Jag vill bli mamma, men jag är rädd
Att vara rädd för att bli mamma är ett mycket vanligare psykologiskt fenomen än du kanske tror. Många kvinnor känner på det här sättet när de tänker på att skaffa barn. Dessutom vet de att beslutet radikalt kommer att förändra deras liv för alltid.
Förutom rädslan finns det dessutom en annan komplikation med i spelet: sociala påtryckningar och familjens inflytande. Varför känner kvinnor sig rädda för att bli mamma? Här utforskar vi detta ämne för att förstå det bättre.
Varför är kvinnor rädda för att bli mamma?
Många kvinnor vill bli mamma, men de är rädda. Det är ett mycket vanligt fenomen.
När kvinnor upptäcker att de är gravida kan de känna sig extremt känslomässiga, även om de aktivt försökte bli gravida. Faktum är att vissa kvinnor blir väldigt rädda och stressade. Massor av kvinnor upplever blandade känslor när de får reda på nyheten att de bär ett barn i magen.
Det finns många anledningar till oro, även om du ville bli gravid. I allmänhet är detta rädslan för det okända och något som helt förändrar livet som du är van vid. Dessutom tror många kvinnor inte att de kommer att vara förberedda och redo att ta på sig ansvaret för en ny liten människa.
Men många kvinnor är också rädda för att de inte är säkra på om de är ekonomiskt stabila nog. I så fall måste du få ditt hem och ekonomi i ordning inför din bebis ankomst.
Vill jag bli mamma?
Det första som kvinnor som går igenom denna situation bör fråga sig är huruvida den här graviditeten är önskad eller ej. Faktum är att vissa kvinnor blandar ihop rädsla för moderskapet och viljan att inte ha barnet.
Ibland kan kvinnor inte våga tänka tanken. De intalar sig själva: ”Självklart vill jag ha ett barn.” Men det kan bero på sociala påtryckningar som fortfarande har många sexistiska tendenser. Massor av samhällen förväntar sig fortfarande att kvinnor ska ha barn utan att ta hänsyn till vad de verkligen vill.Dessutom tror många att alla kvinnor faktiskt är redo att bli mödrar, och att modersinstinkten kommer att tändas in när barnet väl kommer. Detta är dock inte alltid sant.
Det första du bör göra är att fråga dig själv om du verkligen vill bli mamma. Försök sedan ta reda på vad som får dig att känna dig orolig och hur du kan övervinna det.
Rädsla för medicinska komplikationer
Många kvinnor är rädda för att bli mamma på grund av möjliga medicinska komplikationer kopplade till graviditeten och förlossningen. Ibland kan kvinnor vara extremt rädda för att dö eller att barnet dör.
Detta är en irrationell överskattning av faran. Spädbarnsdödligheten i Sverige är extremt låg, bara 2,4 barn på 1000 födda möter detta tragiska öde.
I de flesta länder ser medicinsk vård under födseln och graviditeten till att det uppstår så få komplikationer som möjligt. Att läsa på och skaffa sig information kan få blivande mammor att känna sig lugnare.
Faktum är att de kan lära sig allt om sanitära förhållanden på det sjukhus som de ska föda på. I allmänhet får det dem att känna sig lättare till mods.
Vad händer om jag inte är redo?
Det är en av de vanligaste frågorna innan man fattar beslutet att skaffa barn. Många kvinnor ser moderskapet som ett jobb som kräver många färdigheter, och de är rädda för att inte uppfylla kraven.
Kvinnor är ofta rädda för att de inte ska kunna ta hand om sin bebis och kanske försätta honom eller henne i fara. Många människor ser moderskapet som något helt okänt och nytt.De kan också vara rädda för att deras dagliga liv kommer att förändras radikalt. Det kan förståeligt få många kvinnor att tveka och känna sig rädda.
Det bästa sättet att hantera din rädsla är att prata med nära och betrodda vänner som redan har barn. Du kan fråga dem om deras erfarenheter och också tillbringa tid med barn i din familj för att förbereda dig innan tiden kommer när du har dina egna.
Sök hjälp
De flesta kvinnor som vill bli mamma lyckas övervinna rädslan på egen hand. Men alla kvinnor är olika. Kvinnor har olika grader av rädsla, och det kan variera från kvinna till kvinna.
Om du är så rädd att du inte tror att du kan klara av det på egen hand rekommenderar vi att du söker hjälp av en professionell som kan hjälpa dig att reda ut denna rädsla tillsammans med dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sashka Krtolica. Patricia Roncallo. Edúcame.com. Embarazo y emociones. Extraído de: https://www.bienvenidamatrona.com/ebooks/guia-educativa-embarazo-y-emociones.pdf
- Inmaculada De Molina-Fernández. Lourdes Rubio-Rico. ; Alba Roca-Biosca. María Jimenez-Herrera. Ansiedad y miedo gestantes ante el parto. 2015. Extraído de: http://www.scielo.mec.pt/pdf/rpesm/n13/n13a03.pdf
- Muñiz Gallardo, E., & Ramos Tovar, M. E. (2019). Presión social para ser madre hacia mujeres académicas sin hijos. Nóesis. Revista de ciencias sociales y humanidades, 28(55), 64-87. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2395-86692019000100064
- Londoño, J. A., García, J. B., & Tamayo, D. L. O. (2016). Ser mujer: entre la maternidad y la identidad. Poiésis, (31), 306-313. https://funlam.edu.co/revistas/index.php/poiesis/article/view/2121