Saker man aldrig får säga till en gravid kvinna

Saker man aldrig får säga till en gravid kvinna
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2019

Det finns vissa saker man aldrig får säga till en gravid kvinna, speciellt inte under den första graviditeten. Kan du gissa vad det är?

Saker man aldrig får säga till en gravid kvinna

Prata om hennes vikt

Gravida kvinnor är extra medvetna om sin vikt, och det kan vara ett känsligt ämne. Faktum är att det ofta är barnmorskor och gynekologer som bidrar till den framtida moderns oro.

Vissa specialister föreslår att man håller onödigt noga koll på viktökningen, medan andra till och med föreslår att man räknar kalorier medan man äter.

Det är därför som prat om vikt kan komma att stressa upp den blivande modern än mer än hon redan är. Som vän eller familjemedlem är det bästa du kan göra att motivera henne till att följa en hälsosam kost.

När hon väl har fått barnet kan hon uppmuntras till att försöka återfå sin figur, men bara inom en rimlig tidsram och utan att stressa henne. Ingen uppskattar kommentarer om ens vikt, oavsett om man är gravid eller inte – och det kan faktiskt vara ett speciellt känsligt ämne efter graviditeten när man redan är väldigt medveten om hur ens kropp har förändrats!

gravid kvinna yoga

Ge förhoppningar om eller överdramatisera förlossningen

När en kvinna blir gravid är ofta bland det första hon gör att gå in på biblioteket eller bokhandeln och läsa på om föräldraskap. Graviditetsböcker beskriver ofta den fysiologiska eller medicinska versionen av själva förlossningen, och det kan vara bra förberedelse inför ens egen barnafödsel.

Men många blivande förstagångsmammor är även intresserade av att veta hur födelseögonblicket upplevs från en mer personlig synvinkel. Det kan dock vara på gott och ont.

Om du redan har gått igenom det vet du att alla kvinnor är olika och att ingen förlossning är den andra lik.

Det spelar ingen roll om ditt barns födelse var traumatisk eller fantastisk, det är bäst att dela erfarenheten med henne på ett neutralt sätt. Det är viktigt att den blivande modern inte förväntar sig en förlossning som kanske inte kan fullföljas.

Det innebär inte att du inte får prata om det, snarare tvärtom. Dela gärna med dig av din erfarenhet och betona att alla kvinnor och födslar är olika. Det gör att hon inte får förutfattade meningar baserade på andras upplevelser.

Att hon är för känslig eller ser trött ut

Progesteron- och östrogennivåerna är under graviditeten högre än annars, och det medför att man blir extra känslig, speciellt med tanke på att det är så många förändringar man måste försöka anpassa sig till.

Det är normalt att ha dagar när man känner sig extra känslig och andra där man känner att man behöver ventilera och prata.

Med det sagt får du aldrig säga till en gravid kvinna att hon “är för känslig”. Även om det kanske är sant har hon faktiskt rätt att vara det.

Man blir också lättare trött under graviditeten. En drastisk ökning av progesteron, hormonet som reglerar den reproduktiva cykeln, har samtidigt en lugnande effekt. Detta i kombination med sömnsvårigheter är nog för att göra trötthet till en daglig företeelse, så klandra henne inte – hon håller på att skapa en hel människa!

upprörd gravid

Uppmuntra henne att göra övningar som hon inte gjorde innan graviditeten

Ibland när vi har gravida kvinnor i närheten inbillar vi oss att vi kan bli deras personliga tränare.

Vi vet alla att motion är bra för alla, oavsett om man är gravid eller inte. Men det kanske inte är det bästa för en kvinna som inte har motionerat innan graviditeten att plötsligt börja göra det.

Varje graviditet är annorlunda och det finns kvinnor som lider av illamående och kräkningar under alla 9 månader.

Dessutom kan de 10-20 kilo som de lägger på sig göra det svårare för dem att ens höra ordet “motion”. Så det är bäst att inte överanstränga gravida kvinnor, låt dem göra vad deras kroppar tillåter dem.

Även om råden vi ger för det mesta kommer från hjärtat kan det ibland bli överväldigande eller förvirrande för en gravid kvinna.

Därför är det bättre att vänta tills hon ber om råd eller hjälp om du verkligen vill hjälpa henne. Kanske är det nog med att finnas där när hon vill dela med sig av sina känslor för dig.

I de flesta fall behöver gravida kvinnor en vän som finns där och som är villig att lyssna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.