Kan man banta under graviditeten?
Graviditet är ett så speciellt skede i livet att det tillkommer alltfler regler och gränser för vad man bör och inte bör göra. Idag finns det till exempel gränser för viktkontroll hos gravida kvinnor fastställda av experter. Så är du osäker, om du funderar på att banta under graviditeten eftersom du fått på dig några “extra kilon”, bör du läsa igenom vad den här artikeln säger.
Att banta medan ditt barn växer i livmodern är inte en bra idé eftersom din kropp transporterar de näringsämnen det behöver för att växa. Så om du går ner i vikt utan uppenbar orsak eller om du gör det avsiktligt, se till att det första du gör är att prata med din läkare om detta.
I den här artikeln ska vi klargöra huruvida du kan gå banta under graviditeten eller inte, till exempel när du är överviktig, har fetma eller om du har aptitlöshet. Vi ska också prata om riskerna och vad du kan göra mot dessa.
Om du är överviktig under graviditeten, är det lämpligt att banta?
Om du är överviktig och gravid och vill gå ner i vikt, är sanningen att detta inte är en bra tidpunkt. Under graviditeten sker så många förändringar i kroppen att det kommer en naturlig viktökning.
Denna extra vikt ges inte bara av det växande barnet, utan också av moderkakan och fettreserverna som ackumuleras för att stödja graviditeten, förlossningen och amningen.
Därför blir viktökningen en referens för att veta att allt går bra, oavsett om du har för många extra kilon.
Men när det gäller hälsovård för gravida kvinnor som är överviktiga, rekommenderar United States Institute of Medicine en lägre viktökning än för de som börjar sin graviditet med en hälsosam vikt.
Är du överviktig och gravid bör viktökningen vara mellan 6 och 12 kilo. Har du fetma bör den vara till mellan 5 och 9 kilo. Personer med medelvikt bör gå upp mellan 12 och 16 kilo. Som du kan se handlar alla dessa rekommendationer om viktökning och inte viktminskning.
Utan tvekan är graviditet och graviditetsvård en prioritet för hälsomyndigheter. Och övervikt eller fetma utgör en hälsorisk, såsom till exempel vissa komplikationer såsom graviditetsdiabetes, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning och för tidig förlossning, enligt Institute of Medicine Committee.
Mayokliniken förklarar också att dessa tillstånd hos mamman kan leda till att spädbarn föds med en vikt och storlek som är över genomsnittet (makrosomi), astma, medfödda störningar, kognitiva problem, barndomsfetma och utvecklingsförsening.
Du kanske också vill läsa: Vilka kryddor är säkra att äta under graviditeten?
Varför är det inte en bra idé att banta under graviditeten?
Den främsta orsaken är barnets välbefinnande. Vid fall av övervikt och fetma kan en specialist övervaka dessa graviditeter så att mamman inte behöver banta så länge hon håller sig inom den rekommenderade viktökningen.
Det kan dock förekomma undantag där läkaren anser det nödvändigt att kvinnan minskar av sina kroppskilon och omformulerar rekommendationerna tillsammans med en dietist.
Om du bantar under graviditeten utan vägledning, är risken att barnet inte får den energi och de näringsämnen som det behöver för att hålla sig frisk.
Dessutom kan det leda till att du föder en väldigt liten bebis eller att bebisen föds för tidigt, vilket diskuteras i en studien publicerad i tidskriften PloS One. Därför rekommenderas inte att banta när du är gravid.
American College of Physicians and Gynecologists förklarar också att restriktiva dieter under graviditeten för att gå ner i vikt eller att inte ha en hälsosam viktökning kan öka risken för foster- eller spädbarnsdöd.
Därför, om du är överviktig i början av graviditeten, är det viktigt att anpassa kosten till en kost med normalt kaloriinnehåll som täcker viktiga näringsämnen för barnet.
Vid hög viktminskning i detta skede, eller om vissa medicinska tillstånd råder, såsom hormonell obalans, odiagnostiserad diabetes, eller en mycket aktiv sköldkörtel, och dessa orsakar avsevärd viktminskning, bör du omedelbart rådfråga din läkare.
Som du kan se visar bevis att det inte är en bra idé att banta under graviditeten. Men hur kontrollerar du de extra kilona som också orsakar skada? Svaret kommer nedan.
Hur hindrar man överdriven viktökning under graviditeten?
Istället för att fokusera på att gå ner i vikt under graviditeten bör fokus ligga på en balanserad kost och en mer aktiv livsstil. Det är mycket viktigt att du konsulterar din läkare och nutritionist, och att de är de som vägleder och godkänner en mindre viktökning under graviditeten, om det är motiverat.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) fastställer några steg som hjälper till att kontrollera vikten hos gravida kvinnor som är överviktiga eller har fetma. Du kan följa dem för att undvika att gå upp mer än rekommenderat.
Så, för att hålla vikten under graviditeten och bibehålla den lämpliga viktökningen, behöver du förutom professionell rådgivning också en personligt anpassad, varierad och balanserad kostplan.
Denna ska innehålla färsk frukt och grönsaker, fullkorn, hälsosamma fetter som olivolja, frön och nötter, magra proteiner och mejeriprodukter med låg fetthalt. Det är avgörande att du utesluter ultrabearbetade livsmedel, tillsatt socker och fasta fetter.
Komplettera allt detta med en professionellt godkänd plan för fysisk aktivitet. Du kan till exempel promenera, göra förlossningsträning, simma eller utöva yoga, pilates och andra aktiviteter som din läkare godkänner.
Du kanske också vill läsa: 5 tips för att återuppta sexlivet efter graviditeten
Kan jag banta efter förlossningen?
Efter förlossningen kommer amningsstadiet, och inför detta ska din kropp ha förberett sig under graviditeten för att ha tillräckligt med reserver för att möjliggöra en hälsosam amning.
Du kommer naturligt att gå ner i kroppsvikt, eftersom amning, enligt US Department of Health and Human Services, gör att kroppen förbrukar mellan 450 och 500 extra kalorier. Detta ger en gradvis och progressiv viktminskning.
Det är viktigt att vänta 6 till 8 veckor på återhämtning efter förlossningen och sedan, med hjälp av din dietist, kan du anpassa din kostplan till en balanserad hälsosam kost som gör att du kan bli av med övervikt .
Är det lämpligt att banta under graviditeten eller inte?
Om inte den behandlande läkaren anser något annat (på grund av exceptionella fall), finns det ingen anledning att banta under graviditeten. Ditt barn måste garanteras de näringsämnen och energi som behövs för att växa och utvecklas optimalt.
En tillräcklig viktökning säkerställer däremot en hälsosam graviditet. Så du bör ha en hälsosam, varierad och balanserad kost och en träningsrutin för att få ett lyckligt resultat.
Det är viktigt att notera att om du upplever en kraftig viktminskning i detta skede eller om vissa medicinska tillstånd som exempelvis hormonell obalans, odiagnostiserad diabetes eller en mycket aktiv sköldkörtel gör att du går ner i vikt avsevärt, bör du omedelbart kontakta din läkare för att få råd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American College of Obstetricians and Gynecologists. (2013). Weight Gain During Pregnancy. Consultado el 16 de junio de 2023. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2013/01/weight-gain-during-pregnancy
- Centro para el Control y Prevención de Enfermedades. (s.f.). Tracking Your Weight. For Women Who Begin Pregnancy with Obesity. Consultado el 16 de junio de 2023. Disponible en: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/pdfs/maternal-infant-health/pregnancy-weight-gain/tracker/single/obese_weight_tracker_508tagged.pdf
- Comité del Instituto de Medicina (EE. UU.) y el Consejo Nacional de Investigación (EE. UU.) para reexaminar las pautas de peso durante el embarazo del IOM; Rasmussen KM, Yaktine AL, editores. Aumento de peso durante el embarazo: revisión de las pautas. Washington (DC): Prensa de las Academias Nacionales (EE. UU.); 2009. 5, Consecuencias del aumento de peso gestacional para la madre. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK32818/
- Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Al amamantar, ¿cuántas calorías deben consumir las mamás y los bebés? Actualizado: 31 de enero de 2017. Disponible en: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/breastfeeding/conditioninfo/calories
- Instituto de Medicina de los Estados Unidos. (2018, 2 de agosto). ¿El sobrepeso y la obesidad afectan el embarazo? Consultado el 16 de junio de 2023. https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/obesity/informacion/preguntas-embarazo#:~:text=Las%20mujeres%20que%20tienen%20sobrepeso,probabilidad%20de%20parto%20por%20ces%C3%A1rea.&text=La%20diabetes%20gestacional%20es%20la%20diabetes%20que%20comienza%20durante%20el%20embarazo.
- Institute of Medicine & National Research Counci. (2009). Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK32818/#:~:text=Among%20the%20well%2Dstudied%20prenatal,complications%20in%20labor%20and%20delivery.
- Kapadia, M. Z., Park, C. K., Beyene, J., Giglia, L., Maxwell, C., & McDonald, S. D. (2015). Weight Loss Instead of Weight Gain within the Guidelines in Obese Women during Pregnancy: A Systematic Review and Meta-Analyses of Maternal and Infant Outcomes. PloS one, 10(7), 1-22. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0132650
- National Institute of Child Health and Human Development. (2017, January 31). When breastfeeding, how many calories should moms and babies consume? Consultado el 16 de junio de 2023. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/breastfeeding/conditioninfo/calories
- Mayo Clinic. (2023, March 18). Embarazo y obesidad: infórmate sobre los riesgos. Consultado el 16 de junio del 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409