5 naturläkemedel som är farliga för barn
Bara för att något är naturligt betyder det inte att det är ofarligt. Det finns några naturläkemedel som är farliga för barn.
I allmänhet tror folk att örter är ofarliga för att de har naturliga egenskaper, men det är inte alltid sant. Även om de har positiva medicinska effekter och har fördelar för våra kroppar kan naturläkemedel också vara potentiellt farliga.
Ett stort antal produkter är märkta med ordet “naturlig” på etiketten, som mat, kosmetika och rengöringsmedel.
Det som är anmärkningsvärt är sättet som naturläkemedel används på. Särskilt med tanke på att de säljs utan recept och ibland även ges till barn.
Ört- eller naturmedicin använder örter för att bekämpa sjukdomar eller åkommor. I allmänhet kan man ta dem oralt i kapslar eller tabletter, som infusioner och teer eller applicera dem på huden i form av salvor och oljor.
Kan barn ta medicinska örter och naturläkemedel?
Det är vanligt att använda medicinska växter för att bekämpa mindre hälsoproblem hos barn. De vanligaste sjukdomarna som behandlas är magknip, diarré, influensa och förkylningar, kolik och även astma.
Men oavsett hur vanligt det är att de används kan naturläkemedel vara farliga för barn. Inte bara kan de orsaka biverkningar, utan barn har också ett mer sårbart immunförsvar, vilket lätt kan påverkas.
Det finns studier som hävdar att vissa medicinska växter kan orsaka biverkningar hos barn. Du bör ta hänsyn till barnets ålder och vikt innan de ger någon form av medicinering.
Kom alltid ihåg att ett barns ämnesomsättning inte är moget ännu och kan vara känsligt. Förgiftning är ett av de vanligaste symptomen.
5 naturläkemedel som är farliga för barn
Stjärnanis
Föräldrar brukar använda stjärnanis för att minska gaser i magen, särskilt hos unga spädbarn. Det är vanligt att lägga till en liten mängd avkok på stjärnanis i nappflaskan för att lindra dessa magkramper.
Men du måste ta hänsyn till att stjärnanis kan ha skadliga biverkningar på barn. Avkoket kan orsaka halsbränna, illamående och kräkningar, till exempel.
Citronmålla
Citronmålla är av mexikanskt ursprung och har länge rekommenderats för att bli av med vissa parasiter i tarmarna hos barn. Det rekommenderas att de dricker växten som te på tom mage.
I själva verket är växten mycket giftig och kan äventyra livet på barn under 5 år. De allvarligaste symptomen är buksmärta, yrsel och kräkningar.
Kamomill
Kamomill används ofta för att göra te. Kamomillte påverkar emellertid barns tarmar. Vid höga doser kan det orsaka kräkningar, svår diarré och till och med uttorkning.
“Oavsett hur vanligt det är att de används kan naturläkemedel vara farliga för barn.”
Vide och pilbark
Folk rekommenderar vide och pilbark för att behandla många sjukdomar, men framförallt för att bekämpa värk och feber. Det innehåller mycket salicin, vilket har smärtstillande egenskaper.
Man använder normalt pilbark för att brygga te. Föräldrar ger det i allmänhet till barn när de har influensaliknande symtom eller förkylningar.
Pilbark är inte lämpligt för barn mellan 0 och 12 år på grund av att det är mycket farligt att konsumera växter med salicylater.
Salicylat är samma komponent som finns i aspirin och kan få allvarliga konsekvenser för lever och hjärna. Denna aktiva substans kan också orsaka gastrit och magsår.
Ricinolja
En hög procentandel av fall som inbegriper förgiftning av barn genom naturläkemedel beror på eteriska oljor, oavsett om de används externt eller internt. Dessa oljor är inte alls att rekommendera för små barn.
Ricinolja används som laxermedel, därför är det vanligt att ge det till barn som har kronisk förstoppning. Detta kan ge allvarliga biverkningar hos barn, såsom tarmvred, bronkialsjukdomar, svår diarré och buksmärtor.
Som du kan se finns det naturläkemedel som är farliga för barn, så du måste alltid rådgöra med din barnläkare om naturläkemedel precis som du gör med andra läkemedel.
Kom ihåg att rekommenderade doser för en vuxen kan vara skadliga för ett barn, särskilt ett barn under 5 år. Biverkningarna av medicinska örter kan förvärra barnets tillstånd och symptom.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Silva Lima SC., Oliveira de Arruda G., Dias Renovato R., Martins Alvarenga MR., Representaciones y usos de las plantas medicinales en mayores. Rev Latino-Am Enfermagem, 2012.
- Aspirin. LactMed [Internet], 2006.