens ankomst kommer med kyligare temperaturer och isande vindar, och det har en tendens att påverka vår hälsa. Till exempel börjar folk hosta och bli förkylda omkring oss.
Men är det verkligen de kalla temperaturerna som gör att vi oftare blir sjuka? Sanningen att säga är de låga temperaturerna inte boven i dramat. Istället är det attityden vi tar mot dem. Fortsätt läsa för att ta reda på vad vi menar.
Varför är förkylningar vanligare under hösten?
När kylan kommer sjunker luftfuktigheten och det bidrar till att virus lättare överförs genom luften. Eftersom människor har en tendens att söka sig till värmen när det är kallt ute har vi en tendens att tillbringa mer tid inomhus nära andra människor. Denna kombination gör det lättare för virus att sprida sig från en person till en annan.
Dessutom kan kalla temperaturer få våra näsgångar och luftvägar att torka ut. Det gör det mycket lättare för virus att komma in i våra luftvägar.
Samtidigt gör det kalla vädret vårt immunförsvar svagare än normalt. I grund och botten skapar kalla temperaturer en serie förhållanden som gynnar spridningen av influensasymptom.
Ett perspektiv på försvagat immunförsvar
En del människor tror att förändringar i våra näspassager har att göra med en försvagning av immunförsvaret på grund av kyla. När kroppstemperaturen sjunker drar blodkärlen i halsen och näsan ihop sig.
Cirkulationen av vita blodkroppar i våra luftvägar är beroende av dessa blodkärl. När dessa farleder minskar i storlek blir vi mindre skyddade i dessa områden. Det betyder att virus och infektioner lättare kan komma in i våra kroppar.
I varmare länder som bara har två säsonger inträffar detta under regnperioden. Och precis på samma sätt som blodkärlen krymper i kylan får värmen dem att utvidgas. Problemet är att eftersom viruset redan har kommit in i kroppen reproducerar det sig och gör oss sjuka.
Hjälper det att äta C-vitamin?
Vetenskapen har ännu inte bevisat kopplingen mellan C-vitamin och förbättrat immunförsvar. Om problemet redan finns i dina luftvägar kommer C-vitamin inte att göra någon skillnad för din hälsa.
Till skillnad från vad många tror förhindrar det inte heller spridningen av virus att dricka mycket vatten. Att dricka massor av vätskor när du redan är sjuk hjälper emellertid till att skölja ut viruset och biprodukter genom din urin.
En balanserad kost med vitaminer och mineraler har ett positivt inflytande på immunsystemet. Läkeprocessen tar hand om sig själv. De flesta mediciner hjälper bara till att kontrollera effekterna av symptom, men hjälper dig inte att faktiskt läka eller bli frisk snabbare.
“Kalla temperaturer skapar en serie förhållanden som gynnar spridningen av influensasymptom.”
Åtgärder för att förhindra spridningen av förkylningar under hösten
Dessa riktlinjer är mycket effektiva för att förhindra spridning av hosta och förkylningar under hösten:
- Klä dig varmt innan du går ut: Vi vet redan att temperaturförändringar påverkar virusets förmåga att ta sig in i kroppen. Därför bör vi helt logiskt hålla oss varma, skydda oss själva och undvika att bli alltför nedkylda. Men undvik inte att vara ute – den friska luften hjälper dig och dina barn att hålla er friska.
- Ät citrusfrukter: Citrusfrukter är en naturlig källa till C-vitamin och andra mineraler. Deras näringsinnehåll hjälper till att hålla ditt immunsystem starkt.
- Tvätta händerna och ansiktet ofta och noggrant: Våra händer är ett transportmedel för virus och bakterier. Om du vidrör ett trappräcke eller ett dörrhandtag som en sjuk person också har rört vid och sedan tar dig i ansiktet eller munnen får du in bakterierna i kroppen.
- Se till att ditt hem och din arbetsplats är välventilerad: Både hemma, på din arbetsplats och på barnens förskola och skola är det viktigt att öppna fönstren och vädra ofta. Luftcirkulation gör att man får in frisk luft till slutna rum, vilket förhindrar tillväxt av bakterier.
Fler tips för att skydda dig själv under hösten
Under kalla och regniga dagar bör du vara noggrannare med att skydda dig och dina barn mot vädrets makter. Allt börjar med en hälsosam livsstil, åtföljt av goda matvanor.
Under höstmånaderna kan de enklaste vanorna hjälpa dig att hålla din familj frisk. Till exempel är det viktigt att få minst 8 timmars sömn varje natt för vuxna och mer för barn. Överansträngning av din kropp eller röst kan underlätta för virus och bakterier att ta sig in i din kropp och ge upphov till hosta och förkylningar.
Det är också en bra idé att byta lakan ofta och tvätta alla kläder som du använder för att gå ut. Ditt uppdrag är att desinficera allt och försöka förhindra mikroorganismer från att lätt kunna reproducera sig. Det vill säga bör du hålla ditt hem rent och fräscht.
Även om du gör alla dessa saker löper du dock fortfarande en risk att smittas av en förkylning vid något tillfälle. Det bra är att du redan vet vad som ligger bakom hostan och förkylningarna. Från och med nu kan du bättre skydda dig mot förkylningarna under de kalla höstmånaderna.