Hur skiljer sig den andra graviditeten från den första?

Om du är mamma och väntar ett andra barn, kom ihåg att din andra graviditet förmodligen kommer att vara olik den första på många sätt.
Hur skiljer sig den andra graviditeten från den första?

Senaste uppdateringen: 19 juli, 2018

Flera frågor uppstår runt den andra graviditeten. Du är förmodligen ganska ängslig att få dina frågor besvarade, men du kan det lugnt, för allteftersom graviditeten fortskrider kommer skillnaderna från den första graviditeten att visa sig.

Alla barn har inte samma behov. Därför är det vanligt att mammor upplever olika situationer under olika graviditeter.

På samma sätt kanske du upplever en stor skillnad mellan födseln av det andra barnet i jämförelse med det första.

9 skillnader mellan din första och andra graviditet

Skillnaderna är ofta påtagliga. Blicka tillbaka på symptomen och obekvämligheterna du upplevde under din första graviditet för att se hur mycket din nuvarande situation skiljer sig från den.

Nedan beskriver vi några av de påtagliga skillnaderna:

Större utmattning

Den andra graviditeten kan göra dig mer utmattad än den första. Ibland kan det vara ganska upprörande eftersom du kommer märka att du kanske inte orkar göra saker som du gjorde under din första graviditet.

Du kanske t.ex. spenderar mindre tid på ditt utseende eller din träningsrutin.

Viktuppgång

Under den andra graviditeten kommer du förmodligen inte att gå upp lika mycket i vikt som under den första. Men du behöver inte vara orolig, det har inte en negativ effekt på din bebis.

Faktum är att det är ganska vanligt att det andra barnet väger mer än sina äldre syskon.

andra graviditeten

Mindre stress

Den här gången kommer du alldeles säkert känna dig mindre stressad eftersom du redan vet vad som väntar, speciellt angående själva födseln. Ankomsten av det andra barnet är mindre skrämmande eftersom du redan genomgått den upplevelsen.

Tidigare kroppsförändringar

Sättet din kropp förändras på under den andra graviditeten skiljer sig från den första. Till exempel kommer din mage förmodligen att synas tidigare.

Det är på grund av att din hud och mage redan har gått igenom processen, så de töjs och breder ut sig lättare. Som en följd av det kommer du att se gravid ut mycket tidigare.

Mer obehag

En kvinnans andra graviditet kommer ofta med symptom och obehag som hon inte upplevde under den första.

Du kan uppleva mer ryggsmärtor eller få fler små åderbråk. Det beror på att ligament, leder och blodkärl redan har töjts ut från tidigare graviditeter.

Lättare födsel

Födseln av det andra barnet har en tendens att vara kortare eftersom utvidgningen sker snabbare. Din interna struktur är mer avslappnad och flexibel vilket snabbar upp processen.

Lättare amning

Faktumet att du redan har upplevt amning gör det lättare att anpassa sig efter din andra bebis behov. Du kommer att upptäcka hur dina bröst också är redo.

Mindre risk för förlossningsdepression

Att du redan är mamma har välsignat dig med ett överflöd av erfarenhet. Det kommer hjälpa dig att känna dig mer självsäker den här gången. Det hjälper dig också att överkomma hormonförändringarna som uppstår efter födseln.

andra graviditeten

Smärtsammare återhämtning

Efter den andra graviditeten tar det längre tid för livmodern att återgå till sin normala storlek. Processen kan vara smärtsam under de 3-4 första dagarna efter födseln.

Nödvändiga försiktighetsåtgärder under den andra graviditeten

Faktumet att du har gått igenom det tidigare betyder inte att du inte behöver vara försiktig under din andra graviditet. Samma rekommendationer som du bör följa under första graviditeten är fortfarande viktiga under den nästföljande.

  • Gå på dina barnmorskeundersökningar: Att träffa din barnmorska regelbundet under graviditeten är viktigt för att följa utvecklingen av ditt barn. Hon kommer att erbjuda den professionella hjälp du behöver och ge dig råd om vad du bör undvika och vad du bör göra under de nio månaderna.
  • Ät hälsosamt: Det är viktigt att du har hälsosamma matvanor för ditt och ditt barns eget bästa. Din kost borde innehålla livsmedel rika på vitaminer och näringsämnen såsom folsyra.
  • Var aktiv: Det finns en rad aktiviteter som kan hjälpa dig att hålla dig aktiv och undvika trötthetskänslor. Till exempel: yoga, pilates, promenader och simning.
  • Drick vatten: Enligt allmänna hälsorekommendationer bör alla vuxna dricka runt två glas om dagen och det är speciellt viktigt om du är gravid. Vätskebrist kan ha sina konsekvenser, så ha alltid en flaska vatten med dig.
  • Undvik dåliga vanor: Ohälsosamma vanor som droger, tobak och alkohol är speciellt farliga för den lilles utveckling.
  • Undvik rå mat: Att äta okokt mat ökar risken för bakteriell infektion.
  • Gör mellangårdsövningar: Att träna musklerna i mellangården varje dag kan hjälpa dig att få en lättare födsel.

Din tidigare erfarenhet av graviditet och födsel kommer onekligen att komma väl till pass när ditt andra barn kommer till världen. Men det bra att komma ihåg att varje graviditet är unik och att varje barn har specifika behov.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.