Kan man göra situps under graviditeten?

Det finns många saker som gravida kvinnor oroar sig för, särskilt om det är deras första graviditet. En sak är hur man fortsätter att träna. I den här artikeln försöker vi ge praktiska råd om detta ämne.
Kan man göra situps under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 07 augusti, 2020

Att göra situps under graviditeten rekommenderas inte för alla kvinnor. I den här artikeln får du reda på vilka de bästa sätten är, när du kan göra dem och i vilka fall de kan vara till nytta.

Kan man göra situps under graviditeten?

Ja, det kan du. I vissa fall säger läkare att du kan göra det efter en utvärdering. Om allt är OK och du vill fortsätta träna kan följande råd vara bra.

Förbered dig

Innan du gör situps som gravid är det viktigt att förbereda dig och ha bekväma kläder. Det är också en bra idé att se till att dricka tillräckligt med vatten så att du inte blir uttorkad.

Med det sagt, om du känner dig sjuk så ska du definitivt sluta tills du mår bättre och besöka din läkare. Detsamma gäller om du har feber.

Om du inte är van vid att träna är det bäst om du börjar gradvis. Du måste använda rätt teknik när du är gravid för att få flest fördelar.

Kvinna gör situps under graviditeten

3 sätt att göra situps under graviditeten

När du är gravid sträcks magmusklerna ut. Därför kan rätt övningar hjälpa till att stärka dem och göra att du återhämtar dig snabbare efter förlossningen.

Övningar där du sitter ner

Placera händerna på buken, vila ryggen mot en vägg och håll dig upprätt. Andas in och expandera magen. Sug sedan in magen medan du andas ut, som om du försökte hålla barnet mot din rygg.

Med ryggen rak och utan att flytta nacken eller axlarna, sug försiktigt in magen som om du försökte dölja din graviditet. Håll denna position, andas in och lyft axlarna medan bröstet expanderar. Upprepa hela sekvensen.

Övningar där du ligger på sidan

Ligg på höger sida, böj högerbenet något och sträck ut din högra arm. Placera din vänstra arm bakom huvudet och lyft vänster ben så långt du kan. Byt och upprepa på din vänstra sida. Gör ett antal upprepningar.

Övningar på knä

Det här är en av de vanligaste. Gå ner på alla fyra, håll ryggen rak och huvudet i linje med ryggraden. Därefter böjer du ryggen gradvis och slappnar av medan du kontrollerar din andning.

Träning under graviditetens olika stadier

Under graviditetens första trimester kan du göra situps bekvämt, men från andra trimestern och framåt måste du vara lite mer försiktig och inte träna lika intensivt eftersom din växande midja kan ge dig problem.

I tredje trimestern ska du helst sluta helt med dem och gå över till skonsamma övningar under övervakning.

Fördelarna med att träna dina magmuskler

Att stärka magmusklerna under graviditeten är ett utmärkt beslut. Du kommer att känna mycket mer vitalitet och få mer energi.

Det hjälper dig också att kontrollera ångest och stress som uppstår ur osäkerheten i det som komma skall. Att träna magen hjälper dessutom till att kompensera för den extra vikt som läggs på din korsrygg.

Det minskar också benkramper och tonar ryggmusklerna, stärker din hållning och förbättrar rörligheten i dina leder. Det kan till och med göra att du sover bättre.

Gravid kvinna med doktor

Studier har visat att träning under graviditet gör att förlossningen går snabbare och minskar risken för viktrelaterade sjukdomar som graviditetsdiabetes.

En annan fördel är att det hjälper till att kontrollera tarmrörelsen eftersom många gravida kvinnor lider av förstoppning. Det kan också förbättra din andning under förlossningen.

Risker och försiktighetsåtgärder

Det är verkligen viktigt att komma ihåg att gravida kvinnor inte bör göra normala magövningar.

En anledning är att när du ligger ned med ansiktet uppåt sätter det press på navelsträngen, vilket påverkar syretillförseln till barnet.

Det påverkar också din hälsa eftersom när du ligger ned med ansiktet uppåt så sjunker blodtrycket, vilket gör att du kan må illa samt känna dig svag och yr.

För att undvika alla dessa, håll din läkare informerad om din träningsrutin och fråga om det är några ändringar du bör göra. Om du märker av någon buksmärta, vaginal blödning eller annat tillstånd, gå direkt till din läkare.

Om en specialist säger att du kan träna, så gör det! Du kan fortfarande ta del av alla fördelarna med träning medan du är gravid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coll CVN, Domingues MR, Stein A, da Silva BGC et al. Efficacy of Regular Exercise During Pregnancy on the Prevention of Postpartum Depression: The PAMELA Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2019 Jan 4;2(1):e186861.
  • Barakat R, Perales M. Resistance Exercise in Pregnancy and Outcome. Clin Obstet Gynecol. 2016 Sep;59(3):591-9.
  • Davies GAL, Wolfe LA, Mottola MF, MacKinnon C. No. 129-Exercise in Pregnancy and the Postpartum Period. J Obstet Gynaecol Can. 2018 Feb;40(2):e58-e65.
  • Wang L, Zhu L. Exercise during pregnancy may have more benefits than we thought. EBioMedicine. 2022 Mar;77:103889.
  • Hinman SK, Smith KB, Quillen DM, Smith MS. Exercise in Pregnancy: A Clinical Review. Sports Health. 2015 Nov-Dec;7(6):527-31.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.