Vad ska du göra om ditt barn blir bränt av en manet?

Maneter är vanliga runtom i världen och kan påverka alla som är vid havet. Här berättar vi vad du bör och inte bör göra om ditt barn blir bränt av en manet.
Vad ska du göra om ditt barn blir bränt av en manet?

Senaste uppdateringen: 09 april, 2021

Varje gång vi tar med våra barn till stranden måste vi tänka på olika faror, som maneter. Många barn faller offer för dessa djur för att de inte är medvetna om vilken skada de kan göra. Så vi kommer att berätta vad du ska göra om ditt barn blir bränt av en manet.

Hur bränner maneter?

Maneter är mycket primitiva organismer som lever i hav över hela världen. Det finns olika typer som skiljer sig åt beroende på deras morfologiska egenskaper och hur farliga deras nässeltrådar är för människor.

Maneter bränner sina offer med sina tentakler. Tvärtom mot vad du kanske tror jagar inte dessa djur människor, eller något byte för den delen. Men när de kommer i kontakt med hud frigör deras tentakler mikroskopiska mängder gift från sina nässelceller och detta gift tar sig in i huden.

manet i havet

Giftet som dessa bränntrådar frigör orsakar inflammation och utslag. Med andra ord aktiverar de ett starkt immunsvar som ger upphov till sår som liknar nässelfeber. De resulterande skadorna är röda och uppseendeväckande eftersom de höjer sig över den omgivande huden. Dessutom ger de upphov till smärta, sveda och klåda.

Barn kan drabbas mer eller mindre beroende på kroppens immunsvar och antalet brännceller som de kommer i kontakt med. Till exempel kan barn i vissa fall uppleva illamående, yrsel, kräkningar, feber och huvudvärk. Men i de flesta fall är symptomen mindre allvarliga och inkluderar endast lokala obehag.

Du kanske också vill läsa: Hur ska du hantera ett getingstick?

Vad ska du göra om ditt barn blir bränt av en manet?

  • Som alltid måste du hålla dig lugn och försöka lugna ditt barn om han eller hon är upprörd. Trots smärtan är situationen i de flesta fall inte allvarlig. Därefter bör du tvätta området och applicera antingen saltlösning eller saltvatten. På det sättet sköljer du bort eventuellt kvarvarande nässelceller och gift för att förhindra att de kommer in i huden.
  • Efter detta kan du applicera en kall kompress på området för att mildra svedan och klådan. Kom bara ihåg att placera en plastpåse eller lite tyg mellan isen och ditt barns hud när du applicerar kylan. Med andra ord, applicera inte isen direkt på såret.
  • Om det finns kvarvarande delar av djuret på ditt barns hud måste du ta bort dem. Du kan göra detta med hjälp av en pincett eller en plastbit, till exempel ett kreditkort. Du bör aldrig använda dina händer eftersom maneten återigen kommer att känna sig under attack och släppa ut mer gift.
  • Om du befinner dig på en strand med bekvämligheter kan du söka hjälp av en livräddare. Ibland kan de ha medel som kan hjälpa till att lindra obehaget snabbare.
  • Även om det är ovanligt bör du omedelbart söka akutvård om du märker några alarmerande tecken och symptom hos ditt barn. Detsamma gäller om du märker att den allergiska reaktionen går för långt. I en liten minoritet av fallen kan en anafylaktisk reaktion inträffa.

Vad du inte ska göra om ditt barn blir bränt av en manet

Det finns vissa skrönor om behandlingar och förmodade botemedel för att lindra den här typen av skada, med de kan faktiskt förvärra situationen. Några av de misstag som människor gör ofta är följande:

barn som är bränt av en manet
  • Tvättar med sötvatten. Du bör aldrig tvätta dessa brännskador med sötvatten. Om du gör det kommer nässelcellerna som fortfarande är kvar på huden att plötsligt släppa ut eventuellt kvarvarande gift. Det orsakar större smärta och mer intensiv sveda i området. Av samma anledning bör du aldrig applicera is direkt på såret.
  • Gnider in eller beströr såret med sand. En del tror felaktigt att detta kommer att dämpa smärtan. Det kommer dock att ha samma effekt som sötvatten. Dessutom kommer det att sprida de återstående nässelcellerna och deras gift över en större yta, vilket gör situationen värre.
  • Plockar upp de till synes döda maneterna från sanden eller vattnet med händerna. Även om det bara är en bit av maneten eller tentaklerna kommer det att bränna er ännu en gång. Dessa djur fortsätter att sprida gift även när de är döda. Därför är det viktigt att varna barn att inte leka med maneter eller bitar av maneter. Om de gör det kan de bli brända.

Vad du behöver veta om ditt barn blir bränt av en manet…

Normalt får barn som blivit brända av maneter inga större konsekvenser. Tillfälligt kan smärtan och obehaget förstöra den fantastiska dagen de har på stranden. Därför är det viktigt att agera snabbt och på rätt sätt för att lindra symptomen i så stor utsträckning som möjligt.

I händelse av extrema reaktioner eller alarmerande symptom bör du dock söka akut läkarvård så snart som möjligt för att få behandling och förhindra komplikationer.

Det här kan kanske intresserar dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.